6x najlepšie BÁBOVKY: Super RECEPTY, doma sa po nich zapráši!
1. 2. 2024, 18:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)
Máte chuť na najľahšiu olejovú alebo na makovú, ktorá vám prinesie šťastie? A čo poviete na cuketové minibábovky? Pustite sa radšej postupne do všetkých. Vrelo ODPORÚČAME!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CuXW3_3Iksa/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cr3ju3KOTHg/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CuXRXjXxUyo/
Galéria k článku
Recept na vychýrenú bábovku s višňami alebo čerešňami máme od známej food fotografky a zberateľky receptov z celého sveta Ivy Tiškovej. Musíte si ju upiecť - je fantastická!
Bábovka Schwarzwald
1 KUS, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Zdroj: Iva Tišková
Fantastická bábovka s čerešňami.
Potrebujete:
- 180 g masla (+ na vymastenie formy)
- 150 g trstinového cukru
- 3 vajíčka izbovej teploty
- 150 ml jogurtu
- pár kvapiek vanilkového extraktu
- štipka soli
- 300 g špaldovej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- zavárané višne (alebo čerešne)
- 4 lyžičky kakaa";i:10;s:25:"7 lyžičiek vriacej vody
POSTUP:
- Zmäknuté maslo s cukrom vymiešajte na penu, po jednom pridávajte vajíčka. Vmiešajte jogurt a vanilku. Soľ, múku a kypriaci prášok preosejte a pomaly zapracujte do cesta.
- Do vymastenej formy dajte časť vanilkového cesta a naň uložte ovocie. Kakao zmiešajte s vriacou vodou a prilejte do zvyšku cesta. Kakaové cesto naneste na ovocie, prejdite v ňom špajdľou a prisypte ešte pár višní.
- Bábovku pečte pri 180 °C asi 45 minút. Dobrú chuť!

Zdroj: NMH
Toto je najľahšia BÁBOVKA na svete! EXTRA VLÁČNA, deti ju milujú a hotová je ŠUP ŠUP! Bude vám chutiť len tak, bez čoko polevy. Ale keď cez víkend stíhate, urobte aj tú!
Olejová bábovka
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Olejová bábovka je hotová raz-dva.
Potrebujete:
Na cesto:
- 5 vajec
- 230 g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 120 ml oleja
- 150 ml mlieka
- 340 g hladkej (špaldovej) múky
- 1 kypriaci prášok
- 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžičky kakaa
- maslo na vymazanie a strúhanka na vysypanie bábovkovej formy
Na čoko polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 40 g masla
POSTUP:
- Žĺtky s trstinovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do hustej peny, vmiešajte olej a mlieko. Postupne primiešajte múku preosiatu s kypriacim práškom a citrónovou kôrou. Asi dve tretiny cesta nalejte do vymastenej bábovkovej formy vysypanej strúhankou. Do zvyšného cesta pridajte preosiate kakao a premiešajte.
- Cesto nalejte do formy a vidličkou vytvorte mramorovanie. Bábovku pečte 55 minút vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C. Po miernom vychladnutí bábovku vyklopte z formy a nechajte vychladnúť.
- Urobte polevu: Čokoládu s maslom rozpustite v teplom vodnom kúpeli a dobre premiešajte. Vlažnou polevou polejte bábovku a posypte ju mandľovými lupienkami. Dobrú chuť!

Zdroj: NMH
Do tejto vynikajúcej bábovky môžete ponoriť hocaké sezónne alebo zavárané ovocie. Ľúbite viac čokoládu? Nalámte ju na kúsočky a šup s nimi do cesta!
Hrnčeková bábovka s acidkom
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Zdroj: Shutterstock
Čerešňová bábovka s acidkom
Potrebujete:
1 šálka = 180 ml
- 1 a štvrť šálky trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- trištvrte šálky oleja
- 3 vajcia
- nastrúhaná kôra z citróna
- 1 a pol šálky dobrého acidka
- 2 šálky hladkej špaldovej múky (alebo mix s celozrnnou + na pomúčenie formy)
- 2 a pol lyžičky prášku do pečiva
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli";i:10;s:61:"zavárané višne (alebo aj čučoriedky, černice, ríbezle)";i:11;s:25:"maslo na vymastenie formy
POSTUP:
- Cukry vymiešajte s olejom, vajcami a citrónovou kôrou do nadýchanej hmoty. Prilejte acidko, zašľahajte a prisypte suché suroviny. Dobre premiešajte.
- Cesto vylejte do vymastenej väčšej formy na bábovku, vysypanej múkou. Zapustite doň odkôstkované višne a dajte piecť na 40-45 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Ak si chcete byť istí, urobte test špajdľou. Vychladnutú bábovku rozkrájajte a môžete zvolať maškrtníkov.

