Šťavnatý zákusok na víkend: Ľahučká CITRÓNOVÁ ROLÁDA
8. 2. 2025, 12:03
Naše tipy
- Časť mascarpone vymiešajte s jemným tvarohom a citrónovým likérom.
- Citrónový krém sa hodí aj do mrkvovej, makovej i čokoládovej rolády.
- Môžete ho ochutiť aj čerstvými malinami alebo čučoriedkami.
Jemná citrónová roláda
8 porcií, príprava 30 minút, pečenie 10 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 120 g kryštálového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica najemno nastrúhanej citrónovej kôry
- 100 g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 2 lyžice čakankového sirupu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice vaječného alebo citrónového likéru (limoncello)
- 200 ml smotany na šľahanie (33%)
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vyložte papierom na pečenie. Vajcia vyšľahajte s cukrom do svetlej peny. Pridajte citrónovú kôru a jemne premiešajte. Múku zmiešajte s kypriacim práškom, soľou a zľahka vmiešajte do cesta spolu s citrónovou šťavou. Cesto vylejte na plech a rovnomerne rozotrite. Pečte 8 – 10 minút, nie veľmi dlhšie, aby sa nevysušilo.
- Upečený plát preklopte na čistú utierku posypanú práškovým cukrom. Opatrne odstráňte papier na pečenie a spolu s utierkou zrolujte. Nechajte vychladnúť.
- Pripravte krém: Mascarpone zmiešajte so sirupom, likérom a citrónovou šťavou.
Smotanu vyšľahajte do tuha a jemne zapracujte do mascarpone. -
Plát rozrolujte, natrite citrónovým krémom a znova pevne zrolujte. Aspoň na hodinu dajte stuhnúť do chladničky. Pred podávaním posypte práškovým cukrom a ozdobte podľa chuti plátkami citróna alebo lístkami mäty, prípadne ak vám ostal krém, potrite ju ním.
Autor článku
Výber pre vás
Reklama