Ako variť s mladou zeleninou: Reďkovky, jarná cibuľka a špargľa v hlavnej úlohe
30. 3. 2025, 15:05

Zdroj: NMH
Jarná cibuľka je zdroj vitamínov pre zdravé trávenie a imunitu
Jarná cibuľka je nenahraditeľnou súčasťou jarnej kuchyne. Má jemnejšiu a sladšiu chuť ako klasická cibuľa a navyše obsahuje veľké množstvo vitamínov skupiny B, vitamín C a kyselinu listovú. Vďaka týmto živinám podporuje zdravé trávenie, krvotvorbu a imunitný systém.
Obsahuje aj sírne zlúčeniny, ktoré majú antibakteriálne a protizápalové účinky. Tieto látky pomáhajú telu bojovať proti infekciám a chránia dýchacie cesty. Jarná cibuľka je preto ideálnou súčasťou jedál podporujúcich imunitu.
Surová jarná cibuľka obsahuje najviac vitamínov, no ak máte citlivý žalúdok, je lepšie ju krátko podusiť alebo restovať na masle. Miernou tepelnou úpravou sa jej chuť ešte viac zjemní a získate z nej plnší chuťový zážitok. Pri príprave by ste nemali zabúdať ani na jej zelenú časť – tá je výborným doplnkom do polievok, nátierok alebo ako posýpka na hotové jedlá.