Reklama

Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉ

BUCHTY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM A S MRVENIČKOU

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Pamätáte si, keď ste prišli k starkej na prázdniny a ešte ste len vstúpili do chodby, zacítili ste tú nezameniteľnú vôňu? Vráťte sa s nami do detstva a pripomeňte si tie úžasné časy plné radosti a buchiet.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ovocné koláče zo sezónneho ovocia: Tieto RECEPTY milujeme!

    BUCHTY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM A S MRVENIČKOU

    Zdroj: Laura Witteková

    BUCHTY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM A S MRVENIČKOU

    20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 250 ml vlažného mlieka
    • 30 g droždia
    • 100 g krupicového cukru
    • 500 g hladkej múky
    • 80 g roztopeného masla
    • 2 žĺtky
    • 100 g polohrubej múky
    • 1 lyžica rumu
    • kôra z 1 citróna
    • pol lyžičky soli";i:10;s:26:"700 g slivkového lekváru";i:11;s:45:"50 g maslo na potieranie + maslo na vymazanie";i:12;s:30:"práškový cukor na posypanie

    Na posýpku:

    • 50 g masla
    • 5 lyžíc hrubej múky
    • 4-5 lyžíc kryštálového cukru
    • pol lyžičky škorice

    POSTUP

    1. Na kvások dajte do misy 150 ml vlažného mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešajte, zakryte a nechajte 10-15 minút vzísť kvások.
    2. Preložte ho do väčšej misy a pridajte zvyšné vlažné mlieko, cukor, vychladnuté roztopené maslo, žĺtky, obe múky, rum, citrónovú kôru a soľ. Vymieste hladké, jemné cesto, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
    3. Vykysnuté cesto rozdeľte na 20 kusov. Každý kúsok rozvaľkajte na okrúhlu placku, do stredu dajte lyžicu lekváru a okraje cesta pospájajte. Vytvarujte guľôčky a buchty poukladajte zlepenými koncami nadol do pekáča alebo na plech dobre vymastený maslom. Každú buchtu tiež dobre potrite maslom, aby sa k sebe neprilepili. Buchty na plechu zakryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
    4. V mise zmiešajte všetky suroviny na posýpku a posypte ňou buchty. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Povrch musí získať krásnu zlatú farbu.
    5. Pred podávaním nechajte buchty trochu vychladnúť a jemne posypte práškovým cukrom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:13
    Remaining Time 0:13
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ovocné LIMONÁDY BEZ CUKRU: Recepty na najlepšie osvieženie
      Zdroj: Canva

      PARENÉ BUCHTY S ČUČORIEDKAMI

      Zdroj: Laura Witteková

      PARENÉ BUCHTY S ČUČORIEDKAMI

      6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, NAPAROVANIE 20 MINÚT

      Potrebujete:

      Na cesto:

      • 150 ml teplého mlieka
      • 7 g sušeného droždia
      • 1 lyžica krupicového cukru do kvásku + 80 g do cesta
      • 350 g polohrubej múky
      • štipka soli
      • 1 vajce
      • 50 g roztopeného masla
      • olej na potretie

      Na náplň:

      • 200 g čerstvých čučoriedok
      • 40 g krupicového cukru
      • 2 lyžice citrónovej šťavy

      Na čučoriedkovú omáčku:

      • 300 g čerstvých čučoriedok
      • 3 lyžice vody
      • nastrúhaná kôra z polovice biocitróna
      • 1 lyžica citrónovej šťavy
      • 50 g krupicového cukru
      • 1 lyžička kukuričného škrobu

