Ako variť s mladou zeleninou: Reďkovky, jarná cibuľka a špargľa v hlavnej úlohe
30. 3. 2025, 15:05

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
S príchodom jari sa na našich tanieroch objavuje mladá zelenina, ktorá nielen osvieži naše zmysly, ale aj posilní imunitu vďaka vysokému obsahu živín. Ktorú zvolíte vy?
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Jar prináša do našich kuchýň sviežu a šťavnatú zeleninu, ktorá je nielen chutná, ale aj plná vitamínov, minerálov a antioxidantov. Reďkovky, jarná cibuľka a špargľa patria medzi prvé sezónne plodiny a ich správna príprava dokáže vyzdvihnúť ich jedinečné chute a zdravotné benefity. Ako ich najlepšie využiť, aby sme si z nich odniesli čo najviac živín?
Prečo jesť mladú jarnú zeleninu?
Jarná zelenina sa zberá v čase, keď má najviac živín. V porovnaní so skladovanou zimnou zeleninou obsahuje viac vitamínu C, vlákniny a antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú telu zbaviť sa toxínov. Okrem toho je ľahká, ľahko stráviteľná a obsahuje minimum kalórií, čo ju robí ideálnou pre ľudí, ktorí sa snažia jesť zdravo.
Správna príprava zeleniny je dôležitá, pretože niektoré druhy sú výživnejšie surové, zatiaľ čo iné sa stávajú ľahšie stráviteľnými po krátkej tepelnej úprave. Ak chcete vyťažiť maximum, je dobré kombinovať oba spôsoby.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čerstvé reďkovky sú dokonalým a zdravým jarným snackom.
Reďkovky: Vitamínová bomba pre imunitu a trávenie
Reďkovky sú jedným z prvých signálov prichádzajúcej jari a vďaka svojej chrumkavej štruktúre a jemne pikantnej chuti sú skvelým doplnkom každého jedálnička. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý pomáha posilňovať imunitu a bojovať proti voľným radikálom. Okrem toho sú bohaté na draslík, železo a síru, ktoré podporujú detoxikáciu pečene a správnu funkciu srdca.
Hoci sú najčastejšie konzumované surové, dajú sa aj tepelne upraviť. Pečené alebo dusené reďkovky strácajú svoju štipľavosť a získavajú jemnú, mierne orieškovú chuť, ktorá sa skvele hodí k rybám alebo mäsu. Ak ich však chcete konzumovať pre maximálny obsah vitamínu C, najlepšie je ich jesť čerstvé – napríklad v šalátoch alebo nátierkach.
Mnohí netušia, že aj listy reďkoviek sú jedlé a obsahujú ešte viac živín ako samotné plody. Môžete ich použiť na prípravu pesta, pridať do smoothie alebo z nich pripraviť výživnú polievku.