Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Zdravšie PEČIVO: S našimi receptami si ho doma upečiete hravo
1. Plastové vrecká
V obchodoch sa ešte stále núkajú plastové vrecká, doma ich máme takisto a áno, je to pohodlné zabaliť do nich pečivo. Avšak je tu veľké ALE. Nepriedušnosť igelitu podporuje zmenu konzistencie pečiva, stane sa rýchlo gumovým a navyše môže podľahnúť plesni. Ak už dávate pečivo do plastových vreciek, tak ho v najbližších hodinách zjedzte alebo ho rovno odložte do mrazničky.
Zdroj: Laura Witteková
2. Papierové obaly
Pred igelitom by ste mali preferovať papierový obal, ktorý už ponúkajú aj v mnohých obchodoch. Lepšie prepúšťa vzduch, čo sa odráža na kvalite konzistencie pečiva i jeho dlhšej výdrži. Myslite však na to, že niečo upečené a zabalené do papiera by ste mali odložiť do chlebníka alebo zásuvky, nakoľko voľne položené na stole či linke by pečivo rýchlo stvrdlo.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
ŽEMLIČKY ako obláčik! Sú z tvarohu a úplne bez múky!
3. Textilné vrecká
Staré dobré rady našich babičiek hovoria, že pečivo sa má baliť do utierky, resp. textilného obalu. Čistá bavlna ostáva naozaj veľmi šikovným pomocníkom, keď chcete mať chlieb dlhšie mäkký a čerstvý. Opäť však platí, že by takto zabalené pečivo malo mať miesto v chlebníku alebo zásuvke.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
4. Opatrné balenie
Či už si pečivo pečiete doma alebo kupujete, dbajte na to, aby ste ho balili a odkladali vychladnuté. Inak riskujete tvorbu kondenzácie a následnou vlhkosťou by sa pečivo rýchlo pokazilo.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Raňajkujte BEZ PEČIVA tieto dobroty: A kilá pôjdu dole ako po masle! Zdroj: NMH
5. Správne miesto
Uchovávajte pečivo na suchom mieste, mimo priameho slnečného svetla a vysokých teplôt. Spomínaná vlhkosť a teplo môžu spôsobiť rýchlejšiu tvorbu plesne.
Zdroj: Laura Witteková
6. Do chladničky
Niektoré druhy pečiva môžu zostať dlhšie čerstvé, ak ich uchovávate v chladničke. Zväčša ide o tuhšie chlebové konzistencie. Aby ste túto možnosť využili naplno, pečivo ešte zabaľte do vrecka alebo textilu a až následne uložte v chladničke.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Moderný KRÉMEŠ cukrárky Veroniky Bušovej: SUPER RECEPT! Zdroj: NMH
7. Mraznička
Ak máte veľa pečiva a neplánujete ho spotrebovať v krátkom čase, rovno si ho zmrazte. Dobre zabaľte - v tomto prípade pokojne aj do plastového vrecka, prípadne do mrazuvzdornej nádoby. Pred podávaním môžete pečivo nechať rozmraziť pri izbovej teplote alebo ohriať v rúre.