Nedaria sa vám PALACINKY? Poradíme ako urobíte tie najlepšie!
9. 9. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Stačí niekoľko overených rád, aby sa vám podarili aj so zatvorenými očami. Všetko dôležité nájdete vo videu.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Galéria k článku
30 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Dobré rady pre dobré palacinky: Určite sa vám podaria!Tenké palacinky
10 kusov, príprava a opekanie 25 minút
POTREBUJETE:
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 350 ml mlieka
- 50 ml perlivej minerálky
- štipka soli
- 1 balíček vanilkového alebo škoricového cukru
- repkový olej na opekanie
POSTUP:
- Suroviny na cesto dobre rozmiešajte metličkou alebo v mixéri. Cesto nechajte v mise 15 minút odstáť.
- Panvicu s nepriľnavým dnom potrite olejom, nechajte rozohriať a vlejte trocha cesta. Krúžením panvice ho rozlejte po celej panvici. Na strednom ohni pečte asi pol minúty do zlatista. Potom palacinku prevráťte pomocou podberačky, môžete pridať troška oleja a pečte znova do zlatista.
- Palacinky by nemali byť v strede veľmi prepečené. Ukladajte ich na seba, aby zmäkli. Natrite ľubovoľnú plnku a preložte alebo zviňte.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Video Player is loading.
Piecť piškótu z hladkej alebo z polohrubej múky? Cukrárka vám poradí TEASERZdroj: Shutterstock
Tenučké a chrumkavé palacinky nie sú žiadna veda!
Naše rady:
- Ak chcete hrubšie palacinky, cesto by malo byť hustejšie (pridajte doň viac múky) a na panvicu ho rozlejte vo väčšom množstve.
- Časť múky môžete nahradiť mletým alebo celým makom. Použiť môžete aj špaldovú múku.
- Olej musí byť dobre rozohriaty, potom oheň dajte na stredný stupeň a dopečte z oboch strán.
- Ak dáte veľa oleja, palacinky sa budú trhať a budú ním veľmi nasiaknute.
- Ak robíte palacinky často, investujte do kvalitnej panvice.
- Palacinky môžete podávať aj s vanilkovým krémom, zmrzlinou, ovocnou omáčkou, kompótom...
- Slané palacinky pripravte podobne, akurát do cesta nepridávajte cukor. Ten nemusíte dávať ani ak chcete palacinky plniť sladkou plnkou.