Reklama

Šťavnatý zákusok na víkend: Ľahučká CITRÓNOVÁ ROLÁDA

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Piškótovú roládu osvieži citrónová šťava a kôra v ceste aj v kréme. Máme pre vás niekoľko trikov ako ju pripraviť naozaj šťavnatú a krásne voňavú!

Zdroj: Shutterstock

Citrónová kôra.

Citrónová kôra

  • Najintenzívnejšia je čerstvo najemno nastrúhaná. Do piškótového cesta je ju vhodné pridať hneď po vyšľahaní vajec s cukrom. Lepšie sa rozptýli v hmote a jej aróma sa rovnomerne uvoľní. Použije umyté biocitóny a strúhajte len vrchnú žltú časť kôry.
  • Sušená citrónová kôra má síce intenzívnu arómu, ale dodá menej sviežosti než čerstvá. Dá sa kúpiť alebo pripraviť aj doma – nastrúhanú kôru vysušte dobre na papieri pri izbovej teplote a uchovajte ju v dobre uzavretej nádobe. Ak chcete nahradiť 1 lyžicu čerstvej kôry, použite 1 čajovú lyžičku sušenej. Tá je koncentrovanejšia, preto jej stačí menej na dosiahnutie rovnakej intenzity chuti. Ak chcete ešte výraznejšiu arómu, môžete ju zmiešať s pár kvapkami citrónovej šťavy.
  • Kandizovaná citrónová kôra je varená v cukrovom sirupe, preto je sladká a mierne lepkavá. Používa sa ako ozdoba alebo na obohatenie chuti dezertov v krémoch i na ozdobenie.

Ako zintenzívniť sviežu citrónovú chuť?

  1. Plát piškótového cesta jemne potrite uvareným a vychladeným citrónovým sirupom (na 2 lyžice citrónovej šťavy 1 lyžica cukru). Zýrazní chuť a zároveň roládu zvlhčí.
  2. Do krému z mascarpone primiešajte 2 lyžice lemon curdu (citrónového krému), ktorý dodá výraznú citrónovú kyslosť a sviežosť.
  3. Namiesto mascarpone môžete použiť jemný tvaroh alebo grécky jogurt, krém bude ešte viac kyselkavý.
  4. Práškový cukor, ktorým roládu posypete, premiešajte s trochou citrónovej kôry.
  5. Roládu môžete pred podávaním pokvapkať citrónovou šťavou zmiešanou s trochou medu alebo citrónovou polevou (vymiešaný práškový cukor a citrónová šťava).
  6. Roládu môžete ozdobiť aj pevným citrónovým snehom (na 2 bielky, štipka soli, 100 g kryštálového cukru a 1 lyžica citrónovej šťavy), ktorý na vrch rozotrite, alebo pomocou ozdobného nadstavca na cukrárenskom vrecku vytvorte "pusinky".

    Na ďalšej strane nájdete recept na roládu >>>

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!