Reklama

Sladké VEĽKONOČNÉ tradície: Recepty na barančeka, mrváň, rožky aj tvarožníky sú výborné!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sladké VEĽKONOČNÉ tradície: Recepty na barančeka, mrváň, rožky aj tvarožníky sú výborné!
    Reklama
    Veronika Kollárová

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Veľkonočné sviatky sú časom spoločných rodinných stretnutí a, samozrejme, tradičných jedál. Pripravili sme pre vás malú ochutnávku z celého Slovenska.

    VEĽKONOČNÝ BARANČEK

    Baranček je typický pre celé Slovensko. Robieva sa z treného, piškótového, ale aj kysnutého cesta.

    Zdroj: Laura Witteková

    VEĽKONOČNÝ BARANČEK

    1 BARANČEK, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 AŽ 35 MINÚT

    Potrebujete:

    • 110 g masla + na vymazanie formy
    • 110 g práškového cukru
    • 3 vajcia
    • 150 g hladkej múky
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • pol lyžičky sódy bikarbóny
    • 3 lyžice mlieka
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • kôra a šťava z 1 biocitróna
    • 1 lyžica polohrubej múky na vysypanie formy";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie

    POSTUP:

    1. Maslo s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Po jednom zapracujte žĺtky. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, sódu bikarbónu, pridajte mlieko a zamiešajte. Nakoniec dajte vanilku, citrónovú kôru a šťavu.
    2. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh a jemne zapracujte do múkovej zmesi. Cesto vylejte do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy. Formu zatvorte a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 40 až 45 minút. Urobte test špajľou.
    3. Po upečení nechajte barančeka 10 minút chladnúť vo forme a následne ho vyklopte a nechajte úplne vychladnúť. Posypte práškovým cukrom a ozdobte stužkou.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Mazanec patrí k Veľkej noci: Naučíme vás pripravovať TRADIČNÝ RECEPT

      MAKOVÉ A ORECHOVÉ ROŽKY

      24 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, KYSNUTIE

      Zdroj: Laura Witteková

      MAKOVÉ A ORECHOVÉ ROŽKY

      Potrebujete:

      • 100 ml mlieka
      • 20 g čerstvého droždia
      • 2 lyžice krupicového cukru
      • 250 g polohrubej múky
      • pol lyžičky soli
      • 50 g kyslej smotany
      • 70 g masla
      • 2 žĺtky
      • žĺtok na potretie

      Na makovú náplň:

      • 100 ml mlieka
      • 80 g práškového cukru
      • 200 g mletého maku
      • citrónová kôra z jedného citróna

      Na orechovú náplň:

      • 100 ml mlieka
      • 80 g práškového cukru
      • 200 g mletých vlašských orechov
      • 1 lyžica rumu
      • pol lyžičky škorice

      POSTUP:

      1. Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a lyžicu múky. Premiešajte, zakryte a droždie nechajte 10 minút aktivovať.
      2. V mise zmiešajte múku, zvyšný cukor, soľ. Pridajte kvások, kyslú smotanu, rozpustené maslo, žĺtky a vypracujte hladké cesto. Cesto zakryte a nechajte kysnúť minimálne hodinu na teplom mieste.
      3. Pripravte náplne: Do hrnca dajte mlieko, cukor a priveďte do varu. Vsypte mak, miešajte ešte minútu a odstavte. Zamiešajte citrónovú kôru. Orechovú náplň pripravíte rovnako vsypaním orechov do mlieka, len po odstavení zamiešate rum a škoricu. Obe náplne nechajte vychladnúť.
      4. Vykysnuté cesto preložte na dosku vysypanú múkou a rozdeľte na dve časti. Každú časť rozvaľkajte do kruhu. Jeden kruh potrite makovou náplňou a druhý orechovou. Potom kruhy rozrežte na 12 trojuholníkov. Každý trojuholník následne zviňte do tvaru rožteka a uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Zakryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
      5. Rožteky potrite žĺtkom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 15 až 20 minút.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Krémové JARNÉ ZÁKUSKY: Svieže RECEPTY od našej cukrárky nemajú konkurenciu!

        KAKAOVÝ MRVÁŇ

        Mrváň pochádza z južného pása stredného a západného Slovenska a patrí k najstarším slovanským pomenovaniam koláčov. Kedysi mal okrúhlu formu.

        Zdroj: Laura Witteková

        KAKAOVÝ MRVÁŇ

        10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

        Potrebujete:

        • 200 ml mlieka
        • 1 lyžica medu
        • 7 g sušeného droždia
        • 500 g hladkej múky
        • 100 g polohrubej múky + na vysypanie formy
        • 150 g krupicového cukru
        • 50 g masla + na vymazanie formy
        • 2 vajcia
        • pol lyžičky soli
        • 100 g hrozienok";i:10;s:33:"3 lyžice kakaa holandského typu";i:11;s:29:"2 lyžice práškového cukru";i:12;s:41:"2 lyžice rozpusteného masla na potretie

        POSTUP:

