Škola pečenia: Mafiny a cupcakes
Pečiete mafiny málokedy, aj to iba z prášku? Prezradíme vám triky na tieto chutné koláčiky, s ktorými si vystačíte pri akejkoľvek príležitosti.
Mafiny či škaredé cupcakes?
Prv než sa pustíte do objavovania mafinovej teórie, ujasnite si, čo je čo. Mafiny (po anglicky muffiny) sú akousi formou pečiva na každý deň. Nebývajú presladené, naopak, často obsahujú veľa ovocia, orieškov, prípadne celozrnnú múku. Môžu byť aj slané či dokonca neochutené. Podľa mnohých cukrárov sú skôr zdravým jedlom ako dezertom.
Takzvané cupcakes si zas právom zaslúžia označenie zákusok. Vždy majú na povrchu polevu či maslový krém a pôsobia dojmom tortičiek. Američania radi žartujú, že mafiny sú vlastne len škaredé cupcakes.
Rozdiel v cestách
Receptov na mafiny je veľa. Niektoré si vyžadujú sladkú alebo kyslú smotanu, iné jogurt, mlieko alebo iba vodu či ovocnú šťavu. Na niektoré mafiny sa dáva poleva alebo posýpka, iné sú skvelé aj bez nej. K receptom môžete pokojne pridávať suroviny, ktoré máte práve poruke alebo vám jednoducho chutia – od sezónneho ovocia cez kúsky čokolády, orechy až po zdravé semienka. Nebojte sa experimentovať, len zachovajte základný rozdiel pri príprave cesta na mafiny a na cupcaky...
Cesto na mafiny vytvoríte tak, že zmiešate mokré ingrediencie v jednej mise, suché v druhej a nakoniec ich spojíte. Celkovo je hmota pevnejšia, hustejšia a suchšia. Preto cesto po upečení vytvára na povrchu veľkú bublinu s charakteristickou prasklinou a zľahka opečenou kôrkou.
Suroviny na cupcakes treba postupne vymiešať či vyšľahať, podobne ako trené cesto na bábovku. Konzistencia má byť jemná a vláčna. Po upečení vzniknú hladké tortičky, na ktoré môžete nastriekať krém alebo ich poliať polevou. Na ozdobenie použite čokoládu, orechy, trblietky, marcipánové ozdoby, cukrovú posýpku alebo perličky. Dajte priechod svojej kreativite a urobte rôznofarebné cesto. Alebo časť upečeného koláčika vydlabte a vnútri vytvorte krémové prekvapenie. Prípadne vymodelujte elegantné minitortičky, prekrojte ich, naplňte krémom, obaľte marcipánom alebo farebnou polevou a hojne ozdobte.
Najlepšie mafinové tipy a triky
- Namiesto kypriaceho prášku dajte do mafinov sódu bikarbónu, vďaka čomu cesto „vybehne“ a krásne popraská.
- Používajte zmes polohrubej a hladkej múky, mafinom to dodá ich osobitú štruktúru.
- Nezabúdajte na dobrý tuk, nemusí to byť iba kravské maslo. Skvelo sa hodí aj kvalitný olej alebo rastlinné maslo, ktoré je dobré aj na ľahké krémy.
- Suroviny na prípravu cesta by mali mať izbovú teplotu.
- Sneh z bielkov už iba zľahka vmiešajte vareškou. V žiadnom prípade na to nepoužite mixér, inak rozbijete všetky bubliny.
- Ovocie alebo orechy pred pridaním do cesta obaľte v múke, aby pri pečení neklesli na dno.
- Na pečenie môžete používať špeciálne plechy na mafiny alebo ich piecť na plochom plechu v malých silikónových formičkách, plechových alebo v sklených pohároch či miskách. Vždy ich však vysteľte papierovými košíčkami alebo kúskami papiera na pečenie. Cesto do košíčkov naplňte do troch štvrtín.
- Mafiny pečte v rúre najprv pri vyššej teplote, asi pri 180 °C. Keď začnú zlatnúť, teplotu znížte na 150 °C. Vďaka tomu si zachovajú vlhkosť a budú mať aj krásnu štruktúru na povrchu.
- Pri pečení mafiny pravidelne sledujte, aby ste ich nespálili. Pozorujte ich podľa možnosti cez sklo, dvierka rúry neotvárajte.
- Po upečení nechajte mafiny vychladnúť aspoň 10 minút na plechu, najmä keď obsahujú šťavnaté ovocie. Nenechávajte ich tam však príliš dlho.";i:10;s:52:"Krém či polevu nikdy nestriekajte na teplé cesto!
Recept na základné cupcakes
Potrebujeme:
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 100 g smotany
- 2 vajcia
- 125 g rastlinného masla
- 250 g krupicového cukru
- kúsky čokolády, ovocie, orechy podľa chuti
Na krém:
- 500 ml mlieka
- 100 g kukuričného škrobu
- 4 žĺtky
- 250 g krupicového cukru
- 500 g rastlinného masla
Postup:
Žĺtky s cukrom a maslom vymiešame na bielu penu. Primiešame smotanu izbovej teploty. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Ak by sme chceli pridať kakao, nahradíme ním časť múky. Nakoniec zľahka vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Cestom naplníme formy do troch štvrtín. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 až 200 °C. Keď vybehnú, znížime teplotu na 150 °C a dopečieme. Výsledok priebežne skontrolujeme zapichnutím špajdle do prostriedka košíčkov. Hotové koláčiky necháme vychladnúť na mriežke.
Medzitým z mlieka, cukru a zo škrobu uvaríme hustý puding. Do horúcej zmesi pridáme žĺtky a za stáleho miešania krém vychladíme. Nakoniec vyšľaháme s maslom. Krém pomocou cukrárskeho vrecúška nastriekame na vychladnuté koláčiky a ozdobíme.
Recept na čučoriedkové mafiny
Potrebujeme:
- 100 g čučoriedok
- 75 g polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku (sódy bikarbóny)
- 75 g rastlinného tuku
- 50 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
Postup:
Rúru predhrejeme na 190 °C. Tuk s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme dopenista. Pridáme žĺtok. Postupne primiešame múku s kypriacim práškom. Bielok vyšľaháme na sneh a jemne zamiešame do masy spolu s čučoriedkami. Cesto rozdelíme do pripravených foriem s košíčkami na pečenie. Pečieme 20 až 30 minút.