Takto pečie porotkyňa PETRA TÓTHOVÁ: Pozrite, aké fajnovosti!
30. 8. 2022, 18:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Instagram/petratothova_official
Umelecká cukrárka, s ktorou sa budete znova stretávať v ďalšej sérii televíznej šou Pečie celé Slovensko, napiekla aj pre Dobré jedlo. Koľko jej dáte bodov?
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedo/ Valentína Nídelová
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Galéria k článku
Petra verí, že sny sa plnia. Okrem toho, že jej radosť robí krásna rodinka, teší ju aj jej sladká práca. Vďaka nej si splnila profesijný sen - byť porotkyňou súťažnej šou o pečení. Ako sa jej spolu s Jožkou Zaukolcovou zhostila, ste mohli posúdiť sami na televíznej obrazovke. My vám ponúkame malú ukážku z jej cukrárskeho umenia. Čo si podľa jej receptov hneď upečiete?
Tekvicovo-orechová torta
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT, 2 TORTOVÉ FORMY S PRIEMEROM 20 CM
Na cesto:
- 360 g hladkej múky + na vysypanie foriem
- 1 lyžica kypriaceho prášku
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- pol lyžičky mletého zázvoru
- 400 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 170 g nakrájaného mäkkého masla + na vymastenie foriem
- 4 vajcia";i:10;s:24:"60 ml rastlinného oleja";i:11;s:20:"430 g žltej tekvice";i:12;s:13:"120 ml mlieka
Na krém:
- 380 g mäkkého masla
- 340 g prírodného syra (Lučina)
- 2 lyžičky mletej škorice
- pol lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 500 g práškového cukru
Na ozdobenie:
- 200 g pekanových orechov
- karamelová poleva, med alebo agávový sirup podľa chuti
Recept pokračuje na ďalšej strane >>>
POSTUP:
- Rúru predhrejte 180 °C. Formy potrite tukom a vysypte múkou. V mise dobre premiešajte múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a cukor. Pridajte nakrájané maslo a miešajte, kým sa hmota nespojí. V druhej mise vymiešajte vajcia, olej, nastrúhanú tekvicu a mlieko. Postupne pridajte do múkovej zmesi a miešajte, aby vzniklo hladké cesto.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem a pečte 45-55 minút. Upečené korpusy nechajte chladnúť asi 10 minút a potom ich vyberte z foriem. Vychladené korpusy zarovnajte veľkým zúbkovaným nožom. Každý rozdeľte priečne na polovice.
- Na krém dobre vymiešajte maslo a smotanový syr. Pridajte koreniny a soľ a potom za stáleho miešania pridávajte cukor. Krém rozdeľte na štyri časti a pomocou noža alebo cukrárskeho vrecka navrstvite medzi jednotlivé diely torty. Odložte časť aj na vrchný diel. Vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny. Po stuhnutí naneste na vrch zvyšný odložený krém a nechajte opäť zachladiť. Bohato ozdobte orechmi a karamelovou omáčkou alebo sirupom.
Na nasledujúcej strane nájdete ďalší skvelý recept od Petry >>>
Bourbon tart s orechmi
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT, 1 OKRÚHLA FORMA S PRIEMEROM 28 CM
Na cesto:
- 100 g mäkkého masla
- 125 g krupicového cukru
- 1 veľké vajce
- 5 ml vanilkového extraktu
- 250 g hladkej múky
- štipka soli
Na plnku:
- 400-500 g zmesi orechov
- 150 g kryštálového cukru
- 155 g javorového sirupu
- 165 g kukuričného sirupu
- 30 ml whisky Burbon
- štipka soli
- 60 g masla
- 3 vajcia + na potretie
Na ďalšej strane recept pokračuje >>>
POSTUP:
- Pomocou elektrického šľahača vyšľahajte maslo s cukrom. Pridajte vajce a vanilkový extrakt. Vyšľahajte do penista, potom primiešajte múku a soľ. Cesto spracujte do tvaru gule, zabaľte do mikroténového vrecka a vložte na 30 minút do chladničky.
- Stuhnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi päť milimetrov a vysteľte ním formu vyloženú papierom na pečenie aj po bokoch. Odrezky cesta odložte na dekoráciu. Cesto vo forme dajte zasa do chladničky.
- Na plnku dajte variť do hrnca so silným dnom cukor, oba sirupy, whisky a soľ.
