Žemľovka, buchty, buchtičky, plnené guľky i jahodový koktail. Spomienky sú sladké! A neváhali sme čakať aj štvrť hodinu v rade! Možno sme sa v chýrnom bratislavskom "mliečaku" spolu aj stretli... Na čo ste tam chodili vy?
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Šťavnaté syrové nite: Takto ich ťahá farmárka Lenka
TVAROHOVÁ ŽEMĽOVKA S KOPOU SNEHU
6 PORCIÍ
750 g tučného tvarohu
7 vajec
4 - 5 balíčov vanilínového cukru
250 g krupicového cukru
450-500 ml mlieka
400 g vianočky
40 g rozpusteného masla + na potretie
450 g mrazených višní
POSTUP:
Tvaroh vymiešajte s 2 vajcami, 3 balíčkami vanilínového cukru a 60 g krupicového cukru. Mlieko dajte do misy, pridajte 5 žĺtkov, zvyšný vanilkový cukor a rozšľahajte.
Vianočku pokrájajte na plátky. Zapekaciu misu s rozmermi 25 x 25 cm potrite maslom. Polovičnú časť plátkov vianočky postupne po jednom namáčjte do ochuteného mlieka a ukladajte na spodok zapekacej misy. Na plátky rozotrite ochutený tvaroh premiešaný s višňami a uložte druhú časť plátkov vianočky namočených v mlieku. Zvyšným ochuteným mliekom polejte povrch plátkov.
Pečte vo vyhriatej rúry pri teplote 180 °C asi 40 minút. Z bielkov a zvyšného krupicového cukru ušľahajte tuhý sneh. Predpečenú žemľovku vyberte z rúry, pokvapkajte ju rozpusteným maslom a natrite do tuha vyšľahaný sneh . Vložte späť do vyhriatej rúry, teplotu znížte na 150°C a zapečte ešte 10-15 minút.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Cuketovo-mrkvová fašírka: Lahodná a super šťavnatá!
ŠKORICOVÉ OVOCNÉ GUĽKY
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
4 PORCIE
500 g v šupke uvarených zemiakov
60 g kukuričného škrobu
150 g polohrubej múky (podľa potreby i viac )
slivky, čerešne, alebo menšie marhule
soľ
2 vrecká škoricového cukru
120 g rozpusteného masla na opečenie
1 lyžica práškového cukru
POSTUP:
Vychladnuté zemiaky ošúpte a najemno postrúhajte. Pridajte kukuričný škrob, polohrubú múku a vypracute nelepivé cesto.
Rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na štvorce veľkosti asi 4x4 cm. Do každého štvorca zabaľte slivku, marhuľu alebo čerešňu.
Vyformujte guľky a uvarte vo vriacej, mierne osolenej vode. Uvarené vyberte, sceďte, dajte ich do panvice s rozpusteným maslom a krátko opečte. Posypte zmesou škoricového a práškového cukru, alebo makom a cukrom.
NÁŠ TIP:
Z rovnakého cesta môžete pripraviť šúľance a posypať ich makom alebo tvarohom.