10 NAJKRAJŠÍCH sviatočných tort zo Sladkej výzvy: Dokonalý vzhľad i chuť
2. 1. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Soňa Samuelová
Vianočné, novoročné, sviatočné, zimné. O takýchto tortách zo Sladkej výzvy sme vás nechali hlasovať na našom Instagrame. Ktorá sa vám páčila najviac? Tak sa pozrite.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku

VOŇAVÁ ČOKOLÁDOVÁ TORTA SO ŠKORICOU A S BRUSNICAMI
Tortu pripravila foodblogerka Karin Matická
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, VARENIE 8 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 120 g horkej čokolády
- 200 g masla
- 240 g trstinového cukru
- 5 vajec
- 120 g polohrubej múky
- 30 g kakaa
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
- 1,5 lyžičky škorice
- štipku soli
Na rozvarené brusnice:
- 300 g čerstvých (sušených)brusníc (zopár si odložte na ozdobu)
- 100 g trstinového cukru
- kôru a šťavu z 1 biopomaranča
- 100 ml vody
Na parížsky krém:
- 100 g horkej čokolády
- 450 ml smotany na šľahanie
- 30 g trstinového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
Na polevu:
- 80 g horkej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžičku masla
Na šišky:
- čokoládové hoblinky
- odkrojky z korpusu
- zvyšnú polevu
- cereálne lupienky
- práškový cukor
POSTUP
- Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie, boky vymažte maslom a vysypte múkou. Čokoládu, maslo a cukor roztopte vo vodnom kúpeli. Nechajte 10 minút vychladnúť. Po jednom prišľahajte vajcia, kým sa zmes nespojí. Nakoniec primiešajte múku s kakaom, kypriacim práškom, so škoricou a soľou.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte 60 minút (vyskúšajte test špajdľou). Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť. Vrch korpusu zarovno zrežte a odkrojky si odložte.
- Brusnice, cukor, kôru, šťavu a vodu povarte približne 8 minút, kým zmes nezhustne. Nechajte vychladnúť.
- Čokoládu so smotanou, s cukrom a s vanilkovým extraktom roztopte na miernom plameni a nechajte vychladnúť. Odložte minimálne na dve hodiny do chladničky, aby parížska šľahačka úplne vychladila. Krém pripravte vyšľahaním parížskej šľahačky s mascarpone. Trvá to asi minútku, pozor, aby ste ho neprešľahali!
- Na polevu roztopte čokoládu so smotanou a s maslom. Nechajte mierne vychladnúť.
- Šišky pripravte zmiešaním pomrvených odkrojkov s malým množstvom polevy, vytvarujte tri valčeky a nechajte vychladnúť. Potom pozapichujte lupienky a posypte cukrom.
- Konečne môžete tortičku poskladať. Korpus rozrežte na štyri časti. Spodné tri časti potrite rozvarenými brusnicami, potom krémom a nakoniec ju krémom potrite celú. Polejte polevou a ozdobte šiškami, brusnicami a čokoládovými hoblinkami.

Novoročná medová hviezda
Novoročnú hviezdu upiekla Mária Pavlačková Horváthová
Zdroj: Dobré jedlo/Soňa Samuelová
Novoročná hviezda
10 porcií, príprava 40 minút + chladenie cez noc, pečenie 12 minút
Potrebujete:
- 450 g hladkej múky
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice mlieka
- 1 vajce
- 80 g masla
- 150 g krupicového cukru
Na krém:
- 30 g práškového cukru
- 250 g mascarpone
- 130 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžičku vanilkovej pasty
Na ozdobenie:
- ovocie podľa želania
- bylinky
- jedlé kvety
POSTUP
- Pripravte si predlohu hviezdy – môžete ju vystrihnúť napríklad z tvrdeného papiera.
- Upečte medové platy: Všetky ingrediencie okrem múky dajte do hrnca a za stáleho miešania priveďte do varu. Do väčšej misy preosejte múku a uvarenú zmes k nej hneď pridajte. Zamiešajte a následne rukami vymieste cesto.
- Vypracované cesto rozdeľte na tri časti. Každú rozvaľkajte na hrúbku asi 5 milimetrov, preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a podľa predlohy vyrežte hviezdu ostrým nožom.
- Vykrojené pláty popichajte vidličkou a v rúre vyhriatej na 200 °C každý pečte do zlatista približne 4 minúty. Po upečení sú pláty veľmi krehké, preto ich pred manipuláciou nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým pripravte krém: Všetky ingrediencie vyšľahajte do nadýchaného krému.
- Pripravte si podnos, na ktorom bude uložená torta a uložte prvý plát. Urobte naň okrúhlou špičkou z krému bodky. Uložte druhý plát a znovu ho vybodkujte. Zopakujte ešte raz. Hotovú tortu ozdobte ovocím, jedlými kvietkami či bylinkami. Nechajte v chladničke cez noc, aby pláty nasiakli krémom a chute sa prepojili.

