Reklama

Ide to aj bez chémie! Ako vyčistiť rúru či chladničku ekologicky?

Vyrobte si domáci univerzálny čistič.

Zdroj: Diana Lit

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nepotrebujete silné chemikálie na dosiahnutie dokonalého lesku v domácnosti. S jednoduchými prírodnými zložkami a trochou trpezlivosti môžete dosiahnuť úžasné výsledky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníci

    Tieto ekologické metódy čistenia sú nielen účinné pri odstraňovaní špiny a nečistôt, ale aj šetrné k životnému prostrediu a zdraviu.

    Chladnička

    Čistenie chladničky je dôležitou súčasťou udržiavania bezpečného skladovania potravín. Jedným z najpopulárnejších prírodných čistiacich prostriedkov je ocot. Jeho účinné vlastnosti nielenže pomáhajú odstraňovať nečistoty a mastnotu, ale aj neutralizujú zápach, čím zanechávajú vašu chladničku sviežu a čistú. Zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1. Navlhčite handričku v pripravenom roztoku a utrite vnútorné steny, police a zásuvky chladničky. Tento roztok pomáha odstraňovať nečistoty a mastnotu, ale aj neutralizuje zápach.

    Zdroj: Shutterstock

    Zápach v chladničke je možné odstrániť prírodnými spôsobmi.

    V prípade, že vám prekáža výrazný octová aróma, kvapnite do roztoku pár kvapiek prírodného esenciálneho oleja, napríklad s citrónovou alebo pomarančovou vôňou. Zápach z chladničky vám pomôže odstrániť aj sóda bikarbóna alebo káva, ak ich položíte v malej otvorenej miske na niektorú z políc v chladničke.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      ŽEMLIČKY ako obláčik! Sú z tvarohu a úplne bez múky! TEASER

      Rúra

      Sóda bikarbóna a citrónová šťava sú skvelé prírodné čistidlá, ktoré môžete použiť na odstránenie nečistôt a zápachu z vašej rúry.

      Zdroj: Shutterstock

      Sóda a citrón vám stačia na dokonalé vyčistenie rúry.

      Vytvorte pastu zmiešaním sódy bikarbóny s vodou, aplikujte ju na špinavé povrchy vnútornej časti rúry. Pastou jemne vyšúchajte tie miesta, kde sú viditeľné nečistoty alebo zvyšky jedla. Jemné čiastočky sódy pôsobia abrazívne a mechanicky odstránia zaschnutú špinu z hladkého povrchu rúry. Pastu môžete nechať chvíľu pôsobiť, následne ju zotrite handričkou namočenou v octe, ktorý pomôže odstrániť zvyšky pasty a zanechá povrch oslnivo lesklý.

      Vnútro rúry môžete postriekať aj citrónovou šťavou, prípadne dať na polovičku citróna pol čajovej lyžičky soli a prejsť miesta, ktoré majú na sebe vrstvu zaschnutej špiny. Citrónová kyselina rozpustí mastnotu a soľ jemne obrúsi nečistoty.

      Počuli ste už náš podcast?

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Je lepšie športovať nalačno alebo sa máme radšej najesť?

        Mikrovlnná rúra

        Zdroj: Shutterstock

        Vložte do mikrovlnky tanierik s vodou a citrónom.

        Do misky s vodou vložte niekoľko plátkov čerstvého citróna. Citrónová vôňa a kyselina pomôžu pri čistení a odstraňovaní zápachu. Vložte misku s citrónovou vodou do mikrovlnnej rúry a zohrejte ju na plnom výkone po dobu niekoľkých minút. Para z citrónovej vody rozpustí nečistoty a zanechá vnútorné steny mikrovlnky čisté a voňavé. Misku nechajte vo vnútri rúry ešte niekoľko minút, aby para mohla účinne pôsobiť. Potom opatrne vyberte misku a utrite vnútorné steny suchou handrou. Táto metóda vás navyše zbaví zápachu, ktorý zostáva po ohrievaní rýb či iných výrazných potravín.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Oplachujete pred varením ryžu alebo nie? Poradia odborníci

          Rýchlovarná kanvica

          Zdroj: shutterstock

          Rýchlovarná kanvica potrebuje starostlivosť.

          Zanesenie rýchlovarnej kanvice vodným kameňom môže okrem iného zvýšiť spotrebu elektrickej energie alebo napríklad ovplyvniť aj chuť vody. Dobrou správou je, že aj tejto nepríjemnosti sa môžete ľahko zbaviť. Stačí, keď do kanvice nalejete približne 100 ml octu a dolejete rovnakým množstvom vody. Dávajte pozor, pri zovretí roztok zväčší objem, preto ak máte kanvicu s menším objemom, použite polovičné množstvo roztoku. Vodu s octom nechajte vychladnúť v kanvici a následne vylejte aj s kúskami vodného kameňa. V prípade potreby môžete postup opakovať.

          Anketa

          Vyskúšate naše tipy?

          • Áno, všetky88%
          • Áno, niektoré5%
          • Nie5%

          Hlasovanie bolo ukončené

          Autor článku

          Monika Fajdová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.