Reklama

Symbol Veľkej noci: BARANČEK nemôže na vašom stole chýbať! Inšpirujte sa

Veľkonočný baranček

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Baranček sa tradične pečie na Bielu sobotu alebo na Veľkonočnú nedeľu a je súčasťou sviatočného stola.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ohúrte návštevu na Veľkú noc efektne prestretým stolom: Inšpirujte sa!

    Veľkonočný baranček je tradičný koláč, ktorý sa pečie predovšetkým v kresťanských krajinách po celom svete. Tento koláč má obvykle tvar baránka a je zdobený rôznymi symbolmi, ktoré majú náboženský význam.

    Je populárny nielen medzi veriacimi, ale aj medzi tými, ktorí si vážia tradičné pečenie. Je to nielen chutný koláč, ale aj súčasť rodinnej tradície. My sme pre vás vybrali tých najkrajších barančekov na inšpiráciu a samozrejme, máme pre vás aj výborný recept.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Rady, čím nahradiť VAJÍČKO pri pečení: Možností je viac

      VEĽKONOČNÝ BARÁNOK S HROZIENKAMI A ORECHMI

      8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

      Potrebujete:

      • 3 vajcia (izbovej teploty)
      • 150 g jemného kryštálového cukru
      • 225 g špaldovej polohrubej múky
      • 2 lyžice tmavého kakaa
      • štipka soli
      • pol balíčka kypriaceho prášku
      • 90 g mäkkého masla (izbovej teploty)
      • 125 ml smotany na šľahanie
      • 100 g podrvených vlašských orechov
      • 50 g hrozienok namočených v rume";i:10;s:58:"maslo, múka alebo krupica na vymastenie a vysypanie formy

      POSTUP:

      1. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do hustej peny. Múku, kakao, soľ a kypriaci prášok zmiešajte v ďalšej mise.
      2. K žĺtkom pridajte zmäknuté maslo a postupne, striedavo, vmiešajte múčnu zmes a smotanu na šľahanie.
      3. Primiešajte aj posekané hrozienka spolu s rumom a podrvené vlašské orechy.
      4. Bielky vyšľahajte na hustú penu a opatrne zapracujte do cesta. Vylejte ho do maslom vymastenej a múkou alebo krupicou vysypanej formy, prikryte a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Urobte test špajdľou, či je baranček upečený. Časť špaldovej múky môžete nahradiť napríklad orechovou múkou, pridať môžete aj kandizované ovocie, brusnice, citrónovú kôru, rumový extrakt, nasekanú čokoládu alebo marcipán..

      Máme pre vás aj ďalšie recepty na Veľkú noc: