objednať časopis
všetky kategórie

Užite si výnimočné chvíle s najbližšími pri spoločnom stole. Nech sa páči, s týmito jedlami ulahodíte každej chuti. Len si vybrať.

KAČACIE STEHNÁ S LOKŠOU A KAPUSTOU SO SUŠENÝMI SLIVKAMI

Pečená kačka s kapustou je klasika.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE A PEČENIE 3 HODINY

Potrebujete:

  • 12 kačacích stehien
  • soľ, mleté čierne korenie

Na lokše:

  • 1,5 kg múčnych zemiakov
  • asi 400 g hladkej múky
  • soľ
  • kačací tuk alebo maslo

Na kapustu:

  • 2 kg bielej kapusty
  • 2 cibule
  • 60 – 80 g kryštálového cukru
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 80 g sušených sliviek
  • ocot
  • 1 malý zemiak alebo zemiakový škrob
  • soľ, mleté čierne korenie
Pomaly pečená kačka
Čítajte viac
Zajtra bude NA OBED KAČKA: Takto ste ju ešte nepiekli!

POSTUP

  1. Stehná umyte, osušte kuchynskou utierkou, prebytočný tuk odstráňte a kožu na miestach s najväčším množstvom tuku jemne popichajte nožom. Do mäsa nezasahujte. Stehná osoľte a neprekryté dajte na 24 hodín na spodok chladničky, rozložené na podnose. Koža lepšie oschne a bude chrumkavejšia.
  2. Stehná pred pečením ešte raz osušte kuchynskou utierkou, okoreňte a rozložte na plech. Pečte v rúre vyhriatej na 130 °C asi 2 hodiny. Ku koncu zvýšte teplotu na 200 °C a stehná zapečte do chrumkava. Vyberte z rúry a nechajte 10-15 minút odpočinúť.
  3. Pripravte lokše: Zemiaky uvarte v šupke v slanej vode, sceďte a nechajte vychladnúť. Ošúpte ich, najemno nastrúhajte, pridajte múku (zhruba tretinu hmotnosti zemiakov) a soľ, aby ste získali vláčne, dobre spracovateľné cesto, ktoré je stále trochu lepivé. Čím menej múky budú lokše obsahovať, tým budú jemnejšie. Cesto rozdeľte na 24 rovnakých častí a vyvaľkajte ich na tenké placky s priemerom 23 cm. Lokše opekajte na suchej rozpálenej panvici a ukladajte potreté kačacím tukom alebo maslom na tanier. Z panvice utierajte pripálenú múku, lokše na tanieri udržujte teplé, prikryté papierom na pečenie alebo hliníkovou fóliou.
  4. Pripravte kapustu: Kapustu a cibuľu nakrájajte na tenké rezance. V hrnci na strednom plameni nechajte skaramelizovať cukor a zalejte ho červeným vínom. Cukor nechajte mierne rozpustiť, pridajte cibuľu, chvíľu opečte a zasypte nakrájanou kapustou. Osoľte a počkajte, kým kapusta nepustí vodu.
  5. Ak máte v hrnci málo tekutiny, prilejte trochu vody, hrniec prikryte a kapustu uduste do mäkka, prípadne trochu na „zhryz“, podľa vašej chuti. Ku koncu varenia pridajte do kapusty umyté sušené slivky.
  6. Udusenú kapustu dochuťte výpekom z mäsa a, ak treba, octom, cukrom a soľou. Môžete zahustiť najemno nastrúhaným zemiakom alebo trochou škrobu rozmiešaným vo vode.
  7. Kačacie stehná podávajte s dusenou kapustou, lokšami a urobiť k nej môžete aj domáci jablkový kompót.

Kedy ste ich robili naposledy? Recept na ŠPANIELSKE vtáčiky je TU >>>