Perníkové tiramisu s brusnicovým džemom
Perníkové tiramisu vyčarovala cukrárka Natalia Jankova
1 TORTA, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 4 vajcia
- 120 g trstinového cukru
- 10 g perníkového korenia
- 10 g mletej škorice
- 120 g hladkej múky
- 10 g prášku do pečiva
- maslo na vymastenie foriem
Na sirup:
- 300 ml kávy
- 30 – 80 ml rumu
Na krém:
- 200 g smotanového syra
- 150 g práškového cukru (podľa chuti)
- 500 g mascarpone
Na potretie:
- 200 g brusnicového džemu
Na ozdobu:
- 100 g tmavej čokolády
- sušené ovocie
- orechy
POSTUP
- Vajcia vyšľahajte s cukrom a korením do nadýchanej peny (5-7 minút). Zapracujte múku s práškom do pečiva. Cesto rozdeľte do dvoch vymastených tortových foriem a pečte pri teplote 180 °C asi 15 minút. Urobte test špajdľou. Perníková piškóta musí byť nadýchaná a suchá, aby nasala čo najviac kávy a nestratila pri tom formu ani tvar.
- Kým sa chladí korpus, uvarte kávu. Pridajte do nej rum podľa chuti a premiešajte.
- Smotanový syr dobre vyšľahajte s práškovým cukrom. Pridajte mascarpone a poriadne vymiešajte – už bez mixéra.
- Prvú piškótu polejte polovicou kávy s rumom, potrite polovicou džemu a naň rozotrite polovicu krému. Pekne zarovnajte. To isté urobte s druhou piškótou.
- Škrabkou na zeleninu nastrúhajte tmavú čokoládu a posypte ňou tortu. Tiramisu nakoniec ozdobte ovocím a orechmi.

Torta Aljaška
Tortu s vanilkovou zmrzlinou urobila cukrárka Dobrého jedla Veronika Kollárová
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Torta Aljaška.
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
Na korpusy:
- 4 vajcia
- 130 g krupicového cukru
- 60 g hustého jogurtu
- 100 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžičku nastrúhaného čerstvého zázvoru
- pol lyžičky mletej škorice
- štipku nastrúhaného muškátového orieška
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 140 g hladkej múky
- 30 g mletých mandlí";i:10;s:47:"10 g kypriaceho prášku
Na plnku:
- 1,5 l kvalitnej vanilkovej zmrzliny
- kôru z jedného citróna
- 50 g nasekanej tmavej čokolády
Na snehový meringue:
- 1,5 l kvalitnej vanilkovej zmrzliny
- kôru z jedného citróna
- 50 g nasekanej tmavej čokolády
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 180 °C a dno formy (18 cm) vyložte papierom na pečenie. V jednej mise vyšľahajte bielky do pevného snehu, v druhej mise žĺtky s cukrom do svetlej peny.
- Do žĺtkovej hmoty pridajte jogurt, olej, zázvor, škoricu, muškátový oriešok, vanilkový oriešok a jemne zamiešajte. Prisypte múku, mandle, kypriaci prášok a premiešajte. Nakoniec do hmoty zapracujte sneh. Cesto prelejte do formy a pečte 35-40 minút. Urobte test špajdľou. Vychladený korpus rozrežte na 4 časti.
- Formu, v ktorej ste piekli korpus, umyte a vyložte potravinárskou fóliou tak, aby časť pretŕčala, a mohli ste ňou prikryť vrch torty.
- Zmrzlinu vyberte z mrazničky a nechajte ju 5 minút povoliť. Potom ju v mise zmiešajte s citrónovou kôrou a nasekanou čokoládou.
- Na dno formy uložte prvý korpus, pokryte ho časťou zmrzliny a prikryte ďalším korpusom. Jemne ho pritlačte, aby sa zmrzlina rovnomerne rozložila. Potom naň rozotrite ďalšiu dávku zmrzliny a zakryte ju tretím korpusom. Opäť ho jemne pritlačte a rozotrite naň poslednú dávku zmrzliny. Pritlačte vrchný korpus a zakryte pretŕčajúcou fóliou. Tortu dajte do mrazničky na 5 hodín, ideálne na celú noc.
- Urobte snehový meringue: Bielky s cukrom šľahajte v ohňovzdornej mise do peny. Potom misu preložte nad vodnú paru a šľahajte, kým sa všetok cukor nerozpustí a nevznikne krásny nadýchaný sneh. Odstavte, pridajte vanilkový extrakt a šľahajte, kým sneh nevychladne – trvá to približne 10 minút.
- Tortu vyberte z mrazničky, odstráňte formu a položte ju na podnos. Vrch torty potrite snehom a pomocou cukrárskej pištole opáľte dozlatista. Ak ju nemáte, tortu položte na ohňovzdorný podnos a vložte do rúry vyhriatej na 220 °C na 6-8 minút. Od rúry neodchádzajte, sneh nechajte iba jemne zozlatnúť
- Opálenú tortu ihneď podávajte. Zvonku bude ešte teplá a vnútri plná studenej zmrzliny. Vaši hostia budú nadšení!
Recepty na ostatné torty z nášho rebríčka nájdete tu:
Recepty na najlepšie torty a koláče VŽDY nájdete v Dobrom jedle