BUCHTY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM A S MRVENIČKOU
BUCHTY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM A S MRVENIČKOU
Zdroj: Laura Witteková
20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 ml vlažného mlieka
- 30 g droždia
- 100 g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky
- 80 g roztopeného masla
- 2 žĺtky
- 100 g polohrubej múky
- 1 lyžica rumu
- kôra z 1 citróna
- pol lyžičky soli
- 700 g slivkového lekváru
- 50 g maslo na potieranie + maslo na vymazanie
- práškový cukor na posypanie
Na posýpku:
- 50 g masla
- 5 lyžíc hrubej múky
- 4-5 lyžíc kryštálového cukru
- pol lyžičky škorice
POSTUP
- Na kvások dajte do misy 150 ml vlažného mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešajte, zakryte a nechajte 10-15 minút vzísť kvások.
- Preložte ho do väčšej misy a pridajte zvyšné vlažné mlieko, cukor, vychladnuté roztopené maslo, žĺtky, obe múky, rum, citrónovú kôru a soľ. Vymieste hladké, jemné cesto, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 20 kusov. Každý kúsok rozvaľkajte na okrúhlu placku, do stredu dajte lyžicu lekváru a okraje cesta pospájajte. Vytvarujte guľôčky a buchty poukladajte zlepenými koncami nadol do pekáča alebo na plech dobre vymastený maslom. Každú buchtu tiež dobre potrite maslom, aby sa k sebe neprilepili. Buchty na plechu zakryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
- V mise zmiešajte všetky suroviny na posýpku a posypte ňou buchty. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Povrch musí získať krásnu zlatú farbu.
- Pred podávaním nechajte buchty trochu vychladnúť a jemne posypte práškovým cukrom.