- Varte asi minútu. Odstavte z ohňa a pridajte maslo. Miešajte, kým sa nerozpustí. Zmes nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí pridajte 3 vajcia a poriadne zamiešajte.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto vyberte z chladničky, uložte orechy a vylejte sirupovú zmes. Pečte asi 35 minút, kým povrch nechytí jemne zlatistú farbu. Medzitým z odrezkov cesta vykrojte rôzne dekorácie. Uložte ich na predpečený koláč, potrite rozšľahaným vajcom a ešte 10-15 minút dopekajte. Vychladnutý tart vyberte z formy a nakrájajte.
Na nasledujúcej strane ďalší vynikajúci recept >>>
MEDOVNÍKOVÉ CUPCAKES
10-15 KOŠÍČKOV NA MAFINY, 10-15 KUSOV I PRÍPRAVA 30 MINÚT I PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 140 g masla
- 200 g krupicového cukru
- 50 g melasy
- 70 g zlatého sirupu (môžete nahradiť kukuričným sirupom)
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 300 g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička mletého muškátového orieška";i:10;s:16:"1 lyžička soli";i:11;s:22:"240 ml teplého mlieka
NA ŠKORICOVÝ KRÉM:
- 250 g plnotučného smotanového syra (Philadelphia)
- 250 g mäkkého masla
- 650 g preosiateho práškového cukru
- mletá škorica podľa chuti
Postup nájdete na nasledujúcej strane >>>
POSTUP:
- Rúru zohrejte na 190 °C a košíčky na mafiny umiestnite do otvorov na mafinovom plechu.
- Priprate cesto: Maslo a cukor vymiešajte do penista. Pridajte melasu, sirup, vajcia a žĺtky a dobre vymiešajte. V samostatnej miske preosejte múku, kypriaci prášok, muškátový oriešok, zázvor a soľ. Polovicu suchej zmesi a polovičné množstvo mlieka pridajte do maslovej peny. Dobre premiešajte a pridajte zvyšnú zmes a mlieko. Cestom naplňte košíčky do troch štvrtín a pečte 20-25 minút. Mafiny by mali ľahko vyrásť a na dotyk by mali byť pevné. Na mriežke nechajte vychladnúť.
- Pripravte krém: Zmäknutý smotanový syr vymiešajte do hladkej krémovej konzistencie. Maslo vymiešajte s tretinou práškového cukru na ľahkú hmotu. Pridajte ďalšiu tretinu práškového cukru a znova premiešajte. Pridajte zvyšný práškový cukor , dobre premiešajte, aby v kréme neboli kryštáliky cukru alebo hrudky masla. Pri nízkych otáčkach mixéra vmiešajte smotanový syr. Postupne pridávajte mletú škoricu.
- Vychladnuté mafiny ozdobte krémom a nechajte stuhnúť. Podľa fantázie môžete ozdobiť napríklad malými medovníčkami.
Na nasledujúcej strane recept na tortu >>>
Štafetková torta
15 KUSOV, PRÍPRAVA + CHLADENIE 120 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 330 g bielkov
- 220 g krupicového cukru
- 40 g hladkej múky
- 50 g mletých orechov
NA KÁVOVÝ KRÉM:
- 200 ml plnotučného mlieka
- 1-2 lyžice instantnej kávy
- 90 g masla
- 80 g hladkej múky
- 250 g zmäknutého masla
- 130 g práškového preosiateho cukru
- 3 lyžice rumu
NA POLEVU:
- 200 g kvalitnej horkej čokolády
- 20 g masla
- ovocie na ozdobu
Recept pokračuje na ďalšej strane >>>
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú), klasickú na 200 °C. Bielky šľahajte dovtedy, kým sa na snehu nezačnú robiť jemné špičky, a postupne po lyžiciach pridávajte cukor. Do vyšľahaného snehu zľahka primiešajte múku a mleté orechy.
- Pripravte si dva plechy vystlané papierom na pečenie. Na každý plech rozotrite polovicu orechovo-snehovej zmesi. Snažte sa o čo najrovnomernejšiu vrstvu, na miestach, kde je cesto tenšie, sa bude lámať. Každé cesto pečte asi 9 minút, po 8 minútach ho skontrolujte. Cesto je akurát, ak je pružné, ale nie tmavé. Má mať jemne zlatistú farbu, je trochu lepkavé a ľahko sa oddeľuje od papiera.
- Upečené cesto vyberte a otočte ho papierom hore do nového plechu vystlaného čistým papierom na pečenie. Papier, s ktorým sa pieklo, stiahnite. S novým papierom otočte naspať a nechajte vychladnúť. Suché okraje orežte.
