Reklama

10 NAJKRAJŠÍCH sviatočných tort zo Sladkej výzvy: Dokonalý vzhľad i chuť

Novoročná hviezda

Zdroj: Dobré jedlo/Soňa Samuelová

Reklama

Vianočné, novoročné, sviatočné, zimné. O takýchto tortách zo Sladkej výzvy sme vás nechali hlasovať na našom Instagrame. Ktorá sa vám páčila najviac? Tak sa pozrite.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najkrajšie novoročné a vianočné torty zo Sladkej výzvy

    VOŇAVÁ ČOKOLÁDOVÁ TORTA SO ŠKORICOU A S BRUSNICAMI

    Tortu pripravila foodblogerka Karin Matická

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT, VARENIE 8 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 120 g horkej čokolády
    • 200 g masla
    • 240 g trstinového cukru
    • 5 vajec
    • 120 g polohrubej múky
    • 30 g kakaa
    • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
    • 1,5 lyžičky škorice
    • štipku soli 

    Na rozvarené brusnice:

    • 300 g čerstvých (sušených)brusníc (zopár si odložte na ozdobu)
    • 100 g trstinového cukru
    • kôru a šťavu z 1 biopomaranča
    • 100 ml vody 

    Na parížsky krém:

    • 100 g horkej čokolády
    • 450 ml smotany na šľahanie
    • 30 g trstinového cukru
    • 2 lyžičky vanilkového extraktu
    • 250 g mascarpone

    Na polevu:

    • 80 g horkej čokolády
    • 50 ml smotany na šľahanie
    • 1 lyžičku masla

    Na šišky:

    •  čokoládové hoblinky
    • odkrojky z korpusu
    • zvyšnú polevu
    • cereálne lupienky
    • práškový cukor 

    POSTUP

    1. Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie, boky vymažte maslom a vysypte múkou. Čokoládu, maslo a cukor roztopte vo vodnom kúpeli. Nechajte 10 minút vychladnúť. Po jednom prišľahajte vajcia, kým sa zmes nespojí. Nakoniec primiešajte múku s kakaom, kypriacim práškom, so škoricou a soľou.
    2. Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte 60 minút (vyskúšajte test špajdľou). Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť. Vrch korpusu zarovno zrežte a odkrojky si odložte.
    3. Brusnice, cukor, kôru, šťavu a vodu povarte približne 8 minút, kým zmes nezhustne. Nechajte vychladnúť.
    4. Čokoládu so smotanou, s cukrom a s vanilkovým extraktom roztopte na miernom plameni a nechajte vychladnúť. Odložte minimálne na dve hodiny do chladničky, aby parížska šľahačka úplne vychladila. Krém pripravte vyšľahaním parížskej šľahačky s mascarpone. Trvá to asi minútku, pozor, aby ste ho neprešľahali!
    5. Na polevu roztopte čokoládu so smotanou a s maslom. Nechajte mierne vychladnúť.
    6. Šišky pripravte zmiešaním pomrvených odkrojkov s malým množstvom polevy, vytvarujte tri valčeky a nechajte vychladnúť. Potom pozapichujte lupienky a posypte cukrom.
    7. Konečne môžete tortičku poskladať. Korpus rozrežte na štyri časti. Spodné tri časti potrite rozvarenými brusnicami, potom krémom a nakoniec ju krémom potrite celú. Polejte polevou a ozdobte šiškami, brusnicami a čokoládovými hoblinkami. 
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Urobte si voňavý vianočný punč podľa Dobrého jedla

      Novoročná medová hviezda

      Novoročnú hviezdu upiekla Mária Pavlačková Horváthová

      10 porcií, príprava 40 minút + chladenie cez noc, pečenie 12 minút

      Potrebujete:

      • 450 g hladkej múky
      • 1 lyžičku sódy bikarbóny
      • 2 lyžice medu
      • 2 lyžice mlieka
      • 1 vajce
      • 80 g masla
      • 150 g krupicového cukru

      Na krém:

      • 30 g práškového cukru
      • 250 g mascarpone
      • 130 ml smotany na šľahanie
      • 1 lyžičku vanilkovej pasty

      Na ozdobenie:

      • ovocie podľa želania
      • bylinky
      • jedlé kvety

      POSTUP

      1. Pripravte si predlohu hviezdy – môžete ju vystrihnúť napríklad z tvrdeného papiera.
      2. Upečte medové platy: Všetky ingrediencie okrem múky dajte do hrnca a za stáleho miešania priveďte do varu. Do väčšej misy preosejte múku a uvarenú zmes k nej hneď pridajte. Zamiešajte a následne rukami vymieste cesto.
      3. Vypracované cesto rozdeľte na tri časti. Každú rozvaľkajte na hrúbku asi 5 milimetrov, preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a podľa predlohy vyrežte hviezdu ostrým nožom.
      4. Vykrojené pláty popichajte vidličkou a v rúre vyhriatej na 200 °C každý pečte do zlatista približne 4 minúty. Po upečení sú pláty veľmi krehké, preto ich pred manipuláciou nechajte úplne vychladnúť.
      5. Medzitým pripravte krém: Všetky ingrediencie vyšľahajte do nadýchaného krému.
      6. Pripravte si podnos, na ktorom bude uložená torta a uložte prvý plát. Urobte naň okrúhlou špičkou z krému bodky. Uložte druhý plát a znovu ho vybodkujte. Zopakujte ešte raz. Hotovú tortu ozdobte ovocím, jedlými kvietkami či bylinkami. Nechajte v chladničke cez noc, aby pláty nasiakli krémom a chute sa prepojili.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Voňavé KOKOSOVÉ JEŽE, ktorým jednoducho neodoláte! TEASER

