Reklama

Takto pečie porotkyňa PETRA TÓTHOVÁ: Pozrite, aké fajnovosti!

Cukrárka Petra Tóthová

Zdroj: Instagram/petratothova_official

Reklama

Umelecká cukrárka, s ktorou sa budete znova stretávať v ďalšej sérii televíznej šou Pečie celé Slovensko, napiekla aj pre Dobré jedlo. Koľko jej dáte bodov?

Petra verí, že sny sa plnia. Okrem toho, že jej radosť  robí krásna rodinka, teší ju aj jej sladká práca. Vďaka nej si splnila profesijný sen - byť porotkyňou súťažnej šou o pečení.  Ako sa jej spolu s Jožkou Zaukolcovou zhostila, ste mohli posúdiť sami na televíznej obrazovke. My vám ponúkame malú ukážku z jej cukrárskeho umenia.  Čo si podľa jej receptov hneď upečiete?

Tekvicovo-orechová torta

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT, 2 TORTOVÉ FORMY S PRIEMEROM 20 CM

Na cesto:

  • 360 g hladkej múky + na vysypanie foriem
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška 
  • pol lyžičky mletého zázvoru
  • 400 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 170 g nakrájaného mäkkého masla + na vymastenie foriem
  • 4 vajcia";i:10;s:24:"60 ml rastlinného oleja";i:11;s:20:"430 g žltej tekvice";i:12;s:13:"120 ml mlieka

Na krém:

  • 380 g mäkkého masla
  • 340 g prírodného syra (Lučina)
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • pol lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 500 g práškového cukru

Na ozdobenie:

  • 200 g pekanových orechov
  • karamelová poleva, med alebo agávový sirup podľa chuti

Recept pokračuje na  ďalšej strane >>>

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte 180 °C. Formy potrite tukom a vysypte múkou. V mise dobre premiešajte múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a cukor. Pridajte nakrájané maslo a miešajte, kým sa hmota nespojí. V druhej mise vymiešajte vajcia, olej, nastrúhanú tekvicu a mlieko. Postupne pridajte do múkovej zmesi a miešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  2. Cesto rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem a pečte 45-55 minút. Upečené korpusy nechajte chladnúť asi 10 minút a potom ich vyberte z foriem. Vychladené korpusy zarovnajte veľkým zúbkovaným nožom. Každý rozdeľte priečne na polovice.
  3. Na krém dobre vymiešajte maslo a smotanový syr. Pridajte koreniny a soľ a potom za stáleho miešania pridávajte cukor. Krém rozdeľte na štyri časti a pomocou noža alebo cukrárskeho vrecka navrstvite medzi jednotlivé diely torty. Odložte časť aj na vrchný diel. Vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny. Po stuhnutí naneste na vrch zvyšný odložený krém a nechajte opäť zachladiť. Bohato ozdobte orechmi a karamelovou omáčkou alebo sirupom.

Na nasledujúcej strane nájdete ďalší skvelý recept od Petry >>>

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Takto si vyrobíte ZMRZLINOVÉ NEBÍČKO: Úplne jednoduché!

    Bourbon tart s orechmi

    8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT, 1 OKRÚHLA FORMA S PRIEMEROM 28 CM

    Na cesto:

    • 100 g mäkkého masla
    • 125 g krupicového cukru 
    • 1 veľké vajce
    • 5 ml vanilkového extraktu
    • 250 g hladkej múky
    • štipka soli

    Na plnku:

    • 400-500 g zmesi orechov
    • 150 g kryštálového cukru
    • 155 g javorového sirupu
    • 165 g kukuričného sirupu
    • 30 ml whisky Burbon
    • štipka soli
    • 60 g masla
    • 3 vajcia + na potretie

    Na ďalšej strane recept pokračuje >>>

    POSTUP:

    1. Pomocou elektrického šľahača vyšľahajte maslo s cukrom. Pridajte vajce a vanilkový extrakt. Vyšľahajte do penista, potom primiešajte múku a soľ. Cesto spracujte do tvaru gule, zabaľte do mikroténového vrecka a vložte na 30 minút do chladničky.
    2. Stuhnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi päť milimetrov a vysteľte ním formu vyloženú papierom na pečenie aj po bokoch. Odrezky cesta odložte na dekoráciu. Cesto vo forme dajte zasa do chladničky.
    3. Na plnku dajte variť do hrnca so silným dnom cukor, oba sirupy, whisky a soľ.
    4. Varte asi minútu. Odstavte z ohňa a pridajte maslo. Miešajte, kým sa nerozpustí. Zmes nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí pridajte 3 vajcia a poriadne zamiešajte.
    5. Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto vyberte z chladničky, uložte orechy a vylejte sirupovú zmes. Pečte asi 35 minút, kým povrch nechytí jemne zlatistú farbu. Medzitým z odrezkov cesta vykrojte rôzne dekorácie. Uložte ich na predpečený koláč, potrite rozšľahaným vajcom a ešte 10-15 minút dopekajte. Vychladnutý tart vyberte z formy a nakrájajte.

