Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉ
12. 8. 2023, 6:01 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Laura Witteková
Pamätáte si, keď ste prišli k starkej na prázdniny a ešte ste len vstúpili do chodby, zacítili ste tú nezameniteľnú vôňu? Vráťte sa s nami do detstva a pripomeňte si tie úžasné časy plné radosti a buchiet.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

BUCHTY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM A S MRVENIČKOU
Zdroj: Laura Witteková
BUCHTY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM A S MRVENIČKOU
20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 ml vlažného mlieka
- 30 g droždia
- 100 g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky
- 80 g roztopeného masla
- 2 žĺtky
- 100 g polohrubej múky
- 1 lyžica rumu
- kôra z 1 citróna
- pol lyžičky soli";i:10;s:26:"700 g slivkového lekváru";i:11;s:45:"50 g maslo na potieranie + maslo na vymazanie";i:12;s:30:"práškový cukor na posypanie
Na posýpku:
- 50 g masla
- 5 lyžíc hrubej múky
- 4-5 lyžíc kryštálového cukru
- pol lyžičky škorice
POSTUP
- Na kvások dajte do misy 150 ml vlažného mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešajte, zakryte a nechajte 10-15 minút vzísť kvások.
- Preložte ho do väčšej misy a pridajte zvyšné vlažné mlieko, cukor, vychladnuté roztopené maslo, žĺtky, obe múky, rum, citrónovú kôru a soľ. Vymieste hladké, jemné cesto, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 20 kusov. Každý kúsok rozvaľkajte na okrúhlu placku, do stredu dajte lyžicu lekváru a okraje cesta pospájajte. Vytvarujte guľôčky a buchty poukladajte zlepenými koncami nadol do pekáča alebo na plech dobre vymastený maslom. Každú buchtu tiež dobre potrite maslom, aby sa k sebe neprilepili. Buchty na plechu zakryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
- V mise zmiešajte všetky suroviny na posýpku a posypte ňou buchty. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Povrch musí získať krásnu zlatú farbu.
- Pred podávaním nechajte buchty trochu vychladnúť a jemne posypte práškovým cukrom.

Zdroj: Canva
PARENÉ BUCHTY S ČUČORIEDKAMI
Zdroj: Laura Witteková
PARENÉ BUCHTY S ČUČORIEDKAMI
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, NAPAROVANIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 150 ml teplého mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 1 lyžica krupicového cukru do kvásku + 80 g do cesta
- 350 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 vajce
- 50 g roztopeného masla
- olej na potretie
Na náplň:
- 200 g čerstvých čučoriedok
- 40 g krupicového cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Na čučoriedkovú omáčku:
- 300 g čerstvých čučoriedok
- 3 lyžice vody
- nastrúhaná kôra z polovice biocitróna
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 50 g krupicového cukru
- 1 lyžička kukuričného škrobu
POSTUP
- Do misky vlejte 100 ml vlažného mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru a lyžicu múky. Premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások.
- Do väčšej misy vsypte preosiatu múku, soľ, zvyšný cukor, pridajte zvyšné mlieko, vajce, roztopené, ale vychladnuté maslo a kvások. Vypracujte hladké, pružné cesto. Ak je potrebné, pridajte ešte múku. Vložte do misy, prikryte a nechajte kysnúť aspoň hodinu. Musí zdvojnásobiť svoj objem.
- Na náplň zmiešajte čučoriedky s cukrom a citrónovou šťavou.
- Vykysnuté cesto premiestnite na dosku posypanú múkou a rozvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika, na hrúbku približne 4 mm. Rozkrojte na 6 rovnakých štvorcov. Do stredu každého štvorca naložte náplň a buchty uzavrite. Zlepte protiľahlé strany a vytvorte guľky. Buchty zakryte utierkou a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
- Do hrnca vlejte vodu, položte naparovacie sitko, ktoré ste dobre potreli olejom, aby sa buchty neprilepili. Buchty naň položte tak, aby mali ešte okolo seba dosť miesta, prikryte a naparujte 20 minút. Počas naparovania pokrievku nezdvíhajte.
- Zatiaľ pripravte omáčku: Do hrnca vsypte čučoriedky, pridajte 3 lyžice vody, cukor, kôru a šťavu z citróna a priveďte do varu. Stlmte plameň a nechajte povariť 5 minút, aby jemne zmäkli. V lyžici vody rozmiešajte škrob a vlejte ho k čučoriedkam. Za stáleho miešania nechajte minútu prevrieť a odstavte.
- Buchty naložte na tanier, pridajte čučoriedkovú omáčku, ozdobte čerstvými čučoriedkami a podávajte.

