Reklama

6x najlepšie BÁBOVKY: Super RECEPTY, doma sa po nich zapráši!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    6x najlepšie BÁBOVKY: Super RECEPTY, doma sa po nich zapráši!
    Zdroj: NMH
    Reklama
    Katarína Brunovská

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Máte chuť na najľahšiu olejovú alebo na makovú, ktorá vám prinesie šťastie? A čo poviete na cuketové minibábovky? Pustite sa radšej postupne do všetkých. Vrelo ODPORÚČAME!

    Recept na vychýrenú bábovku s višňami alebo čerešňami máme od známej food fotografky a zberateľky receptov z celého sveta Ivy Tiškovej. Musíte si ju upiecť - je fantastická!

    Bábovka Schwarzwald

    1 KUS, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

    Zdroj: Iva Tišková

    Fantastická bábovka s čerešňami.

    Potrebujete:

    • 180 g masla (+ na vymastenie formy)
    • 150 g trstinového cukru
    • 3 vajíčka izbovej teploty
    • 150 ml jogurtu
    • pár kvapiek vanilkového extraktu
    • štipka soli
    • 300 g špaldovej múky
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • zavárané višne (alebo čerešne)
    • 4 lyžičky kakaa";i:10;s:25:"7 lyžičiek vriacej vody

    POSTUP:

    1. Zmäknuté maslo s cukrom vymiešajte na penu, po jednom pridávajte vajíčka. Vmiešajte jogurt a vanilku. Soľ, múku a kypriaci prášok preosejte a pomaly zapracujte do cesta.
    2. Do vymastenej formy dajte časť vanilkového cesta a naň uložte ovocie. Kakao zmiešajte s vriacou vodou a prilejte do zvyšku cesta. Kakaové cesto naneste na ovocie, prejdite v ňom špajdľou a prisypte ešte pár višní.
    3. Bábovku pečte pri 180 °C asi 45 minút. Dobrú chuť!
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Božské KOKOSOVÉ KOLÁČIKY Viki Rákovej si musíte urobiť: A ten krém je MŇAM!
      Zdroj: NMH

      Toto je najľahšia BÁBOVKA na svete! EXTRA VLÁČNA, deti ju milujú a hotová je ŠUP ŠUP! Bude vám chutiť len tak, bez čoko polevy. Ale keď cez víkend stíhate, urobte aj tú!

      Olejová bábovka

      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

      Zdroj: Laura Witteková

      Olejová bábovka je hotová raz-dva.

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 5 vajec
      • 230 g trstinového cukru
      • 1 vanilkový cukor
      • 120 ml oleja
      • 150 ml mlieka
      • 340 g hladkej (špaldovej) múky
      • 1 kypriaci prášok
      • 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
      • 2 lyžičky kakaa
      • maslo na vymazanie a strúhanka na vysypanie bábovkovej formy

      Na čoko polevu:

      • 100 g horkej čokolády
      • 40 g masla

      POSTUP:

      1. Žĺtky s trstinovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do hustej peny, vmiešajte olej a mlieko. Postupne primiešajte múku preosiatu s kypriacim práškom a citrónovou kôrou. Asi dve tretiny cesta nalejte do vymastenej bábovkovej formy vysypanej strúhankou. Do zvyšného cesta pridajte preosiate kakao a premiešajte.
      2. Cesto nalejte do formy a vidličkou vytvorte mramorovanie. Bábovku pečte 55 minút vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C. Po miernom vychladnutí bábovku vyklopte z formy a nechajte vychladnúť.
      3. Urobte polevu: Čokoládu s maslom rozpustite v teplom vodnom kúpeli a dobre premiešajte. Vlažnou polevou polejte bábovku a posypte ju mandľovými lupienkami. Dobrú chuť!
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Adriana Poláková má SUPER RECEPT na CISÁRSKY TRHANEC: Mňam, budete si ho robiť často!
        Zdroj: NMH

        Do tejto vynikajúcej bábovky môžete ponoriť hocaké sezónne alebo zavárané ovocie. Ľúbite viac čokoládu? Nalámte ju na kúsočky a šup s nimi do cesta!

        Hrnčeková bábovka s acidkom

        12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

        Zdroj: Shutterstock

        Čerešňová bábovka s acidkom

        Potrebujete:

        1 šálka = 180 ml

        • 1 a štvrť šálky trstinového cukru
        • 1 balíček vanilkového cukru
        • trištvrte šálky oleja
        • 3 vajcia
        • nastrúhaná kôra z citróna
        • 1 a pol šálky dobrého acidka
        • 2 šálky hladkej špaldovej múky (alebo mix s celozrnnou + na pomúčenie formy)
        • 2 a pol lyžičky prášku do pečiva
        • pol lyžičky sódy bikarbóny
        • štipka soli";i:10;s:61:"zavárané višne (alebo aj čučoriedky, černice, ríbezle)";i:11;s:25:"maslo na vymastenie formy

        POSTUP:

        1. Cukry vymiešajte s olejom, vajcami a citrónovou kôrou do nadýchanej hmoty. Prilejte acidko, zašľahajte a prisypte suché suroviny. Dobre premiešajte.
        2. Cesto vylejte do vymastenej väčšej formy na bábovku, vysypanej múkou. Zapustite doň odkôstkované višne a dajte piecť na 40-45 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Ak si chcete byť istí, urobte test špajdľou. Vychladnutú bábovku rozkrájajte a môžete zvolať maškrtníkov.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Fantastické HUBOVÉ RIZOTO: Recept Michala Konráda je TOP!
          Zdroj: NMH

          Ochutnali sme ju na Záhorí, kam nás na svoje gazdovstvo pozvali mladí farmári Nikola a Maroš. Ich rodinná bábovka je vláčna a nadýchaná ako obláčik. Želáme vám k nej dobrú chuť.

          Jablková bábovka s karamelovou polevou

          Zdroj: MATEJ KALINA

          Jablková bábovka s karamelovou polevou.

          12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

          Potrebujete:

          • 2 vajcia izbovej teploty
          • 100 g trstinového cukru
          • 60 g zmäknutého masla (plus na vymastenie formy)
          • 125 g hladkej špaldovej múky
          • 125 celozrnnej špaldovej múky (plus na vysypanie formy)
          • 1 balíček prášku do pečiva (bezfosfátového)
          • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
          • 1 lyžička perníkového korenia
          • dreň z pol vanilkového struku
          • štipka soli";i:10;s:9:"3 jablká

          Na karamelovú polevu:

          • 50 g masla
          • 50 g trstinového cukru
          • 1 lyžica smotany na šľahanie
          • trocha mletej škorice alebo perníkového korenia

          POSTUP:

          1. Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny. Vmiešajte maslo, potom pridajte preosiate múky, prášok do pečiva, citrónovú kôru, koreniny a soľ. Primiešajte ošúpané jablká nastrúhané nahrubo a nakoniec do zmesi jemne zapracujte sneh z bielkov.
          2. Tuhšie cesto preneste do vymastenej menšej formy, vysypanej celozrnnou múkou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 40-45 minút.
          3. Pripravte polevu: V kastróliku zmiešajte všetky suroviny, pomaly prehrejte a odstavte. Keď poleva trochu stuhne, polejte ňou vychladnutú bábovku, a môžete servírovať.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Jednoduché triky, aby ste neplakali pri krájaní cibule: Toto naozaj zaberá!
            Zdroj: NMH

            "Táto bábovka je zatiaľ moja najobľúbenejšia. Robievam ju pravidelne," prezradila nám Veronika, keď darovala svoj recept. Viac z jej chutných inšpirácií a rýchlych fígľov do kuchyne nájdete na blogu lenivakucharka.sk

            Maková bábovka s citrónovou kôrou

            Zdroj: Veronika Čopíková

            Maková bábovka s citrónovou kôrou.

            12 -14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

            Potrebujete:

            • 4 vajcia
            • 100 g trstinového cukru
            • 100 ml repkového oleja (vlažného rozpusteného masla)
            • 100 ml mlieka (alebo cmaru)
            • 150 g mletých orechov (mix vlašských a lieskových)
            • 50 g makovej múky (mletého maku)
            • 2 lyžice kukuričného škrobu
            • 1 lyžička sódy bikarbóny
            • citrón v biokvalite
            • múka alebo kokos na vysypanie formy

            Na čoko polevu:

            • pár kociek tmavej čokolády
            • 1 lyžica kakaa
            • 1 lyžička mletej škorice
            • 80 g masla
            • plátky mandlí alebo kôra z 1 biocitróna na ozdobu

            POSTUP:

            1. Bielky so štipkou soli vymiešajte na tuhý sneh. V druhej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom na penu, pridajte olej (alebo vlažné roztopené maslo), mlieko a premiešajte.
            2. V tretej mise zmiešajte suché ingrediencie – mleté orechy, makovú múku (mletý mak), kukuričný škrob a sódu bikarbónu. Potom suchú zmes pridajte k tekutej a jemne miešajte, kým nevznikne krásne vláčne cesto. Nakoniec doň po lyžiciach zapracujte sneh a nadrobno nakrájanú citrónovú kôru.
            3. Cesto prelejte do vymastenej a múkou (alebo kokosom) vysypanej formy a dajte piecť na 35 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Potom rúru vypnite, pootvorte ju a bábovku v nej nechajte ešte 10 minút.
            4. Zatiaľ urobte polevu: V kastróle nad parou roztopte čokoládu s maslom, pridajte kakao aj škoricu a vymiešajte hladkú polevu. Polejte ňou vychladnutú bábovku, ozdobte mandľami alebo citrónom a môžete krájať. Dobrú chuť!
            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Jedlo PROTI CHOLESTEROLU: Nebolí, no zabíja najviac Slovákov, takto s ním zatočte!
              Zdroj: NMH

              Cuketám na sladko veľmi svedčí kardamóm. Ak vo vašom perníkovom korení nie je, pridajte ho do cesta. S bábovkami urobí zázrak - recept Barbory Štetinovej z Gurmetu musíte vyskúšať!

              Cuketové minibábovky

              Zdroj: Gurmet/MAREK BARTOŠ

              Cuketové minibábovky si zamilujete.

              6 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

              Potrebujete:

              • 1 veľká cuketa
              • 2 vajcia
              • 180 ml slnečnicového oleja
              • 1 lyžička vanilkového extraktu
              • 250 g celozrnnej pšeničnej múky
              • 120 g hladkej špaldovej múky
              • 250 g krupicového cukru
              • 2 balíčky kypriaceho prášku
              • 3 lyžice kakaa
              • 2 lyžičky perníkového korenia";i:10;s:12:"štipka soli

              POSTUP:

              1. Cuketu nastrúhajte na hrubo, pustenú šťavu nezlievajte. Pridajte vajcia, olej, vanilku a premiešajte. Potom vmiešajte obe múky, cukor, kypriaci prášok, kakao, korenie a soľ. Vznikne tekuté cesto, čo je v poriadku. Rozlejte ho do silikónových foriem na minibábovky (tie netreba mastiť, ak máte iné, tie vymastite).
              2. Bábovky pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

              Autor článku

              Katarína Brunovská

              redaktorka magazínu Dobré jedlo
              Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.