    Na nasledujúcej strane ďalší vynikajúci recept >>>

    MEDOVNÍKOVÉ CUPCAKES

    10-15 KOŠÍČKOV NA MAFINY, 10-15 KUSOV I PRÍPRAVA 30 MINÚT I PEČENIE  25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 140 g masla
    • 200 g krupicového cukru 
    • 50 g melasy
    • 70 g zlatého sirupu (môžete nahradiť kukuričným sirupom)
    • 2 vajcia
    • 2 žĺtky
    • 300 g hladkej múky
    • 2 lyžičky kypriaceho prášku
    • 1 lyžička mletého zázvoru
    • 1 lyžička mletého muškátového orieška";i:10;s:16:"1 lyžička soli";i:11;s:22:"240 ml teplého mlieka

    NA ŠKORICOVÝ KRÉM:

    • 250 g plnotučného smotanového syra (Philadelphia)
    • 250 g mäkkého masla
    • 650 g preosiateho práškového cukru
    • mletá škorica podľa chuti

    Postup nájdete na nasledujúcej strane >>>

    POSTUP:

    1. Rúru zohrejte na 190 °C a košíčky na mafiny umiestnite do otvorov na mafinovom plechu. 
    2. Priprate cesto: Maslo a cukor vymiešajte do penista. Pridajte melasu, sirup, vajcia a žĺtky a dobre vymiešajte. V samostatnej miske preosejte múku, kypriaci prášok, muškátový oriešok, zázvor a soľ. Polovicu suchej zmesi a polovičné množstvo mlieka pridajte do maslovej peny. Dobre premiešajte a pridajte zvyšnú zmes a mlieko. Cestom naplňte košíčky do troch štvrtín a pečte 20-25 minút. Mafiny by mali ľahko vyrásť a na dotyk by mali byť pevné. Na mriežke nechajte vychladnúť. 
    3. Pripravte krém: Zmäknutý smotanový syr vymiešajte do hladkej krémovej konzistencie. Maslo vymiešajte s tretinou práškového cukru na ľahkú hmotu. Pridajte ďalšiu tretinu práškového cukru a znova premiešajte. Pridajte zvyšný práškový cukor , dobre premiešajte, aby v kréme neboli kryštáliky cukru alebo hrudky masla. Pri nízkych otáčkach mixéra vmiešajte smotanový syr. Postupne pridávajte mletú škoricu.
    4. Vychladnuté mafiny ozdobte krémom a nechajte stuhnúť. Podľa fantázie môžete ozdobiť napríklad malými medovníčkami.

    Na nasledujúcej strane recept na tortu >>>

    Štafetková torta

    15 KUSOV, PRÍPRAVA + CHLADENIE 120 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 330 g bielkov
    • 220 g krupicového cukru
    • 40 g hladkej múky
    • 50 g mletých orechov

    NA KÁVOVÝ KRÉM:

    • 200 ml plnotučného mlieka
    • 1-2 lyžice instantnej kávy
    • 90 g masla
    • 80 g hladkej múky
    • 250 g zmäknutého masla
    • 130 g práškového preosiateho cukru
    • 3 lyžice rumu

    NA POLEVU:

    • 200 g kvalitnej horkej čokolády
    • 20 g masla
    • ovocie na ozdobu

    Recept pokračuje na ďalšej strane >>>

    POSTUP:

    1. Rúru predhrejte na 180 °C (teplovzdušnú), klasickú na 200 °C. Bielky šľahajte dovtedy, kým sa na snehu nezačnú robiť jemné špičky, a postupne po lyžiciach pridávajte cukor. Do vyšľahaného snehu zľahka primiešajte múku a mleté orechy.
    2. Pripravte si dva plechy vystlané papierom na pečenie. Na každý plech rozotrite polovicu orechovo-snehovej zmesi. Snažte sa o čo najrovnomernejšiu vrstvu, na miestach, kde je cesto tenšie, sa bude lámať. Každé cesto pečte asi 9 minút, po 8 minútach ho skontrolujte. Cesto je akurát, ak je pružné, ale nie tmavé. Má mať jemne zlatistú farbu, je trochu lepkavé a ľahko sa oddeľuje od papiera.
    3. Upečené cesto vyberte a otočte ho papierom hore do nového plechu vystlaného čistým papierom na pečenie. Papier, s ktorým sa pieklo, stiahnite. S novým papierom otočte naspať a nechajte vychladnúť. Suché okraje orežte.
    4. Pripravte krém: V mlieku rozpustite kávu. V hrnci rozohrejte maslo a zasypte ho múkou, ako keby ste robili zápražku. Zalejte ju kávovým mliekom a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Za občasného premiešania nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do peny. Do nej po lyžiciach zamiešajte vychladnutú zmes. Ako posledný primiešajte rum.
    5. Každé cesto narežte po dĺžke na 3 časti a natrite krémom. Trochu krému nechajte bokom na dekoráciu.
    6. Cestá zrolujte širšou stranou plátu do valčekov a dajte stuhnúť do chladničky asi na hodinu. Potom nakrájajte valčeky – štafetky. Rozrátajte si 2 rôzne dĺžky, 9 nižších a 6 vyšších.
    7. Čokoládu roztopte v hrnci nad parou a pridajte maslo. Konce štafetiek namáčajte do čokolády a nechajte stuhnúť v chladničke. Na tortový podnos uložte do stredu vyššie štafetky, okolo tie nižšie. Špičky ozdobte krémom a ovocím alebo cukrárskymi dekoráciami podľa svojho výberu.

    Dobrý tip: Zostali vám bielky? Štafetky sú zákusky, kde ich skvelo zužitkujete. Aby sme boli presní, budete potrebovať 8 bielkov z vajec veľkosti M.

    Na ďalšej strane recept na cupcakes >>>

    Arašidovo-čokoládové cupcakes

    24 KUSOV, PEČENIE 20 MINÚT, PRÍPRAVA 40 MINÚT

    Na cesto: 

    • 125 g čokolády nakrájanej na kúsky (minimálne 53 % obsah kakaa)
    • 165 ml mlieka
    • 285 g svetlého hnedého cukru (mokrý cukor)
    • 105 g mäkkého masla
    • 180 g polohrubej múky
    • pol lyžičky kypriaceho prášku
    • pol lyžičky sódy bikarbóny
    • štipka soli
    • 8 g kakaa
    • 2 veľké vajcia

    Na krém: 

    • 200 g zmäknutého masla
    • 400 g práškového cukru
    • 200 g krémového syra
    • 100 g arašidového masla

    Na ozdobu:

    • malé slané praclíky
    • lúpané nesolené arašidy
    • čokoládová omáčka

    POSTUP:

    1. Čokoládu, mlieko a polovičné množstvo cukru za stáleho miešania na miernom ohni priveďte k varu. Odstavte a nechajte vychladnúť. Maslo a zvyšný cukor vymiešajte mixérom do penista. Preosejte múku, kypriaci prášok, sódu, soľ a kakao.
    2. Zvlášť zľahka vymiešajte vajcia a zmiešajte ich s maslovou penou. Ak by sa v hmote vytvorili hrudky, zamiešajte do nej lyžicu pripravenej múčnej zmesi. Potom jemne vmiešajte zvyšnú múku. Nakoniec pridajte pripravenú čokoládovú hmotu a premiešajte. Cestom naplňte košíčky na mafiny do dvoch tretín a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 15-20 minút.
    3. Pripravte krém: Vymiešajte maslo s práškovým cukrom do bledej nadýchanej peny. Postupne pridajte krémový syr a nakoniec arašidové maslo. Krém navrstvite na vychladnuté cupcakes a ozdobte podľa fantázie napríklad arašidmi, čokoládovou omáčkou a nalámanými praclíkmi.

    Na nasledujúcej strane recept na orechový chlebík>>

    Banánovo-orechový chlebík

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT, 1 PODLHOVASTÁ CHLEBOVÁ FORMA

    Potrebujete:

    • 160 g polohrubej múky
    • 1 lyžička sódy bikarbóny
    • pol lyžičky jemnej soli
    • 2 veľké vajcia izbovej teploty
    • pol lyžičky vanilkového extraktu
    • 110 g masla izbovej teploty + na vymastenie plechu
    • 125 g práškového cukru
    • 3 veľmi zrelé banány
    • 200 g zmesi orechov opečených na sucho (vlašské, lieskové, mandle, kešu) + na ozdobenie

    POSTUP:

    1. Formu vymastite rozpusteným maslom. V stredne veľkej mise vymiešajte múku, sódu bikarbónu a soľ. Zvlášť rozšľahajte vajcia s vanilkovým extraktom. Ručným mixérom miešajte maslo s cukrom asi 2 minúty do nadýchaného krému. Pridajte vaječnú zmes a miešajte ďalšiu minútu. Pridajte roztlačené banány a miešajte, kým sa spoja.
    2. Do banánového cesta prisypte múku a vareškou premiešajte. Pridajte pomleté orechy. Nalejete do formy, posypte zvyšnými orechmi a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 50-55 minút. Upečený chlebík nechajte asi 5 minút vychladnúť vo forme, potom ho vyklopte na drôtenú mriežku a nechajte celkom vychladnúť.