MURÁNSKE PREKLADANÉ BUCHTY S TVAROHOM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Muránske prekladané buchty s tvarohom.
15-18 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 ml mlieka
- 30 g droždia
- 3 lyžice krupicového cukru
- 500 g polohrubej múky
- štipka soli
- štipka sódy bikarbóny
- štipka kypriaceho prášku
- 1 vajce
- 1 lyžica oleja
- 100 g masla na potretie cesta";i:10;s:21:"1 žĺtok na potretie";i:11;s:46:"1 lyžička šľahačkovej smotany na potretie
Na náplň:
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 1 žĺtok
- štipka mletej vanilky
- 2 lyžice cukru
- za hrsť hrozienok
POSTUP
- Do vlažného mlieka rozmrvte droždie, posypte ho lyžicou múky a pridajte lyžicu cukru. Na teplom mieste nechajte vykysnúť kvások.
- Do misy preosejte múku, pridajte soľ, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a premiešajte. Do tejto zmesi vlejte kvások, pridajte vajce, olej a vymieste hladké cesto.
- Cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika a potrite ho maslom izbovej teploty. Zrolujte ako roládu a konce preložte na seba zľava doprava. Posypte múkou, zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 20 minút.
- Po vykysnutí cesto znova rozvaľkajte a znova dobre potrite maslom. Zrolujte, preložte konce cez seba a opäť nechajte prikryté kysnúť 20 minút. Tento postup zopakujte ešte raz.
- Náplň pripravte zmiešaním všetkých surovín.
- Po treťom kysnutí cesto rozvaľkajte a rozkrájajte približne na rovnaké štvorce. Do stredu každého štvorca dajte lyžicu tvarohovej náplne a zrolujte, akoby ste rolovali rožky. Buchty uložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.
- Nakoniec buchty potrite žĺtkom zmiešaným so smotanou a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút. Nechajte chvíľu vychladnúť a môžete sa do nich pustiť.

DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY S VANILKOVÝM KRÉMOM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom.
50-60 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 15-17 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 350 ml mlieka
- 10 g čerstvého droždia
- 5 lyžíc krupicového cukru
- 220 g hladkej múky
- 280 g polohrubej múky
- 50 g roztopeného masla
- 1 a pol lyžice citrónovej šťavy
- pol lyžičky soli
- maslo na potieranie
Na vanilkový krém:
- 600 ml mlieka
- 3-4 lyžice krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 balíček vanilkového pudingu
- maliny na ozdobu
POSTUP
- Do misky dajte 100 ml vlažného mlieka, droždie, lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
- Do veľkej misy preosejte obe múky, vsypte zvyšný cukor, pol lyžičky soli a premiešajte.
- K múke prilejte kvások, zvyšné mlieko, roztopené a vychladnuté maslo a citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešajte a vymieste hladké cesto. V mise zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 45-60 minút.
- Po vykysnutí cesto premiestnite na dosku posypanú múkou a z cesta ušúľajte rovnomerný dlhý valec. Z valca odkrajujte približne rovnaké kúsky cesta a tvarujte malé buchtičky. Uložte ich do plechu vymazaného maslom tesne k sebe. Všetky buchtičky potrite maslom. Prikryte utierkou a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.
- Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 15-17 minút. Buchtičky vyberte z rúry a nechajte trochu vychladnúť.
- Zatiaľ pripravte vanilkový krém: Do hrnca dajte 500 ml mlieka s cukrom a nechajte zohriať pod bod varu. 100 ml mlieka dobre zmiešajte s vanilkovým extraktom a balíčkom vanilkového pudingu. Zmes vlejte do zohriateho mlieka a uvarte redší puding.
- Buchtičky rozložte do tanierov, polejte vanilkovým krémom, ozdobte malinami a môžete podávať.

MAKOVO-TVAROHOVÉ BUCHTY
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Makovo tvarohové buchty.
16 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 38 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 20 g čerstvého droždia
- 300 ml mlieka
- 50 g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- citrónová kôra z 1 citróna
- štipka mletej vanilky
- 1 žĺtok
- 110 g rozpusteného masla
Na náplň:
- 100 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 80 g krupicového cukru
- štipka mletej vanilky
- 1-2 lyžice rumu
- 250 g mäkkého hrudkovitého tvarohu
Na dokončenie:
- marhuľový džem na potrenie
- 1 lyžica celého maku
- 1 lyžica mletého maku
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Makovo tvarohové buchty.
POSTUP
- Droždie rozmrvte do polovice vlažného mlieka, pridajte lyžicu cukru premiešajte a nechajte vzísť kvások na teplom mieste.
- Do misy preosejte múku, pridajte zvyšný cukor, soľ, citrónovú kôru, vanilku, žĺtok, 60 g vychladnutého masla a kvások. Mlieko pridávajte postupne, aby ste vymiesili hladké, mäkké cesto. Uložte do misy posypanej múkou, prikryte ho a nechajte kysnúť približne hodinu.
- Na prípravu náplne do hrnca vlejte mlieko a zohrejte po bod varu. Vsypte mak, cukor, vanilku a varte približne 5 minút. Ak by bola zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka. Hrniec odstavte a pridajte 1-2 lyžice rumu. Nechajte vychladnúť a nakoniec zamiešajte tvaroh.
- Cesto premiestnite na múkou vysypanú dosku, rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a rozkrájajte na 16 štvorcov. Na každý štvorec cesta naložte lyžicu náplne. Boky cesta prehnite cez náplň a zrolujte. Buchty poukladajte do pekáča vymazaného maslom. Aj každú buchtu poriadne potrite zo všetkých strán maslom. Buchty prikryte a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť.
- Rúru zohrejte na 190 °C a buchty pečte približne 18 minút, potom teplotu znížte na 160 °C a dopekajte ešte ďalších 15-20 minút. Buchty vyberte z rúry, nechajte 15 minút vychladnúť a následne ich potrite marhuľovým džemom a posypte mletým a celým makom.
Vyskúšajte viac prázdninových receptov z Dobrého jedla: