„Moji rodičia pochádzajú zo Záhoria a zo Spiša. Na bližšie Záhorie sme smerovali takmer každý víkend, na východ len párkrát do roka. Tam som si do sýta vychutnala skvelú regionálnu a úplne jednoduchú pochúťku, ktorá sa hodí do chladnejších dní.Ďžatky vás zahrejú aj na duši! Dnes ich pripravujem pre svoju rodinu najmä po návrate zo zimnej prírody," prezradila Dobrému jedlu.
Uzimená malá Katka Nádaská sa nevedela dočkať džatiek od svojej milovanej starkej. Dobrému jedlu venovala ich rodinný recept - budete sa zalizovať až za ušami.
Zdroj: Archív K.N.
Džatky zo Spiša
Džatky s kyslou kapustou a so slaninkou vás zahrejú aj na duši. Recept Katky Nádaskej je starý niekoľko desaťročí. Venovala ho Dobrému jedlu - pre vás.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg zemiakov
- 100 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 200 ml mlieka
- soľ
- masť na omastenie rúk
- údená slaninka, cmar, kyslá kapusta na podávanie
POSTUP:
- Ošúpané zemiaky nakrájajte a uvarte v osolenej vode. Potom ich sceďte, popučte, pridajte preosiatu múku a podľa potreby horúce mlieko. Jemnú hustú kašu prikryte a nechajte 15 minút oddychovať.
- Z odstátej kaše tvarujte omastenými rukami guľky. Posypte ich opečenou slaninkou aj omastkom a premiešajte. Džatky servírujte bohato posypané opečenou slaninkou, s cmarom alebo aj kyslou kapustou. Dobrú chuť!
Džatky môžete podávať aj s bryndzou. Takisto chutia úžasne.
Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ FOTO LÝDIA CZAKÓ
Tipy na ďalšie rýchle dobroty za babku zo zemiakového cesta sú v našej GALÉRII: Kliknite SEM! Potečú vám slinky
A tu sú ďalšie tipy a recepty Katky Nádaskej, ktoré venovala Dobrému jedlu: