objednať časopis
všetky kategórie

„Toto famózne jedlo nám stará mama zo Spiša pripravila vždy, keď sme sa uzimení vrátili zo sánkovačky. Milovala som tráviť u nej všetky dlhé prázdniny,“ spomína historička a etnologička Katarína Nádaská. Jej džatky vás zahrejú aj na duši!

„Moji rodičia pochádzajú zo Záhoria a zo Spiša. Na bližšie Záhorie sme smerovali takmer každý víkend, na východ len párkrát do roka. Tam som si do sýta vychutnala skvelú regionálnu a úplne jednoduchú pochúťku, ktorá sa hodí do chladnejších dní.Ďžatky vás zahrejú aj na duši! Dnes ich pripravujem pre svoju rodinu najmä po návrate zo zimnej prírody," prezradila Dobrému jedlu.

Uzimená malá Katka Nádaská sa nevedela dočkať džatiek od svojej milovanej starkej. Dobrému jedlu venovala ich rodinný recept - budete sa zalizovať až za ušami.
Uzimená malá Katka Nádaská sa nevedela dočkať džatiek od svojej milovanej starkej. Dobrému jedlu venovala ich rodinný recept - budete sa zalizovať až za ušami.
Zdroj: Archív K.N.

Džatky zo Spiša

Džatky s kyslou kapustou a so slaninkou vás zahrejú aj na duši. Recept Katky Nádaskej je starý niekoľko desaťročí. Venovala ho Dobrému jedlu - pre vás.
Džatky s kyslou kapustou a so slaninkou vás zahrejú aj na duši. Recept Katky Nádaskej je starý niekoľko desaťročí. Venovala ho Dobrému jedlu - pre vás.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 kg zemiakov
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • soľ
  • masť na omastenie rúk
  • údená slaninka, cmar, kyslá kapusta na podávanie

POSTUP:

  1. Ošúpané zemiaky nakrájajte a uvarte v osolenej vode. Potom ich sceďte, popučte, pridajte preosiatu múku a podľa potreby horúce mlieko. Jemnú hustú kašu prikryte a nechajte 15 minút oddychovať.
  2. Z odstátej kaše tvarujte omastenými rukami guľky. Posypte ich opečenou slaninkou aj omastkom a premiešajte. Džatky servírujte bohato posypané opečenou slaninkou, s cmarom alebo aj kyslou kapustou. Dobrú chuť!
Džatky môžete podávať aj s bryndzou. Takisto chutia úžasne.
Džatky môžete podávať aj s bryndzou. Takisto chutia úžasne.
Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ FOTO LÝDIA CZAKÓ

Tipy na ďalšie rýchle dobroty za babku zo zemiakového cesta sú v našej GALÉRII: Kliknite SEM! Potečú vám slinky

A tu sú ďalšie tipy a recepty Katky Nádaskej, ktoré venovala Dobrému jedlu:

Chlebové placky
Čítajte viac
Aké boli u nás prvé JEDLÁ DO RUKY? Otázky pre Katarínu Nádaskú
Teplá kaša na raňajky.
Čítajte viac
3 týždne raňajkujem TEPLÚ KAŠU: A odvtedy sa s mojím telom aj duchom stalo VŠELIČO DOBRÉ
HUBOVÁ POLIEVKA S POHÁNKOU
Čítajte viac
Zberatelia tradícií a ich skvelé OPRÁŠENÉ recepty
Dokonalá Štedrá večera
Čítajte viac
Keď prestierate ŠTEDRÝ STÔL: Spoľahnite sa na RADY pre ŠŤASTIE našich múdrych babičiek

Kategórie