      POSTUP

      1. Do misky vlejte 100 ml vlažného mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru a lyžicu múky. Premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások.
      2. Do väčšej misy vsypte preosiatu múku, soľ, zvyšný cukor, pridajte zvyšné mlieko, vajce, roztopené, ale vychladnuté maslo a kvások. Vypracujte hladké, pružné cesto. Ak je potrebné, pridajte ešte múku. Vložte do misy, prikryte a nechajte kysnúť aspoň hodinu. Musí zdvojnásobiť svoj objem.
      3. Na náplň zmiešajte čučoriedky s cukrom a citrónovou šťavou.
      4. Vykysnuté cesto premiestnite na dosku posypanú múkou a rozvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika, na hrúbku približne 4 mm. Rozkrojte na 6 rovnakých štvorcov. Do stredu každého štvorca naložte náplň a buchty uzavrite. Zlepte protiľahlé strany a vytvorte guľky. Buchty zakryte utierkou a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
      5. Do hrnca vlejte vodu, položte naparovacie sitko, ktoré ste dobre potreli olejom, aby sa buchty neprilepili. Buchty naň položte tak, aby mali ešte okolo seba dosť miesta, prikryte a naparujte 20 minút. Počas naparovania pokrievku nezdvíhajte.
      6. Zatiaľ pripravte omáčku: Do hrnca vsypte čučoriedky, pridajte 3 lyžice vody, cukor, kôru a šťavu z citróna a priveďte do varu. Stlmte plameň a nechajte povariť 5 minút, aby jemne zmäkli. V lyžici vody rozmiešajte škrob a vlejte ho k čučoriedkam. Za stáleho miešania nechajte minútu prevrieť a odstavte.
      7. Buchty naložte na tanier, pridajte čučoriedkovú omáčku, ozdobte čerstvými čučoriedkami a podávajte.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:15
      Remaining Time 0:15
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Nezabudnuteľné RETRO ZÁKUSKY: Tieto nesmú chýbať na žiadnej svadbe ani oslave!

        MURÁNSKE PREKLADANÉ BUCHTY S TVAROHOM

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Muránske prekladané buchty s tvarohom.

        15-18 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT

        Potrebujete:

        Na cesto:

        • 250 ml mlieka
        • 30 g droždia
        • 3 lyžice krupicového cukru
        • 500 g polohrubej múky
        • štipka soli
        • štipka sódy bikarbóny
        • štipka kypriaceho prášku
        • 1 vajce
        • 1 lyžica oleja
        • 100 g masla na potretie cesta";i:10;s:21:"1 žĺtok na potretie";i:11;s:46:"1 lyžička šľahačkovej smotany na potretie

        Na náplň:

        • 250 g hrudkovitého tvarohu
        • 1 žĺtok
        • štipka mletej vanilky
        • 2 lyžice cukru
        • za hrsť hrozienok

        POSTUP

        1. Do vlažného mlieka rozmrvte droždie, posypte ho lyžicou múky a pridajte lyžicu cukru. Na teplom mieste nechajte vykysnúť kvások.
        2. Do misy preosejte múku, pridajte soľ, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a premiešajte. Do tejto zmesi vlejte kvások, pridajte vajce, olej a vymieste hladké cesto.
        3. Cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika a potrite ho maslom izbovej teploty. Zrolujte ako roládu a konce preložte na seba zľava doprava. Posypte múkou, zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 20 minút.
        4. Po vykysnutí cesto znova rozvaľkajte a znova dobre potrite maslom. Zrolujte, preložte konce cez seba a opäť nechajte prikryté kysnúť 20 minút. Tento postup zopakujte ešte raz.
        5. Náplň pripravte zmiešaním všetkých surovín.
        6. Po treťom kysnutí cesto rozvaľkajte a rozkrájajte približne na rovnaké štvorce. Do stredu každého štvorca dajte lyžicu tvarohovej náplne a zrolujte, akoby ste rolovali rožky. Buchty uložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.
        7. Nakoniec buchty potrite žĺtkom zmiešaným so smotanou a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút. Nechajte chvíľu vychladnúť a môžete sa do nich pustiť.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:15
        Remaining Time 0:15
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Koláče z plechu zasýtia celú rodinu: Ktorý upečiete ako prvý?

          DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY S VANILKOVÝM KRÉMOM

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom.