Zdroj: NMH
Ochutnali sme ju na Záhorí, kam nás na svoje gazdovstvo pozvali mladí farmári Nikola a Maroš. Ich rodinná bábovka je vláčna a nadýchaná ako obláčik. Želáme vám k nej dobrú chuť.
Jablková bábovka s karamelovou polevou
Zdroj: MATEJ KALINA
Jablková bábovka s karamelovou polevou.
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 2 vajcia izbovej teploty
- 100 g trstinového cukru
- 60 g zmäknutého masla (plus na vymastenie formy)
- 125 g hladkej špaldovej múky
- 125 celozrnnej špaldovej múky (plus na vysypanie formy)
- 1 balíček prášku do pečiva (bezfosfátového)
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžička perníkového korenia
- dreň z pol vanilkového struku
- štipka soli";i:10;s:9:"3 jablká
Na karamelovú polevu:
- 50 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 1 lyžica smotany na šľahanie
- trocha mletej škorice alebo perníkového korenia
POSTUP:
- Žĺtky vymiešajte s cukrom do peny. Vmiešajte maslo, potom pridajte preosiate múky, prášok do pečiva, citrónovú kôru, koreniny a soľ. Primiešajte ošúpané jablká nastrúhané nahrubo a nakoniec do zmesi jemne zapracujte sneh z bielkov.
- Tuhšie cesto preneste do vymastenej menšej formy, vysypanej celozrnnou múkou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 40-45 minút.
- Pripravte polevu: V kastróliku zmiešajte všetky suroviny, pomaly prehrejte a odstavte. Keď poleva trochu stuhne, polejte ňou vychladnutú bábovku, a môžete servírovať.

Zdroj: NMH
"Táto bábovka je zatiaľ moja najobľúbenejšia. Robievam ju pravidelne," prezradila nám Veronika, keď darovala svoj recept. Viac z jej chutných inšpirácií a rýchlych fígľov do kuchyne nájdete na blogu lenivakucharka.sk
Maková bábovka s citrónovou kôrou
Zdroj: Veronika Čopíková
Maková bábovka s citrónovou kôrou.
12 -14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 4 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 100 ml repkového oleja (vlažného rozpusteného masla)
- 100 ml mlieka (alebo cmaru)
- 150 g mletých orechov (mix vlašských a lieskových)
- 50 g makovej múky (mletého maku)
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- citrón v biokvalite
- múka alebo kokos na vysypanie formy
Na čoko polevu:
- pár kociek tmavej čokolády
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžička mletej škorice
- 80 g masla
- plátky mandlí alebo kôra z 1 biocitróna na ozdobu
POSTUP:
- Bielky so štipkou soli vymiešajte na tuhý sneh. V druhej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom na penu, pridajte olej (alebo vlažné roztopené maslo), mlieko a premiešajte.
- V tretej mise zmiešajte suché ingrediencie – mleté orechy, makovú múku (mletý mak), kukuričný škrob a sódu bikarbónu. Potom suchú zmes pridajte k tekutej a jemne miešajte, kým nevznikne krásne vláčne cesto. Nakoniec doň po lyžiciach zapracujte sneh a nadrobno nakrájanú citrónovú kôru.
- Cesto prelejte do vymastenej a múkou (alebo kokosom) vysypanej formy a dajte piecť na 35 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Potom rúru vypnite, pootvorte ju a bábovku v nej nechajte ešte 10 minút.
- Zatiaľ urobte polevu: V kastróle nad parou roztopte čokoládu s maslom, pridajte kakao aj škoricu a vymiešajte hladkú polevu. Polejte ňou vychladnutú bábovku, ozdobte mandľami alebo citrónom a môžete krájať. Dobrú chuť!

Zdroj: NMH
Cuketám na sladko veľmi svedčí kardamóm. Ak vo vašom perníkovom korení nie je, pridajte ho do cesta. S bábovkami urobí zázrak - recept Barbory Štetinovej z Gurmetu musíte vyskúšať!
Cuketové minibábovky
Zdroj: Gurmet/MAREK BARTOŠ
Cuketové minibábovky si zamilujete.
6 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 1 veľká cuketa
- 2 vajcia
- 180 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 g celozrnnej pšeničnej múky
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 250 g krupicového cukru
- 2 balíčky kypriaceho prášku
- 3 lyžice kakaa
- 2 lyžičky perníkového korenia";i:10;s:12:"štipka soli
POSTUP:
- Cuketu nastrúhajte na hrubo, pustenú šťavu nezlievajte. Pridajte vajcia, olej, vanilku a premiešajte. Potom vmiešajte obe múky, cukor, kypriaci prášok, kakao, korenie a soľ. Vznikne tekuté cesto, čo je v poriadku. Rozlejte ho do silikónových foriem na minibábovky (tie netreba mastiť, ak máte iné, tie vymastite).
- Bábovky pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.