Reklama

Sladká Veľká noc: Na Slovensku pečieme JUDÁŠE a v Anglicku CROSS BUNS

Judáše.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Aj v koláčoch sa odrážajú symboly Veľkej noci. Na Slovensku sa pečú judáše a v Anglicku sa na buchtičky kreslí kríž. To nám ukazuje, aký veľký význam majú pre nás sviatky jari a, samozrejme, i výborné jedlo.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Mazanec patrí k Veľkej noci: Naučíme vás pripravovať TRADIČNÝ RECEPT
    Anketa

    Čo upečiete na Veľkú noc?

    • Judáše36%
    • Cross buns0%
    • Mazanec9%
    • Vianočku18%
    • Niečo iné36%

    Hlasovanie bolo ukončené

    JUDÁŠE

    24 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 300 ml mlieka
    • 21 g čerstvého droždia
    • 70 g cukru
    • 500 g hladkej múky
    • pol lyžičky soli
    • 60 g masla
    • 2 žĺtky

    Na potretie:

    • 1 vajíčko
    • 15 g masla
    • 2 lyžice medu

    POSTUP:

    1. Do vlažného mlieka rozmrvte droždie, pridajte lyžicu cukru, premiešajte, zakryte a nechajte 10 minút oddychovať, aby sa droždie aktivovalo.
    2. Do misy vsypte preosiatu múku, zvyšný cukor, soľ, zmäknuté maslo izbovej teploty, žĺtky a kvások. Vymieste hladké pružné cesto, zakryte ho a nechajte kysnúť 45 až 60 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem.
    3. Vykysnuté cesto preložte na múkou vysypanú dosku a rozdeľte na 24 rovnakých kúskov. Každý vytvarujte na valček s dĺžkou 25 cm.
    4. Cesto tvarujte do rôznych tvarov, poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút prikryté podkysnúť. Pred vložením do rúry potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte v rúre vyhriatej na 185 °C približne 15 minút.
    5. Kým sa judáše pečú, rozpustite maslo s medom a ešte teplé koláčiky potrite touto zmesou. Nechajte vychladnúť a podávajte.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Manuál do kuchyne: Váženie bez váhy šálkou či lyžicou

      CROSS BUNS

      12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

      Potrebujete:

      • 50 g kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry
      • 60 ml čierneho čaju
      • 500 g hladkej múky
      • 50 g cukru
      • 7 g instantného droždia
      • 1 a pol lyžičky mletej škorice
      • štipka mletého muškátového orieška
      • štipka mletých klinčekov
      • kôra z 1 pomaranča a citróna
      • 1 lyžička soli";i:10;s:37:"300 ml mlieka + 1 lyžica na potretie";i:11;s:10:"60 g masla";i:12;s:7:"1 vajce";i:13;s:26:"100 g sušených hrozienok";i:14;s:21:"1 žĺtok na potretie

      Na biele cesto:

      • 50 g hladkej múky
      • 10 g práškového cukru
      • 40 ml horúcej vody

      Na glazúru:

      • 3 lyžice marhuľového džemu
      • 1 lyžica vody

      POSTUP:

      1. Kandizovanú kôru zalejte horúcim čajom a nechajte hodinu odležať.
      2. Múku, cukor, droždie, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, kôru z pomaranča a citróna, soľ vsypte do misy a premiešajte. Pridajte vlažné mlieko, maslo izbovej teploty, vajce a premieste. Vsypte hrozienka, scedenú kandizovanú kôru a dobre zapracujte.
      3. Cesto uložte do jemne vymazanej misy, prikryte a nechajte hodinu až hodinu a pol kysnúť.
      4. Po vykysnutí cesto preložte na múkou posypanú dosku a rozdeľte ho na 12 približne rovnakých častí. Každú vytvarujte na buchtičku a uložte ju do papierom vyloženého pekáča. Pekáč prikryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
      5. Na biele cesto zmiešajte múku s cukrom a horúcou vodou. Zmes naložte do cukrárenského vrecka s rovnou špičkou.
      6. Buchtičky potrite rozmiešaným žĺtkom s mliekom a potom pomocou vrecka nastriekajte biele cesto do tvaru kríža na všetky buchtičky. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Ešte horúce buchtičky potrite marhuľovým džemom rozmiešaným s vodou. Podávajte s maslom alebo len tak k čaju.

      Autor článku

      Veronika Kollárová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.