Svoje úlovky dodávate do mnohých slovenských reštaurácií. O ktoré druhy húb majú naši šéfkuchári najväčší záujem?
Chcú hlavne tie známejšie. Najviac si objednávajú hríby (dubáky), kuriatka, masliaky, suchohríby, kozáky, hríby zrnitohlúbikové (modráky) a podpňovky. No niektorí majú aj netradičné požiadavky. Snažím sa vyhovieť všetkým, ale zároveň musím dodržiavať legislatívu, vyhlášku a zoznam tržných húb. Osobne preferujem predávať a uvádzať na trh huby v ich čerstvom stave.
Ako ich zberať šetrne, s ohľadom na prírodu, no zároveň tak, aby nám aj do domácej hostiny vydržali v top forme?
Plodnicu vytrhávajte krúživým pohybom alebo ju vykývajte zo zeme a vytrhnite. Miesto, kde rástla, znova prikryte zeminou a lístím, aby nedošlo k vysušovaniu mycélia. Potom huby očistite oškrabkaním alebo orezaním hlúbika a ukladajte do vzdušných nádob, ideálne prútených košíkov či bavlnených tašiek, kde môžu dýchať a nesparia sa. Spotrebujte ich do 24 hodín, maximálne do troch dní, ak ich skladujete v chladničke.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>