Takúto dobrotu ste ešte nejedli! Domáce RICOTTOVÉ NOKY s hráškovou omáčkou sú famózne!
3. 4. 2024, 16:38 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Pripraviť noky nie je vôbec nič zložité a tá chuť naozaj stojí za pár minút námahy! Ricottové cesto s parmezánom si úžasne rozumie s hráškovou omáčkou.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CrrH1zCPsQV/
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CjsTQjlqdKA/
Galéria k článku
10 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Krémové JARNÉ ZÁKUSKY: Svieže RECEPTY od našej cukrárky nemajú konkurenciu!RICOTTOVÉ NOKY S PARMEZÁNOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ricottové noky s parmezánom.
Potrebujete:
Na noky
- 250 g syra ricotta
- 75 g parmezánu
- asi 125 g polohrubej múky (+ na pomúčenie plechu)
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štvrť lyžičky soli, mleté čierne korenie
Na omáčku
- 150 g zeleného hrášku
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla + na varenie
- parmezán na dochutenie
- 100 ml smotany na varenie (nemusí byť)
- soľ, mleté čierne korenie
Na servírovanie:
- čerstvé bylinky (pažítka alebo bazalka)
- listy jemného šalátu (poľný šalát, rukola, mladý špenát)
POSTUP:
- Ricottu premiešajte s najemno postrúhaným parmezánom, polohrubou múkou, celým vajcom, so žĺtkom, soľou a s korením. Nechajte chvíľu odstáť.
- Pomocou lyžičky vytvarujte z cesta noky, uložte ich na pomúčený plech a potom uvarte v osolenej, jemne vriacej vode. Varte dovtedy, kým nevyplávajú na povrch, a potom ešte asi 2 minúty. Noky opatrne vyberte z vody a odložte bokom. Ak ich nepodávate hneď, noky schlaďte. Ak treba, varte postupne po dávkach.
- Vo vode z varenia nokov krátko sparte čerstvý alebo mrazený hrášok. Vodu z varenia si ponechajte na omáčku.
- Do studenej panvice s maslom vložte tenké plátky cesnaku, postupne panvicu zohrievajte a nechajte cesnak mierne zhnednúť. Prilejte vodu z varenia nokov, nechajte ju zovrieť a mierne zahustite varením. Odstavte, vmiešajte hrudku masla a najemno nastrúhaný parmezán. Dochuťte ju mletým čiernym korením a, ak treba, aj soľou. Omáčka má byť pomerne výrazná a stredne hustá (napríklad ako krémová polievka). Ak chcete, omáčku zjemnite prevarenou smotanou na varenie.
- Noky podávajte s hráškom, ďalším parmezánom, posypané mletým čiernym korením, čerstvými bylinkami a čerstvým jemným šalátom.