Reklama

Chutné RECEPTY z mrkvy si obľúbite: To sú ale nápady!

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Karotku môžeme pre jej výraznú oranžovú farbu a osviežujúcu chuť pokojne nazvať kráľovnou jari. Inšpirujte sa našimi receptmi a začnite si užívať novú sezónu plnými priehrštiami.

POLIEVKA Z PEČENEJ MRKVY

4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT

Zdroj: Laura Witteková

Polievka z pečenej mrkvy.

Potrebujete:

  • 4 veľké paradajky
  • 1 cibuľa
  • 3 veľké mrkvy
  • 250 g cherry paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ, korenie
  • 1 lyžica talianskeho korenia
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml šľahačkovej smotany

Na podávanie

POSTUP:

  1. Veľké paradajky a cibuľu nakrájajte na štvrtiny, mrkvu na menšie kúsky a všetko uložte na plech. Pridajte cherry paradajky, cesnak a všetko pokvapkajte olejom, osoľte a okoreňte.
  2. Posypte zmesou talianskeho korenia a vložte do rúry vyhriatej na 210 °C. Pečte 20 až 25 minút, aby zelenina bola mäkká.
  3. Upečenú zeleninu preložte do mixéra, pridajte zeleninový vývar a rozmixujte. Zjemnite smotanou a podávajte ozdobené balzamovým octom, bazalkou a žeruchovými výhonkami.

MRKVOVÉ KARÍ

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 lyžica masla ghí
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10 stredne veľkých mrkiev
  • 1 tyčinka citrónovej trávy
  • 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
  • 1 lyžica červenej karí pasty
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • soľ, korenie";i:10;s:18:"čili podľa chuti";i:11;s:19:"čerstvý koriander";i:12;s:11:"chlieb pita
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Je zdravšia surová alebo varená mrkva? Všetko čo potrebujete vedieť o ovocí a zelenine!

    POSTUP:

    1. Do kastróla dajte ghí, pridajte nasekanú šalotku, cesnak a osmažte. Vsypte očistenú mrkvu nakrájanú na plátky, citrónovú trávu rozkrojenú napoly, zázvor, karí pastu a 2 minúty povarte.
    2. Vlejte kokosové mlieko, vývar, osoľte a okoreňte podľa chuti. Varte približne 30 minút, do zmäknutia mrkvy. Pridajte čili, posypte čerstvým koriandrom a podávajte s chlebom pita.

    MRKVOVÝ TART

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 lístkové cesto
    • 650 g karotky
    • 200 g kyslej smotany
    • 100 g hustého jogurtu
    • 100 g parmezánu
    • 2 vajcia
    • 1 lyžica dijonskej horčice
    • 1 lyžica celozrnnej horčice
    • soľ, korenie
    • 1 lyžička tymianu

    POSTUP:

    1. Formu na koláč s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Uložte rozvaľkané lístkové cesto a zakryte listom papiera na pečenie a vysypte fazuľami. Pečte 15 minút pri 175 °C. Potom papier aj fazule odstráňte.
    2. Očistené mrkvy nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky a vhoďte do vriacej osolenej vody. Varte 5 až 8 minút a sceďte.
    3. Zmiešajte smotanu, jogurt, parmezán nastrúhaný najemno, vajcia, horčice, soľ, korenie a tymian. Zmes vylejte na predpečený korpus. Na zmes do kruhu ukladajte plátky mrkvy.
    4. Vložte do rúry a pečte pri 190 °C približne 25 minút, aby okraje cesta získali zlatú farbu. Koláč podávajte teplý, pokojne aj ako prílohu k mäsu.

    MRKVOVÉ GNOCCHI

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Mrkvové gnocchi.

    Potrebujete:

    Na gnocchi:

    • 3 stredne veľké uvarené mrkvy
    • 4 stredne veľké uvarené zemiaky
    • 200 g polohrubej múky + na posypanie
    • 1 vajce
    • 1 lyžička soli
    • štipka muškátového orieška

    Na omáčku:

    • 100 g prerastenej slaniny
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 lyžica paradajkového pretlaku
    • 200 g mascarpone
    • 2 lyžice šľahačkovej smotany
    • 100 g cherry paradajok
    • soľ, korenie
    • 1 mozzarella
    • 1 lyžica nasekanej bazalky
    • pol lyžičky lístkov tymianu

    POSTUP:

    1. Uvarenú mrkvu a zemiaky pretlačte alebo rozmixujte. Pridajte múku, vajce, soľ, muškátový oriešok a vypracujte hladké cesto.
    2. Cesto rozdeľte na 4 časti. Z každej časti vytvarujte valec a rozkrájajte na vankúšiky hrubé 2 cm. Povrch každého jemne pritlačte vidličkou, aby sa vytvorili drážky.
    3. Gnocchi vsypte do vriacej osolenej vody a varte približne 2 minúty, potom ich sceďte.
    4. Na panvici osmažte slaninu nakrájanú nadrobno, pridajte pretlačený cesnak a prehrejte. Pretlačte cesnak, pridajte pretlak a orestujte. Vložte mascarpone, smotanu, osoľte a okoreňte podľa chuti. Vsypte uvarené gnocchi a paradajky nakrájané na polovice.
    5. Nakoniec pridajte kúsky mozzarelly, bazalku, tymian a rovno podávajte.

    MRKVOVÉ PLACKY S JOGURTOVÝM DIPOM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 24 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Mrkvové placky s jogurtovým dipom.

    Potrebujete:

    Na placky:

    • 220 g nastrúhanej mrkvy
    • 1 vajce
    • 4 lyžice hladkej múky
    • 1 strúčik pretlačeného cesnaku
    • pol lyžičky mletej rímskej rasce
    • 2 lyžice koriandrovej vňate
    • soľ, korenie

    Na jogurtový dresing:

    • 5 lyžíc hustého jogurtu
    • 2 sardelové filety
    • 1 strúčik cesnaku
    • 3 lyžice petržlenovej vňate
    • citrónová šťava
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. V mise zmiešajte všetky suroviny, aby sa spojili. Ak bude zmes ešte stále vlhká, pridajte trochu múky.
    2. Rúru zapnite na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a poukladajte naň mrkvové kôpky. Tie jemne sploštite a pečte 12 minút, potom ich otočte a pečte ďalších 12 minút. Ak chcete, môžete mrkvové placky vysmažiť na troche oleja.
    3. Kým sa pečú mrkvové placky, do mixéra dajte všetky suroviny na dresing a rozmixujte ich. Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením. Placky podávajte s jogurtovým dresingom.

    Autor článku

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.