Reklama

Ako skladovať PEČIVO, aby ostalo dlhšie čerstvé? Pozor na bod číslo 4!

Domáci hrnčekový chlieb so semiačkami

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Chcete predĺžiť trvanlivosť pečiva a udržať ho čo najdlhšie čerstvé? Svoje zásoby správne zabaľte a skladujte. Ako na to?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zdravšie PEČIVO: S našimi receptami si ho doma upečiete hravo

    1. Plastové vrecká

    V obchodoch sa ešte stále núkajú plastové vrecká, doma ich máme takisto a áno, je to pohodlné zabaliť do nich pečivo. Avšak je tu veľké ALE. Nepriedušnosť igelitu podporuje zmenu konzistencie pečiva, stane sa rýchlo gumovým a navyše môže podľahnúť plesni. Ak už dávate pečivo do plastových vreciek, tak ho v najbližších hodinách zjedzte alebo ho rovno odložte do mrazničky.

    Zdroj: Laura Witteková

    2. Papierové obaly

    Pred igelitom by ste mali preferovať papierový obal, ktorý už ponúkajú aj v mnohých obchodoch. Lepšie prepúšťa vzduch, čo sa odráža na kvalite konzistencie pečiva i jeho dlhšej výdrži. Myslite však na to, že niečo upečené a zabalené do papiera by ste mali odložiť do chlebníka alebo zásuvky, nakoľko voľne položené na stole či linke by pečivo rýchlo stvrdlo.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      ŽEMLIČKY ako obláčik! Sú z tvarohu a úplne bez múky!

      3. Textilné vrecká

      Staré dobré rady našich babičiek hovoria, že pečivo sa má baliť do utierky, resp. textilného obalu. Čistá bavlna ostáva naozaj veľmi šikovným pomocníkom, keď chcete mať chlieb dlhšie mäkký a čerstvý. Opäť však platí, že by takto zabalené pečivo malo mať miesto v chlebníku alebo zásuvke.

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      4. Opatrné balenie

      Či už si pečivo pečiete doma alebo kupujete, dbajte na to, aby ste ho balili a odkladali vychladnuté. Inak riskujete tvorbu kondenzácie a následnou vlhkosťou by sa pečivo rýchlo pokazilo.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Raňajkujte BEZ PEČIVA tieto dobroty: A kilá pôjdu dole ako po masle!
        Zdroj: NMH

        5. Správne miesto

        Uchovávajte pečivo na suchom mieste, mimo priameho slnečného svetla a vysokých teplôt. Spomínaná vlhkosť a teplo môžu spôsobiť rýchlejšiu tvorbu plesne.

        Zdroj: Laura Witteková

        6. Do chladničky

        Niektoré druhy pečiva môžu zostať dlhšie čerstvé, ak ich uchovávate v chladničke. Zväčša ide o tuhšie chlebové konzistencie. Aby ste túto možnosť využili naplno, pečivo ešte zabaľte do vrecka alebo textilu a až následne uložte v chladničke.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Moderný KRÉMEŠ cukrárky Veroniky Bušovej: SUPER RECEPT!
          Zdroj: NMH

          7. Mraznička

          Ak máte veľa pečiva a neplánujete ho spotrebovať v krátkom čase, rovno si ho zmrazte. Dobre zabaľte - v tomto prípade pokojne aj do plastového vrecka, prípadne do mrazuvzdornej nádoby. Pred podávaním môžete pečivo nechať rozmraziť pri izbovej teplote alebo ohriať v rúre.

          Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

          VIAC Z DOBRÉHO JEDLA: