Tento recept sa v Plaveckom Podhradí dedí z generácie na generáciu. My sme ho pre vás získali od šikovných gazdiniek priamo z regiónu. Jaroslava Janotková, bývalá starostka Plaveckého Podhradia, organizovala v obci slávne Krumpolové dni, a Mariana Surovičová je tamojšia vychýrená kuchárka. Ich zemiakové pagáčiky si zamilujete!
Zemiakové (krumpolové) pagáčiky
Nevydržíte, kým vychladnú!
Zdroj: MATEJ KALINA
ZA 2 PLECHY, PRÍPRAVA 45 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g hladkej múky (+ na pomúčenie dosky)
- 1,5 lyžičky soli
- 100 ml vlažného mlieka
- 20 g droždia
- 1 lyžička cukru
- 1 vajce
- 100 ml oleja
- 300 g kyslej smotany
- 3 stredné zemiaky uvarené v šupe
- 125 g stuženého tuku
- 1 vajce, soľ na potretie a sezam (rasca) na posypani
FOTOPOSTUP nájdete v našej GALÉRII: KLIKNITE SEM! Pagáčiky tak upečiete ľavou zadnou. Nech vám doma chutia.
Ďalšie tipy z Dobrého jedla: