Symbol Veľkej noci: BARANČEK nemôže na vašom stole chýbať! Inšpirujte sa
24. 3. 2024, 10:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Baranček sa tradične pečie na Bielu sobotu alebo na Veľkonočnú nedeľu a je súčasťou sviatočného stola.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CoU2j-wIEyU/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cdi9ul5K2gP/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CcerkjEsz5T/
Galéria k článku

Veľkonočný baranček je tradičný koláč, ktorý sa pečie predovšetkým v kresťanských krajinách po celom svete. Tento koláč má obvykle tvar baránka a je zdobený rôznymi symbolmi, ktoré majú náboženský význam.
Je populárny nielen medzi veriacimi, ale aj medzi tými, ktorí si vážia tradičné pečenie. Je to nielen chutný koláč, ale aj súčasť rodinnej tradície. My sme pre vás vybrali tých najkrajších barančekov na inšpiráciu a samozrejme, máme pre vás aj výborný recept.

VEĽKONOČNÝ BARÁNOK S HROZIENKAMI A ORECHMI
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Veľkonočný baranček
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 3 vajcia (izbovej teploty)
- 150 g jemného kryštálového cukru
- 225 g špaldovej polohrubej múky
- 2 lyžice tmavého kakaa
- štipka soli
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 90 g mäkkého masla (izbovej teploty)
- 125 ml smotany na šľahanie
- 100 g podrvených vlašských orechov
- 50 g hrozienok namočených v rume";i:10;s:58:"maslo, múka alebo krupica na vymastenie a vysypanie formy
POSTUP:
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom do hustej peny. Múku, kakao, soľ a kypriaci prášok zmiešajte v ďalšej mise.
- K žĺtkom pridajte zmäknuté maslo a postupne, striedavo, vmiešajte múčnu zmes a smotanu na šľahanie.
- Primiešajte aj posekané hrozienka spolu s rumom a podrvené vlašské orechy.
- Bielky vyšľahajte na hustú penu a opatrne zapracujte do cesta. Vylejte ho do maslom vymastenej a múkou alebo krupicou vysypanej formy, prikryte a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Urobte test špajdľou, či je baranček upečený. Časť špaldovej múky môžete nahradiť napríklad orechovou múkou, pridať môžete aj kandizované ovocie, brusnice, citrónovú kôru, rumový extrakt, nasekanú čokoládu alebo marcipán..
Máme pre vás aj ďalšie recepty na Veľkú noc: