Žemľovka, buchty, buchtičky, plnené guľky i jahodový koktail. Spomienky sú sladké! A neváhali sme čakať aj štvrť hodinu v rade! Možno sme sa v chýrnom bratislavskom "mliečaku" spolu aj stretli... Na čo ste tam chodili vy?

 

TVAROHOVÁ ŽEMĽOVKA S  KOPOU SNEHU

6 PORCIÍ

  • 750 g tučného tvarohu
  • 7 vajec
  • 4 - 5 balíčov vanilínového cukru
  • 250 g krupicového cukru
  • 450-500 ml mlieka
  • 400 g vianočky
  • 40 g rozpusteného masla + na potretie
  • 450 g mrazených višní

POSTUP:

  1. Tvaroh vymiešajte s 2 vajcami, 3  balíčkami  vanilínového cukru a 60 g krupicového cukru. Mlieko dajte do misy, pridajte 5 žĺtkov,  zvyšný vanilkový cukor a rozšľahajte.
  2. Vianočku pokrájajte na plátky. Zapekaciu misu s rozmermi  25 x 25 cm potrite maslom. Polovičnú časť plátkov vianočky postupne po jednom namáčjte do ochuteného mlieka a ukladajte na spodok zapekacej misy. Na plátky rozotrite ochutený tvaroh premiešaný s višňami a uložte druhú časť plátkov vianočky namočených v mlieku. Zvyšným ochuteným mliekom polejte povrch plátkov.
  3. Pečte vo  vyhriatej rúry pri teplote 180 °C asi 40 minút. Z bielkov  a zvyšného krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh. Predpečenú žemľovku vyberte  z rúry, pokvapkajte ju rozpusteným maslom a natrite do tuha vyšľahaný sneh . Vložte späť do vyhriatej rúry, teplotu znížte na 150°C a zapečte ešte 10-15 minút.      

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>