Reklama

Domáce SLADKÉ PEČIVO: Mňam, dobre padne NA RAŇAJKY alebo desiatu!

Domáci maslový croissant.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Croissanty, makovky, briošky... Raz za čas ráno dobre padnú s teplým liekom, kakaom, čajom či kávou. A ešte ak sú upečené doma!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    6x najlepšie BÁBOVKY: Super RECEPTY, doma sa po nich zapráši!
    Zdroj: NMH

    Maslové croissanty

    16 kusov, príprava 40 minút + kysnutie a chladenie, pečenie 15 minút

    POTREBUJETE:

    • 1 balíček sušeného droždia (alebo pol kocky chladeného)
    • 230-250 ml studeného mlieka
    • 500 g hladkej múky
    • 60 g kryštálového cukru
    • 100 g masla (izbovej teploty)
    • 1 lyžica soli
    • 250 g studeného masla
    • 1 vajce na potieranie
    • roztopená čokoláda na podávanie

    POSTUP:

    1. Z droždia, časti zohriateho mlieka, lyžičky múky a cukru pripravte kvások. Zo zvyšnej múky, z cukru, zo soli, 100 g masla, z kvásku a mlieka vymieste pružné cesto. Prikryte a nechajte riadne nakysnúť. Ideálne na chladnom mieste cez noc.
    2. 250 g studeného masla vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie do štvorca 20 x 20 cm a nechajte ho ešte stuhnúť v chladničke. Vykysnuté cesto vyvaľkajte do obdĺžnika 40 x 20 cm, vložte na jeden koniec studené vyvaľkané maslo a druhou časťou cesta ho prikryte. Konce riadne spojte, aby bolo všetko maslo vnútri cesta.
    3. Cesto znovu vyvaľkajte na dlhší plát, preložte kratšie protiľahlé okraje cesta dovnútra, aby sa dotýkali. Cesto znovu preložte na polovicu (podobne ako knihu), zabaľte do papiera na pečenie alebo potravinárskej fólie a odložte na hodinu do chladničky. Ak rýchlo kysne aj v chladničke, zaťažte ho. Cesto znovu vyvaľkajte a preložte ako v predchádzajúcom bode. Dajte znovu vychladiť. Postup opakuje ešte dvakrát. Nakoniec cesto znovu vyvaľkajte na rozmer asi 70 x 25 cm. 
    4. Z cesta vykrojte nožom alebo kolieskom na pizzu trojuholníky so základňou širokou asi 10 cm. Tú v strede jemne narežte a cesto zviňte od širšej strany smerom k špičke. Jemne pritlačte. Croissanty tvarujte do typického oblúka. Poukladajte ich na plech ďalej od seba špičkou nadol. Nechajte vykysnúť 30 – 60 minút takmer na dvojnásobnú veľkosť. 
    5. Nakysnuté croissanty potrite rozmiešaným vajcom. Pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15-18 minút. Podávajte napríklad s horúcou čokoládou.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      U Kandráčovcov v kuchyni býva veselo! Pomáha aj dcérka Maruška

      Domáce makovky

      10 kusov, príprava 30 minút + kysnutie, pečenie 15-20 minút

      POTREBUJETE:

      Na cesto:

      • 260 ml vlažného mlieka
      • 21 g droždia
      • 100 g cukru
      • 250 g hladkej múky
      • pol lyžičky soli
      • 250 g polohrubej múky
      • 1 vajce
      • 1 balíček vanilkového cukru
      • 60 g masla
      • citrónová kôra z polovice citróna

      Na potretie a posypanie:

      • 1 vajce
      • celý mak

      POSTUP:

      1. Do misky vlejte 60 ml vlažného mlieka, droždie, pridajte 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu hladkej múky (odoberte z tej odváženej), premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások. Trvá to približne 10 minút.
      2. Do veľkej misy preosejte obe múky, pridajte soľ, zvyšný cukor, vajíčko, vanilkový cukor a premiešajte. Zvyšné vlažné mlieko zmiešajte s roztopeným maslom a vlejte k múkam. Pridajte kvások, nastrúhanú citrónovú kôru a vymieste hladké cesto. Cesto dajte do misy vysypanej múkou, prikryte ho a nechajte minimálne hodinu kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
      3. Cesto rozdeľte na 10 častí. Každú časť vytvarujte na bochníček. Ten následne rozvaľkajte a zviňte do tvaru rožka. Rožky uložte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte ich a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť.
      4. Rúru vyhrejte na 180 °C. Podkysnuté rožky natrite rozšľahaným vajíčkom. Posypte ich celým makom a vložte do rúry. Pečte 15-20 minút, aby boli zlatohnedé. Upečené makovky nechajte vychladnúť na mriežke.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Filip Tůma má skvelý recept na PARENÉ BUCHTY od starkej!
        Zdroj: NMH

        Domáce briošky s hrozienkami

        8 kusov, príprava 30 minút + kysnutie, pečenie 15-20 minút

        POTREBUJETE:

        • 250 ml vlažného mlieka
        • 25 g droždia
        • 4 lyžice krupicového cukru
        • 350 g hladkej múky
        • 150 g polohrubej múky
        • štipka mletej vanilky
        • 1 a pol lyžičky soli
        • 2 lyžice medu
        • 2 lyžice citrónovej šťavy
        • 2 žĺtky";i:10;s:23:"50 g roztopeného masla";i:11;s:18:"za hrsť hrozienok

        POSTUP:

        1. Do menšej misky vlejte polovicu teplého mlieka, pridajte droždie, 1 lyžicu cukru, premiešajte a nechajte vzísť kvások.
        2. Do väčšej misy nasypte múku, zvyšný cukor, vanilku, soľ, prilejte med, citrónovú šťavu, 1 žĺtok, vzídený kvások, maslo, zvyšné mlieko, hrozienka a vypracujte hladké cesto. Dobre ho potrite olejom, zakryte a nechajte hodinu kysnúť.
        3. Potom cesto rozdeľte na 8 približne rovnakých častí a vymieste z nich malé buchtičky. Každú buchtičku vyšúľajte na dlhší valec a tvarujte do uzlíka. Konce zahnite pod uzlík a uložte na plech, aby medzi brioškami bolo dostatok miesta na zväčšenie. Zakryte ich a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
        4. Nakysnuté briošky potrite druhým žĺtkom a dajte do rúry vyhriatej na 190 °C na 15-10 minút. Briošky nechajte vychladnúť, podávajte s maslom a kakaom.  

        Dostali ste chuť na sladké? Páči sa: