Sladká Veľká noc: Na Slovensku pečieme JUDÁŠE a v Anglicku CROSS BUNS
27. 3. 2024, 6:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Aj v koláčoch sa odrážajú symboly Veľkej noci. Na Slovensku sa pečú judáše a v Anglicku sa na buchtičky kreslí kríž. To nám ukazuje, aký veľký význam majú pre nás sviatky jari a, samozrejme, i výborné jedlo.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
14 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Mazanec patrí k Veľkej noci: Naučíme vás pripravovať TRADIČNÝ RECEPTAnketa
Čo upečiete na Veľkú noc?
- Judáše36%
- Cross buns0%
- Mazanec9%
- Vianočku18%
- Niečo iné36%
Hlasovanie bolo ukončené
JUDÁŠE
24 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Judáše.
Potrebujete:
- 300 ml mlieka
- 21 g čerstvého droždia
- 70 g cukru
- 500 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- 60 g masla
- 2 žĺtky
Na potretie:
- 1 vajíčko
- 15 g masla
- 2 lyžice medu
POSTUP:
- Do vlažného mlieka rozmrvte droždie, pridajte lyžicu cukru, premiešajte, zakryte a nechajte 10 minút oddychovať, aby sa droždie aktivovalo.
- Do misy vsypte preosiatu múku, zvyšný cukor, soľ, zmäknuté maslo izbovej teploty, žĺtky a kvások. Vymieste hladké pružné cesto, zakryte ho a nechajte kysnúť 45 až 60 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem.
- Vykysnuté cesto preložte na múkou vysypanú dosku a rozdeľte na 24 rovnakých kúskov. Každý vytvarujte na valček s dĺžkou 25 cm.
- Cesto tvarujte do rôznych tvarov, poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút prikryté podkysnúť. Pred vložením do rúry potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte v rúre vyhriatej na 185 °C približne 15 minút.
- Kým sa judáše pečú, rozpustite maslo s medom a ešte teplé koláčiky potrite touto zmesou. Nechajte vychladnúť a podávajte.

Video Player is loading.
Manuál do kuchyne: Váženie bez váhy šálkou či lyžicouCROSS BUNS
12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Cross buns.
Potrebujete:
- 50 g kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry
- 60 ml čierneho čaju
- 500 g hladkej múky
- 50 g cukru
- 7 g instantného droždia
- 1 a pol lyžičky mletej škorice
- štipka mletého muškátového orieška
- štipka mletých klinčekov
- kôra z 1 pomaranča a citróna
- 1 lyžička soli";i:10;s:37:"300 ml mlieka + 1 lyžica na potretie";i:11;s:10:"60 g masla";i:12;s:7:"1 vajce";i:13;s:26:"100 g sušených hrozienok";i:14;s:21:"1 žĺtok na potretie
Na biele cesto:
- 50 g hladkej múky
- 10 g práškového cukru
- 40 ml horúcej vody
Na glazúru:
- 3 lyžice marhuľového džemu
- 1 lyžica vody
POSTUP:
- Kandizovanú kôru zalejte horúcim čajom a nechajte hodinu odležať.
- Múku, cukor, droždie, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, kôru z pomaranča a citróna, soľ vsypte do misy a premiešajte. Pridajte vlažné mlieko, maslo izbovej teploty, vajce a premieste. Vsypte hrozienka, scedenú kandizovanú kôru a dobre zapracujte.
- Cesto uložte do jemne vymazanej misy, prikryte a nechajte hodinu až hodinu a pol kysnúť.
- Po vykysnutí cesto preložte na múkou posypanú dosku a rozdeľte ho na 12 približne rovnakých častí. Každú vytvarujte na buchtičku a uložte ju do papierom vyloženého pekáča. Pekáč prikryte a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.
- Na biele cesto zmiešajte múku s cukrom a horúcou vodou. Zmes naložte do cukrárenského vrecka s rovnou špičkou.
- Buchtičky potrite rozmiešaným žĺtkom s mliekom a potom pomocou vrecka nastriekajte biele cesto do tvaru kríža na všetky buchtičky. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 minút. Ešte horúce buchtičky potrite marhuľovým džemom rozmiešaným s vodou. Podávajte s maslom alebo len tak k čaju.