- Pripravte krém: V mlieku rozpustite kávu. V hrnci rozohrejte maslo a zasypte ho múkou, ako keby ste robili zápražku. Zalejte ju kávovým mliekom a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Za občasného premiešania nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do peny. Do nej po lyžiciach zamiešajte vychladnutú zmes. Ako posledný primiešajte rum.
- Každé cesto narežte po dĺžke na 3 časti a natrite krémom. Trochu krému nechajte bokom na dekoráciu.
- Cestá zrolujte širšou stranou plátu do valčekov a dajte stuhnúť do chladničky asi na hodinu. Potom nakrájajte valčeky – štafetky. Rozrátajte si 2 rôzne dĺžky, 9 nižších a 6 vyšších.
- Čokoládu roztopte v hrnci nad parou a pridajte maslo. Konce štafetiek namáčajte do čokolády a nechajte stuhnúť v chladničke. Na tortový podnos uložte do stredu vyššie štafetky, okolo tie nižšie. Špičky ozdobte krémom a ovocím alebo cukrárskymi dekoráciami podľa svojho výberu.
Dobrý tip: Zostali vám bielky? Štafetky sú zákusky, kde ich skvelo zužitkujete. Aby sme boli presní, budete potrebovať 8 bielkov z vajec veľkosti M.
Na ďalšej strane recept na cupcakes >>>
Arašidovo-čokoládové cupcakes
24 KUSOV, PEČENIE 20 MINÚT, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Na cesto:
- 125 g čokolády nakrájanej na kúsky (minimálne 53 % obsah kakaa)
- 165 ml mlieka
- 285 g svetlého hnedého cukru (mokrý cukor)
- 105 g mäkkého masla
- 180 g polohrubej múky
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- štipka soli
- 8 g kakaa
- 2 veľké vajcia
Na krém:
- 200 g zmäknutého masla
- 400 g práškového cukru
- 200 g krémového syra
- 100 g arašidového masla
Na ozdobu:
- malé slané praclíky
- lúpané nesolené arašidy
- čokoládová omáčka
POSTUP:
- Čokoládu, mlieko a polovičné množstvo cukru za stáleho miešania na miernom ohni priveďte k varu. Odstavte a nechajte vychladnúť. Maslo a zvyšný cukor vymiešajte mixérom do penista. Preosejte múku, kypriaci prášok, sódu, soľ a kakao.
- Zvlášť zľahka vymiešajte vajcia a zmiešajte ich s maslovou penou. Ak by sa v hmote vytvorili hrudky, zamiešajte do nej lyžicu pripravenej múčnej zmesi. Potom jemne vmiešajte zvyšnú múku. Nakoniec pridajte pripravenú čokoládovú hmotu a premiešajte. Cestom naplňte košíčky na mafiny do dvoch tretín a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 15-20 minút.
- Pripravte krém: Vymiešajte maslo s práškovým cukrom do bledej nadýchanej peny. Postupne pridajte krémový syr a nakoniec arašidové maslo. Krém navrstvite na vychladnuté cupcakes a ozdobte podľa fantázie napríklad arašidmi, čokoládovou omáčkou a nalámanými praclíkmi.
Na nasledujúcej strane recept na orechový chlebík>>
Banánovo-orechový chlebík
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT, 1 PODLHOVASTÁ CHLEBOVÁ FORMA
Potrebujete:
- 160 g polohrubej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- pol lyžičky jemnej soli
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- 110 g masla izbovej teploty + na vymastenie plechu
- 125 g práškového cukru
- 3 veľmi zrelé banány
- 200 g zmesi orechov opečených na sucho (vlašské, lieskové, mandle, kešu) + na ozdobenie
POSTUP:
- Formu vymastite rozpusteným maslom. V stredne veľkej mise vymiešajte múku, sódu bikarbónu a soľ. Zvlášť rozšľahajte vajcia s vanilkovým extraktom. Ručným mixérom miešajte maslo s cukrom asi 2 minúty do nadýchaného krému. Pridajte vaječnú zmes a miešajte ďalšiu minútu. Pridajte roztlačené banány a miešajte, kým sa spoja.
- Do banánového cesta prisypte múku a vareškou premiešajte. Pridajte pomleté orechy. Nalejete do formy, posypte zvyšnými orechmi a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 50-55 minút. Upečený chlebík nechajte asi 5 minút vychladnúť vo forme, potom ho vyklopte na drôtenú mriežku a nechajte celkom vychladnúť.