Reklama

Nadýchané koláče i bábovky: Vďaka ti kúzelný KYPRIACI prášok

k

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nadýchané koláče, bábovky alebo slané pečivo... to všetko sú lahôdky, za ktoré vďačíme kypriacemu prášku do pečiva.

Ako funguje?

Zdroj: Instagram@kejk.sk

Bez kypriaceho prášku by nebolo dobré pečenie

Základom kypriaceho prášku je zmes hydrogénuhličitanu sodného, inak povedané jedlej sódy a kyslej soli, napríklad difosforečnanu disodného alebo prírodných zložiek, ako napríklad kyseliny citrónovej, prípadne vínneho kameňa. Vplyvom tepla a vlhka zreaguje sóda s kyslou zložkou a uvoľní sa kysličník uhličitý, pričom vznikajú vzduchové bublinky, ktoré nadľahčia cesto. Dôležitou súčasťou prášku je aj škrob, ktorý chráni obsah vrecúška pred vlhkosťou, ktorá by mohla spôsobiť, že prášok zreaguje ešte v balení.

Trochu dejepisu

História kypriaceho prášku siaha do polovice 19. storočia. Vynašiel ho Eben Norton Horsford, o jeho priemyselnú výrobu sa zaslúžil Marquart a zloženie mu neskôr vylepšil Liebig. Obchodný úspech kypriaceho prášku v dnešnej podobe mu zabezpečil Dr. August Oetker. Okrem ďalšieho vývoja receptúry urobil aj zásadný marketingový krok. Roku 1898 ho začal masovo vyrábať v šikovnom balení na pol kila múky. A v tejto podobe sa prakticky bezo zmien predáva dodnes.

Aby sa pečenie vydarilo

  • Pridávajte ho do sypkých surovín a vypracované cesto dajte hneď piecť do vyhriatej rúry.
  • Do cesta s vyšším podielom kyslých ingrediencií, ako napríklad jogurt, citrónová šťava alebo ocot, pridajte ku kypriacemu prášku trochu jedlej sódy. Táto zásaditá zložka zabezpečí, že kyslé súčasti kypriaceho prášku budú mať s čím zreagovať a pečivo nebude mať nepríjemnú pachuť.
  • Aby kypriaci prášok splnil všetky očakávania, ktoré do neho vkladáte, rozhodujúce slovo majú teplo a vlhko. Ak už máte zamiešané cesto, máte dve možnosti: Buď ho odložíte na chladné miesto, aby nezačalo pracovať, alebo ho vložíte do rúry predhriatej (!) na správnu teplotu, aby prášok naopak pracovať začal.

Dávkovanie

 Ak chcete, aby vám predviedol všetky svoje kúzla, držte sa odporúčaného dávkovania. Vážne berte aj údaje typu „1 (zarovnaná!) lyžička kypriaceho prášku“. Ak nie je v recepte uvedené presné množstvo, vychádzajte jednoducho z toho, že 1 balíček kypriaceho prášku (asi 12 g)  je určený na 500 g múky.

Kam s ním?

Vlhkosť je absolútne nežiaduci faktor pri skladovaní. Prášok začína vo vlhkom prostredí konať svoju prácu. Vrecúška s navlhnutým kypriacim práškom môžete  vyhodiť, pri pečení už veľa vody "nenamútia". Na jeho skladovanie si vyberte, ako obvykle, suché a chladné miesto. Nič nepokazíte ani skladovaním v uzatvárateľných vzduchotesných nádobách.

Minul sa?

Rozmiešané suroviny, ruky od cesta a po kypriacom prášku ani stopy! Takýto scenár nie je úplne vylúčený. Situácia však nie je úplne beznádejná. Aj kypriaci prášok je nahraditeľný. Zastúpia ho dva diely práškovej kyseliny, napr. citrónovej alebo vínnej, a jeden diel jedlej sódy. Do cesta s kyslými prísadami si vystačíte aj s jedlou sódou.

Čo dokáže okrem pečenia

Zdroj: Instagram@svar_ukusa

Kypriaci prášok dokonale vyčistí rúru

  • polovica balenia kypriaceho prášku nasypaná na tanieriku odstráni z chladničky alebo mrazničky nepríjemné pachy
  • v hrnci s pripálenými zvyškami nechajte postáť trocha kypriaceho prášku zmiešaného s vodou
  • zmiešaný s vodou vyženie kávovú alebo čajovú „patinu“ z termosky. Nechajte postáť cez noc.
  • poradí si aj s odolnou špinou v špárach medzi obkladačkami, mastnými vrstvami na kuchynských skrinkách alebo so zaneseným sifónom
  • vybieli bielu bielizeň a vráti belosť záclonám

Autor článku

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.