Citrónová kôra dokáže spraviť s jedlom malý zázrak. Najlepšia je, samozrejme, čerstvo nastrúhaná, no dobré je mať doma aj vrecúško sušenej. Testovali sme, ktorá obsahuje presne to, čo potrebujete.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Úžasná schwarzwaldská roláda: Oblížete sa až za ušami! TEASER
Hodnotili
Ľuboš Mego V malých množstvách je citrónová kôra podobne univerzálna ako vanilka a pridať ju teda môžete takmer do každého jedla. Nebadane doplní aromatické jedlá o prvok prekvapenia, ktorý nám chutí, no nevieme prečo...
Tatiana Kubicová Citrónová kôra je povinnou výbavou v každej kuchyni, lebo nikdy neviete, kedy si zmyslíte pripraviť rýchly dezert, ktorému práve jej aróma dodá šmrnc. Hodí sa mať ju poruke na osvieženie polevy, piškóty, sušienok i krémových plniek.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
ŠIŠKY na FAŠIANGY: Už viac nehľadajte, lepší recept nenájdete! TEASER
Strúhaná citrónová kôra Belbake
Zdroj: Laura Witteková
STRÚHANÁ CITRÓNOVÁ KÔRA Belbake
25 g/0,99 eura, vyrobené pre Lidl
Zloženie: 90 % citrónová kôra, cukor, prírodná aróma, kyselina citrónová, farbiaca kurkuma, kyselina sorbová Celkový dojem: Najbledšia spomedzi testovaných citrónových kôr je vlhká, sypká a jemne nastrúhaná. Vôňa je intenzívna a zreteľne citrónová, ale s nádychom umelých aróm. Chuť je tiež výrazne neprirodzene citrónová a sladká. Výrobok je podobný zmesi cukru a kyseliny citrónovej. Pečeniu dodá citrónovú chuť, arómu aj typickú kyslosť, no nie celkom autentickú.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Naozaj ŠTÍHLY CHLIEB: Upečte si s nami chutný LAVAŠ! TEASER
Citrónová kôra krájaná sušená Kotányi
Zdroj: Laura Witteková
CITRÓNOVÁ KÔRA KRÁJANÁ SUŠENÁ Kotányi
14 g/0,69 eura, vyrobené v Rakúsku
Zloženie: citrónová kôra krájaná sušená Celkový dojem: Najtmavšia z testovaných vzoriek má hrubú štruktúru podobnú pomletému farebnému koreniu s prevahou bieleho korenia. Ide o najhrubšiu a najsuchšiu spomedzi vzoriek. Vo vôni cítiť citrusy iba náznakom. Chuť je prevažne horká a citrónovo nevýrazná.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER: MARLENKA lepšia, než z obchodu: Náš RECEPT na MEDOVÉ REZY si zamilujete
Citrónová kôra strúhaná Dr.Oetker
Zdroj: Laura Witteková
CITRÓNOVÁ KÔRA STRÚHANÁ Dr.Oetker
2x 6 g/0,59 eura, vyrobené v Nemecku
Zloženie: 60 % dextróza, 36 % strúhaná čiastočne dehydratovaná citrónová kôra (zo Sicílie a zo Španielska), 1,4 % rastlinný citrónový olej, protihrudkovacia látka, kyselina askorbová, estery mastných kyselín s kyselinou askorbovou, kyselina sorbová, aróma, farbivo Celkový dojem: Farba tejto vzorky pôsobí prirodzeným dojmom. V štruktúre má testovaný produkt priznanú citrónovú kôru a vôňa je výrazná, ale syntetická. V chuti prevažuje sladkosť a spolu s arómou pripomína citrónový cukor alebo citrónovú šumienku. V sladkom pečení však môže pomôcť navodiť požadovanú arómu a chuť.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
TEASER Slivkový koláč s bielym makom: Láska na prvé ochutnanie!
Víťaz testu: Sušená strúhaná citrónová kôra dmBio
Zdroj: Laura Witteková
SUŠENÁ STRÚHANÁ CITRÓNOVÁ KÔRA dmBio
5 g/0,65 eura, vyrobené v Nemecku
Zloženie: mrazom sušená strúhaná citrónová kôra z ekologického poľnohospodárstva 97 %, citrónový olej z ekologického poľnohospodárstva Celkový dojem: Zlatooranžová kôra so štruktúrou hrubšej strúhanky obsahuje väčšie chrumkavé hrudky, ale zvyšok je práškový a jemný. Vôňa je príjemne prenikavo a najmä prirodzene citrónová. Chuť je mierne kyslá, citrusová a naturálne horkastá. Odporúčame ju používať všade tam, kde sa pýta príjemne osviežiť chuť, čiže aj v slaných aj v sladkých jedlách.