Reklama

Ako variť s mladou zeleninou: Reďkovky, jarná cibuľka a špargľa v hlavnej úlohe

Ktoré druhy jarnej zeleniny si vychutnať?

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

S príchodom jari sa na našich tanieroch objavuje mladá zelenina, ktorá nielen osvieži naše zmysly, ale aj posilní imunitu vďaka vysokému obsahu živín. Ktorú zvolíte vy?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Reďkovkový šalát od pestovateľa zeleniny: Radovan má recept od babky!

    Jar prináša do našich kuchýň sviežu a šťavnatú zeleninu, ktorá je nielen chutná, ale aj plná vitamínov, minerálov a antioxidantov. Reďkovky, jarná cibuľka a špargľa patria medzi prvé sezónne plodiny a ich správna príprava dokáže vyzdvihnúť ich jedinečné chute a zdravotné benefity. Ako ich najlepšie využiť, aby sme si z nich odniesli čo najviac živín?

    Prečo jesť mladú jarnú zeleninu?

    Jarná zelenina sa zberá v čase, keď má najviac živín. V porovnaní so skladovanou zimnou zeleninou obsahuje viac vitamínu C, vlákniny a antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú telu zbaviť sa toxínov. Okrem toho je ľahká, ľahko stráviteľná a obsahuje minimum kalórií, čo ju robí ideálnou pre ľudí, ktorí sa snažia jesť zdravo.

    Správna príprava zeleniny je dôležitá, pretože niektoré druhy sú výživnejšie surové, zatiaľ čo iné sa stávajú ľahšie stráviteľnými po krátkej tepelnej úprave. Ak chcete vyťažiť maximum, je dobré kombinovať oba spôsoby.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Čerstvé reďkovky sú dokonalým a zdravým jarným snackom.

    Reďkovky: Vitamínová bomba pre imunitu a trávenie

    Reďkovky sú jedným z prvých signálov prichádzajúcej jari a vďaka svojej chrumkavej štruktúre a jemne pikantnej chuti sú skvelým doplnkom každého jedálnička. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý pomáha posilňovať imunitu a bojovať proti voľným radikálom. Okrem toho sú bohaté na draslík, železo a síru, ktoré podporujú detoxikáciu pečene a správnu funkciu srdca.

    Hoci sú najčastejšie konzumované surové, dajú sa aj tepelne upraviť. Pečené alebo dusené reďkovky strácajú svoju štipľavosť a získavajú jemnú, mierne orieškovú chuť, ktorá sa skvele hodí k rybám alebo mäsu. Ak ich však chcete konzumovať pre maximálny obsah vitamínu C, najlepšie je ich jesť čerstvé – napríklad v šalátoch alebo nátierkach.

    Mnohí netušia, že aj listy reďkoviek sú jedlé a obsahujú ešte viac živín ako samotné plody. Môžete ich použiť na prípravu pesta, pridať do smoothie alebo z nich pripraviť výživnú polievku.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.