KAČACIE STEHNÁ S LOKŠOU A KAPUSTOU SO SUŠENÝMI SLIVKAMI
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE A PEČENIE 3 HODINY
Potrebujete:
- 12 kačacích stehien
- soľ, mleté čierne korenie
Na lokše:
- 1,5 kg múčnych zemiakov
- asi 400 g hladkej múky
- soľ
- kačací tuk alebo maslo
Na kapustu:
- 2 kg bielej kapusty
- 2 cibule
- 60 – 80 g kryštálového cukru
- 150 ml suchého červeného vína
- 80 g sušených sliviek
- ocot
- 1 malý zemiak alebo zemiakový škrob
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Stehná umyte, osušte kuchynskou utierkou, prebytočný tuk odstráňte a kožu na miestach s najväčším množstvom tuku jemne popichajte nožom. Do mäsa nezasahujte. Stehná osoľte a neprekryté dajte na 24 hodín na spodok chladničky, rozložené na podnose. Koža lepšie oschne a bude chrumkavejšia.
- Stehná pred pečením ešte raz osušte kuchynskou utierkou, okoreňte a rozložte na plech. Pečte v rúre vyhriatej na 130 °C asi 2 hodiny. Ku koncu zvýšte teplotu na 200 °C a stehná zapečte do chrumkava. Vyberte z rúry a nechajte 10-15 minút odpočinúť.
- Pripravte lokše: Zemiaky uvarte v šupke v slanej vode, sceďte a nechajte vychladnúť. Ošúpte ich, najemno nastrúhajte, pridajte múku (zhruba tretinu hmotnosti zemiakov) a soľ, aby ste získali vláčne, dobre spracovateľné cesto, ktoré je stále trochu lepivé. Čím menej múky budú lokše obsahovať, tým budú jemnejšie. Cesto rozdeľte na 24 rovnakých častí a vyvaľkajte ich na tenké placky s priemerom 23 cm. Lokše opekajte na suchej rozpálenej panvici a ukladajte potreté kačacím tukom alebo maslom na tanier. Z panvice utierajte pripálenú múku, lokše na tanieri udržujte teplé, prikryté papierom na pečenie alebo hliníkovou fóliou.
- Pripravte kapustu: Kapustu a cibuľu nakrájajte na tenké rezance. V hrnci na strednom plameni nechajte skaramelizovať cukor a zalejte ho červeným vínom. Cukor nechajte mierne rozpustiť, pridajte cibuľu, chvíľu opečte a zasypte nakrájanou kapustou. Osoľte a počkajte, kým kapusta nepustí vodu.
- Ak máte v hrnci málo tekutiny, prilejte trochu vody, hrniec prikryte a kapustu uduste do mäkka, prípadne trochu na „zhryz“, podľa vašej chuti. Ku koncu varenia pridajte do kapusty umyté sušené slivky.
- Udusenú kapustu dochuťte výpekom z mäsa a, ak treba, octom, cukrom a soľou. Môžete zahustiť najemno nastrúhaným zemiakom alebo trochou škrobu rozmiešaným vo vode.
- Kačacie stehná podávajte s dusenou kapustou, lokšami a urobiť k nej môžete aj domáci jablkový kompót.
Kedy ste ich robili naposledy? Recept na ŠPANIELSKE vtáčiky je TU >>>