          50-60 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 15-17 MINÚT

          Potrebujete:

          Na cesto:

          • 350 ml mlieka
          • 10 g čerstvého droždia
          • 5 lyžíc krupicového cukru
          • 220 g hladkej múky
          • 280 g polohrubej múky
          • 50 g roztopeného masla
          • 1 a pol lyžice citrónovej šťavy
          • pol lyžičky soli
          • maslo na potieranie

          Na vanilkový krém:

          • 600 ml mlieka
          • 3-4 lyžice krupicového cukru
          • 1 lyžička vanilkového extraktu
          • 1 balíček vanilkového pudingu
          • maliny na ozdobu

          POSTUP

          1. Do misky dajte 100 ml vlažného mlieka, droždie, lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
          2. Do veľkej misy preosejte obe múky, vsypte zvyšný cukor, pol lyžičky soli a premiešajte.
          3. K múke prilejte kvások, zvyšné mlieko, roztopené a vychladnuté maslo a citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešajte a vymieste hladké cesto. V mise zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 45-60 minút.
          4. Po vykysnutí cesto premiestnite na dosku posypanú múkou a z cesta ušúľajte rovnomerný dlhý valec. Z valca odkrajujte približne rovnaké kúsky cesta a tvarujte malé buchtičky. Uložte ich do plechu vymazaného maslom tesne k sebe. Všetky buchtičky potrite maslom. Prikryte utierkou a nechajte ešte 20 minút podkysnúť.
          5. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 15-17 minút. Buchtičky vyberte z rúry a nechajte trochu vychladnúť.
          6. Zatiaľ pripravte vanilkový krém: Do hrnca dajte 500 ml mlieka s cukrom a nechajte zohriať pod bod varu. 100 ml mlieka dobre zmiešajte s vanilkovým extraktom a balíčkom vanilkového pudingu. Zmes vlejte do zohriateho mlieka a uvarte redší puding.
          7. Buchtičky rozložte do tanierov, polejte vanilkovým krémom, ozdobte malinami a môžete podávať.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Pestrofarebné RAŇAJKY: Začnite prázdninový deň takto chutne!

            MAKOVO-TVAROHOVÉ BUCHTY

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Makovo tvarohové buchty.

            16 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 38 MINÚT

            Potrebujete:

            Na cesto:

            • 20 g čerstvého droždia
            • 300 ml mlieka
            • 50 g krupicového cukru
            • 500 g hladkej múky
            • pol lyžičky soli
            • citrónová kôra z 1 citróna
            • štipka mletej vanilky
            • 1 žĺtok
            • 110 g rozpusteného masla

            Na náplň:

            • 100 g mletého maku
            • 200 ml mlieka
            • 80 g krupicového cukru
            • štipka mletej vanilky
            • 1-2 lyžice rumu
            • 250 g mäkkého hrudkovitého tvarohu

            Na dokončenie:

            • marhuľový džem na potrenie
            • 1 lyžica celého maku
            • 1 lyžica mletého maku

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Makovo tvarohové buchty.

            POSTUP

            1. Droždie rozmrvte do polovice vlažného mlieka, pridajte lyžicu cukru premiešajte a nechajte vzísť kvások na teplom mieste.
            2. Do misy preosejte múku, pridajte zvyšný cukor, soľ, citrónovú kôru, vanilku, žĺtok, 60 g vychladnutého masla a kvások. Mlieko pridávajte postupne, aby ste vymiesili hladké, mäkké cesto. Uložte do misy posypanej múkou, prikryte ho a nechajte kysnúť približne hodinu.
            3. Na prípravu náplne do hrnca vlejte mlieko a zohrejte po bod varu. Vsypte mak, cukor, vanilku a varte približne 5 minút. Ak by bola zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka. Hrniec odstavte a pridajte 1-2 lyžice rumu. Nechajte vychladnúť a nakoniec zamiešajte tvaroh.
            4. Cesto premiestnite na múkou vysypanú dosku, rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a rozkrájajte na 16 štvorcov. Na každý štvorec cesta naložte lyžicu náplne. Boky cesta prehnite cez náplň a zrolujte. Buchty poukladajte do pekáča vymazaného maslom. Aj každú buchtu poriadne potrite zo všetkých strán maslom. Buchty prikryte a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť.
            5. Rúru zohrejte na 190 °C a buchty pečte približne 18 minút, potom teplotu znížte na 160 °C a dopekajte ešte ďalších 15-20 minút. Buchty vyberte z rúry, nechajte 15 minút vychladnúť a následne ich potrite marhuľovým džemom a posypte mletým a celým makom.

            Vyskúšajte viac prázdninových receptov z Dobrého jedla:

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.