        1. Do vlažného mlieka dajte med a rozmiešajte ho. Pridajte droždie, premiešajte a nechajte 10 minút zakryté aktivovať.
        2. Vo veľkej mise zmiešajte obe múky, pridajte aktivované droždie, cukor, rozpustené a mierne vychladnuté maslo, vajcia a soľ. Začnite suroviny spracovávať na cesto. Keď bude zmes už jemne lepkavá, pridajte hrozienka.
        3. V mise zmiešajte kakao s cukrom, odoberte kus cesta a vyváľajte ho v kakau. Cesto vráťte k zvyšku cesta a zoberte ďalší kúsok cesta a znovu ho pokryte kakaom. Takto obaľte ešte jeden kus cesta. Jednotlivé kakaové cestá aj tie bez kakaa nemiešajte len ich položte vedľa seba, prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
        4. Vykysnuté cesto preložte na dosku dostatočne vysypanú múkou a rozdeľte ho na tretiny. Vezmite prvú tretinu, jemne vytvarujte na dlhý valec a vložte ho do maslom dobre vymazaného a múkou vysypaného pekáča po celom jeho obvode. Zostávajúce cesto prepracujte a rozdeľte na tri časti, z ktorých upleťte klasický vrkoč. Vrkoč uložte do stredu. Pekáč prikryte a nechajte ešte 40 minút podkysnúť.
        5. Pekáč vložte do rúry vyhriatej na 160 °C a pečte približne 50 až 60 minút. Ešte teplý mrváň potrite roztopeným maslom.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Tradičnou RUSÍNSKOU kuchyňou vás prevedie Oli Džupinková

          HRUDKA NASLADKO S HROZIENKAMI

          1 HRUDKA, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

          Zdroj: Laura Witteková

          HRUDKA NASLADKO S HROZIENKAMI

          Potrebujete:

          • 1 l mlieka
          • 500 ml vody
          • 10 vajec
          • 2 lyžice krupicového cukru
          • štipka soli
          • pol lyžičky mletej vanilky
          • za hrsť hrozienok

          POSTUP:

          1. Do hrnca vlejte dve tretiny mlieka, vodu a priveďte do varu.
          2. V druhej mise ponorným mixérom rozmixujte vajcia so zvyšným mliekom.
          3. Keď začne mlieko vrieť, vlejte vaječnú zmes, pridajte cukor, soľ, vanilku, hrozienka a dobre premiešajte. Za stáleho miešania varte, kým nevznikne zmes plná hrudiek.
          4. Zmes vylejte do pripraveného sitka, ktoré ste si vyložili gázou alebo látkovou utierkou. Utierku zdvihnite a pevne zaviažte do okrúhleho tvaru. Utierku zaveste, aby prebytočná tekutina odtekala. Hrudku nechajte visieť približne 3 až 4 hodiny. Potom odstráňte gázu a hrudku skladujte v chladničke.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Veľkonočné KOLÁČE A ZÁKUSKY BEZ LEPKU: Doprajte sladké sviatky aj celiatikom

            KYSNUTÉ TVAROŽNÍKY A LEKVÁRNIKY

            Tvarožníky a lekvárniky sa na západnom Slovensku robili ako batôžky plnené čerstvým tvarohom vymiešaným s medom alebo s lekvárom.

            Zdroj: Laura Witteková

            KYSNUTÉ TVAROŽNÍKY A LEKVÁRNIKY

            30 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 30 AŽ 35 MINÚT, KYSNUTIE

            Potrebujete:

            Na cesto:

            • 300 ml mlieka
            • 25 g droždia
            • 70 g práškového cukru
            • 250 g polohrubej múky
            • 250 g hladkej múky
            • pol lyžičky soli
            • 2 vajcia + 1 na potretie
            • 100 g tučného jemného tvarohu
            • 120 g masla

            Na tvarohovú plnku:

            • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
            • 3 lyžice medu
            • štipka mletej vanilky

            Na lekvárovú plnku:

            • 250 g slivkového lekváru
            • 1 lyžička rumu

            POSTUP:

            1. Kvások pripravte tak, že do polovice vlažného mlieka rozdrobíte droždie a pridáte lyžicu cukru. Premiešajte a nechajte prikryté 10 minút na teplom mieste. Droždie sa aktivuje a začne pekne bublať.
            2. Do veľkej misy preosejte obe múky, pridajte soľ, vajcia, tvaroh a rozpustené maslo. Maslo nesmie byť horúce. Vypracujte hladké a vláčne cesto. Cesto prikryte a nechajte hodinu kysnúť.
            3. Na tvarohovú plnku zmiešajte všetky suroviny. Lekvár vymiešajte s rumom.
            4. Vykysnuté cesto preložte na dosku vysypanú múkou a rozvaľkajte na hrúbku približne 4 mm. Cesto rozkrájajte na rovnaké štvorce a do stredu polovice štvorcov dajte tvarohovú plnku a do druhej lekvár. Každý štvorec cesta uzatvorte ako batôžtek a uložte na plech dobre vymazaný maslom alebo vyložený papierom na pečenie. Medzi batôžkami nechajte miesto, keďže narastú. Prikryte a nechajte 20 minút podkysnúť.
            5. Potom koláčiky potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 30 až 35 minút, aby koláčiky získali zlatú farbu. Pred podávaním nechajte vychladnúť a nakoniec posypte práškovým cukrom.

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.