Reklama

Parižák bez výčitiek! Skúste túto odlahčenú fit verziu obľúbeného parížskeho šalátu

Paižák neodmysliteľne patrí k našej tradičnej kuchyni. Jeho fit verzia vás veľmi milo prekvapí!

Zdroj: Henrieta Vartovník Borowiecka

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Máte chuť na parížsky šalát? Urobte si ho v odľahčenej fit verzii a nemusíte sa báť výčitiek. Vaše telo to ocení a chuťový zážitok bude rovnako skvelý!

Dostali ste chuť na parížsky šalát no zároveň vás premohli výčitky? Máme pre vás riešenie! Pripravte si ho vo fit verzii. Vaše telo sa vám poďakuje a vaše chuťové poháriky budú zaručene spokojné tiež! Foodblogerka Henrieta Vartovník Borowiecka, ktorá má vášeň pre dobré jedlo, prináša recepty, ktoré spájajú tradičné chute s moderným prístupom. Jej jedlá sú inšpiráciou a doslova pozvaním za spoločný stôl. A presne taký je aj recept na jej fit parižák!

História parížskeho šalátu na Slovensku

Parížsky šalát je obľúbený pokrm, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou slovenských stolov, predovšetkým počas sviatkov, osláv a rodinných stretnutí. Jeho história na Slovensku siaha do obdobia socializmu, keď sa stal populárnym vďaka svojej jednoduchej príprave a chutnej kombinácii ingrediencií.

Počiatky parížskeho šalátu na Slovensku

Parížsky šalát, ako ho poznáme dnes, nie je pôvodom slovenský. Jeho názov evokuje francúzsku kuchyňu, ale pravdepodobne vznikol v strednej Európe, v období po druhej svetovej vojne. V tom čase sa stal obľúbeným najmä v Československu, kde sa začal pripravovať ako osviežujúci a chutný pokrm, ktorý sa často podával pri rôznych slávnostiach a rodinných stretnutiach.

Prečo sa stal populárnym?

V 60-tych a 70-tych rokoch 20. storočia sa parížsky šalát stal symbolom moderného spôsobu stravovania a luxusnejšej kuchyne. Tento šalát sa často pripravoval na sviatky a oslavy, a to nielen preto, že bol chutný, ale aj preto, že jeho základ tvorila dostupná parížska saláma, hrášok a majonéza. Parížsky šalát bol jednoducho dostupný a cenovo výhodný, čo ho robilo obľúbeným pre mnohé rodiny.

Parížsky šalát dnes

Dnes je parížsky šalát neodmysliteľnou súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne. Na rodinných oslavách, ako súčasť milovaných obložených chlebíčkov, pri sviatkoch alebo ako príloha k mäsu ho nájdete takmer na každom stole. Tento šalát si zachoval svoju obľubu v súčasnosti, pretože je jednoducho chutný a lahodný a zároveň si ho môžeme prispôsobiť podľa vlastnej chuti – pridávať môžeme napríklad rôzne druhy zeleniny či dochucovadiel alebos i urobiť jeho odľahčenú verziu s uhorkou a bielym jogurtom.

Parížsky šalát je teda pokrm, ktorý je v slovenských domácnostiach pevne zakorenený. Jeho krémová chuť, jednoduchá príprava a schopnosť spájať ľudí pri stole robia z neho kultový pokrm, ktorý nás spája s našimi tradíciami a spomienkami na rodinné stretnutia.

Parížsky šalát však nieje zrovna ľahkou lahôdkou, no môžete si ho vyrobiť aj vo fit verzii. Inšpirujte sa receptom od foodblogerky Henriety Vartovník Borowieckej a rozhodne vám zachutí! Na jej Instagrame nájdete aj množstvo ďalších tipov na skvelé jedlá.

Zdroj: Henrieta Vartovník Borowiecka

Paižák neodmysliteľne patrí k našej tradičnej kuchyni. Jeho fit verzia vás veľmi milo prekvapí!

Fit parížsky šalát

4 porcie, príprava 15 minút + chladenie

INGREDIENCIE

  • 300 g dusenej šunky (vcelku)
  • 50 g cibule
  • 50 g sterilizovaných uhoriek
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 300 g gréckeho jogurtu
  • 100 g syra v črievku
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 70 ml smotany na varenie
  • štvrť lyžičky worcesterskej omáčky
  • soľ, mleté čierne korenie

 

POSTUP

  1. Šunku nakrájajte na hrubšie kolieska (najlepšie, keď si ich tak necháte nakrájať v obchode). Kolieska potom nakrájajte na tenké rezančeky a dajte ich do veľkej misy.
  2. Cibuľu očistite a nakrájajte na drobné kocky, uhorky nastrúhajte nahrubo na strúhadle a pridajte spolu s cibuľou do misy.
  3. Pridajte hrášok, ktorý predtým prepláchnete horúcou vodou. Primiešajte jogurt, syr, citrónovú šťavu, smotanu, worcester, soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu premiešajte a prilejte ešte nálev z uhoriek.
  4. Šalát odložte do chladničky a nechajte minimálne hodinu odstáť.

Autori článku

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.