        Perníkové tiramisu s brusnicovým džemom

        Perníkové tiramisu vyčarovala cukrárka Natalia Jankova

        1 TORTA, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

        Potrebujete:

        Na korpus:

        • 4 vajcia
        • 120 g trstinového cukru
        • 10 g perníkového korenia
        • 10 g mletej škorice
        • 120 g hladkej múky
        • 10 g prášku do pečiva
        • maslo na vymastenie foriem

        Na sirup:

        • 300 ml kávy
        • 30 – 80 ml rumu

        Na krém:

        • 200 g smotanového syra
        • 150 g práškového cukru (podľa chuti)
        • 500 g mascarpone

        Na potretie:

        • 200 g brusnicového džemu

        Na ozdobu:

        • 100 g tmavej čokolády
        • sušené ovocie
        • orechy 

        POSTUP

        1. Vajcia vyšľahajte s cukrom a korením do nadýchanej peny (5-7 minút). Zapracujte múku s práškom do pečiva. Cesto rozdeľte do dvoch vymastených tortových foriem a pečte pri teplote 180 °C asi 15 minút. Urobte test špajdľou. Perníková piškóta musí byť nadýchaná a suchá, aby nasala čo najviac kávy a nestratila pri tom formu ani tvar.
        2. Kým sa chladí korpus, uvarte kávu. Pridajte do nej rum podľa chuti a premiešajte.
        3. Smotanový syr dobre vyšľahajte s práškovým cukrom. Pridajte mascarpone a poriadne vymiešajte – už bez mixéra.
        4. Prvú piškótu polejte polovicou kávy s rumom, potrite polovicou džemu a naň rozotrite polovicu krému. Pekne zarovnajte. To isté urobte s druhou piškótou.
        5. Škrabkou na zeleninu nastrúhajte tmavú čokoládu a posypte ňou tortu. Tiramisu nakoniec ozdobte ovocím a orechmi. 
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Rýchly recept na vianočnú štólu od cukrárky Petry Tóthovej

          Torta Aljaška

          Tortu s vanilkovou zmrzlinou urobila cukrárka Dobrého jedla Veronika Kollárová

          10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

          Potrebujete:

          Na korpusy:

          • 4 vajcia
          • 130 g krupicového cukru
          • 60 g hustého jogurtu
          • 100 ml slnečnicového oleja
          • 1 lyžičku nastrúhaného čerstvého zázvoru
          • pol lyžičky mletej škorice
          • štipku nastrúhaného muškátového orieška
          • 1 lyžičku vanilkového extraktu
          • 140 g hladkej múky
          • 30 g mletých mandlí";i:10;s:47:"10 g kypriaceho prášku 

          Na plnku:

          • 1,5 l kvalitnej vanilkovej zmrzliny
          • kôru z jedného citróna
          • 50 g nasekanej tmavej čokolády

          Na snehový meringue:

          • 1,5 l kvalitnej vanilkovej zmrzliny
          • kôru z jedného citróna
          • 50 g nasekanej tmavej čokolády

          POSTUP

          1. Rúru vyhrejte na 180 °C a dno formy (18 cm) vyložte papierom na pečenie. V jednej mise vyšľahajte bielky do pevného snehu, v druhej mise žĺtky s cukrom do svetlej peny.
          2. Do žĺtkovej hmoty pridajte jogurt, olej, zázvor, škoricu, muškátový oriešok, vanilkový oriešok a jemne zamiešajte. Prisypte múku, mandle, kypriaci prášok a premiešajte. Nakoniec do hmoty zapracujte sneh. Cesto prelejte do formy a pečte 35-40 minút. Urobte test špajdľou. Vychladený korpus rozrežte na 4 časti.
          3. Formu, v ktorej ste piekli korpus, umyte a vyložte potravinárskou fóliou tak, aby časť pretŕčala, a mohli ste ňou prikryť vrch torty.
          4. Zmrzlinu vyberte z mrazničky a nechajte ju 5 minút povoliť. Potom ju v mise zmiešajte s citrónovou kôrou a nasekanou čokoládou.
          5. Na dno formy uložte prvý korpus, pokryte ho časťou zmrzliny a prikryte ďalším korpusom. Jemne ho pritlačte, aby sa zmrzlina rovnomerne rozložila. Potom naň rozotrite ďalšiu dávku zmrzliny a zakryte ju tretím korpusom. Opäť ho jemne pritlačte a rozotrite naň poslednú dávku zmrzliny. Pritlačte vrchný korpus a zakryte pretŕčajúcou fóliou. Tortu dajte do mrazničky na 5 hodín, ideálne na celú noc.
          6. Urobte snehový meringue: Bielky s cukrom šľahajte v ohňovzdornej mise do peny. Potom misu preložte nad vodnú paru a šľahajte, kým sa všetok cukor nerozpustí a nevznikne krásny nadýchaný sneh. Odstavte, pridajte vanilkový extrakt a šľahajte, kým sneh nevychladne – trvá to približne 10 minút.
          7. Tortu vyberte z mrazničky, odstráňte formu a položte ju na podnos. Vrch torty potrite snehom a pomocou cukrárskej pištole opáľte dozlatista. Ak ju nemáte, tortu položte na ohňovzdorný podnos a vložte do rúry vyhriatej na 220 °C na 6-8 minút. Od rúry neodchádzajte, sneh nechajte iba jemne zozlatnúť
          8. Opálenú tortu ihneď podávajte. Zvonku bude ešte teplá a vnútri plná studenej zmrzliny. Vaši hostia budú nadšení!  

          Recepty na ostatné torty z nášho rebríčka nájdete tu:

          Recepty na najlepšie torty a koláče VŽDY nájdete v Dobrom jedle