objednať časopis
všetky kategórie

Pamätáte si, keď ste prišli k starkej na prázdniny a ešte ste len vstúpili do chodby, zacítili ste tú nezameniteľnú vôňu? Vráťte sa s nami do detstva a pripomeňte si tie úžasné časy plné radosti a buchiet.

BUCHTY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM A S MRVENIČKOU

BUCHTY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM A S MRVENIČKOU
BUCHTY SO SLIVKOVÝM LEKVÁROM A S MRVENIČKOU
Zdroj: Laura Witteková

20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

Na cesto:

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 30 g droždia
  • 100 g krupicového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 80 g roztopeného masla
  • 2 žĺtky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 lyžica rumu
  • kôra z 1 citróna
  • pol lyžičky soli
  • 700 g slivkového lekváru
  • 50 g maslo na potieranie + maslo na vymazanie
  • práškový cukor na posypanie

Na posýpku:

  • 50 g masla
  • 5 lyžíc hrubej múky
  • 4-5 lyžíc kryštálového cukru
  • pol lyžičky škorice
Lekvárové perky s orechovou posýpkou
Čítajte viac
Jednoduché a božsky dobré! Tradičný RECEPT NA LEKVÁROVÉ PERKY BEZ ZEMIAKOV milujeme

POSTUP

  1. Na kvások dajte do misy 150 ml vlažného mlieka, pridajte droždie, lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešajte, zakryte a nechajte 10-15 minút vzísť kvások.
  2. Preložte ho do väčšej misy a pridajte zvyšné vlažné mlieko, cukor, vychladnuté roztopené maslo, žĺtky, obe múky, rum, citrónovú kôru a soľ. Vymieste hladké, jemné cesto, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste približne hodinu.
  3. Vykysnuté cesto rozdeľte na 20 kusov. Každý kúsok rozvaľkajte na okrúhlu placku, do stredu dajte lyžicu lekváru a okraje cesta pospájajte. Vytvarujte guľôčky a buchty poukladajte zlepenými koncami nadol do pekáča alebo na plech dobre vymastený maslom. Každú buchtu tiež dobre potrite maslom, aby sa k sebe neprilepili. Buchty na plechu zakryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
  4. V mise zmiešajte všetky suroviny na posýpku a posypte ňou buchty. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Povrch musí získať krásnu zlatú farbu.
  5. Pred podávaním nechajte buchty trochu vychladnúť a jemne posypte práškovým cukrom.

Viac receptov na buchty je na ďalšej strane >>>

Kategórie