REBARBORA v sviežich koláčoch: Aj TOTO by ste mali o nej vedieť!
24. 6. 2021, 8:05 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:32)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Reklama
6 úžasných receptov, ďalšie tipy vo fotogalérii, ale aj rady prečo rebarboru ÁNO a prečo NIE...
Zdroj: Dobré jedlo/ Matej Kalina
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: DOBRÉ JEDLO
Galéria k článku
17 fotografiíPrejsť do galérie
PREČO ÁNO ?
- Je bohatá na vitamíny A a skupiny B, na vápnik, draslík a vlákninu.
- Pomáha pri vylučovaní vody a toxínov z tela.
- Viaže na seba tuk a pomáha v boji s nadváhou a podporuje činnosť čriev.
PREČO NIE?
- Obmedzte jej konzumáciu ak trpíte žlčníkovými alebo močovými kameňmi.
- Po 24. júni stonky a listy už nie sú veľmi vhodné na konzumáciu. Najmä po tomto období obsahujú veľa kyseliny šťaveľovej, preto ju treba konzumovať striedmo.
- Rebarboru v žiadnom prípade nepripravujte v hliníkových nádobách. Nejedzte ju ani surovú!
AKO?
- Dužinaté tmavočervené alebo žlto-zelené stonky treba pred použitím dôkladne umyť, ošúpať z vláknitej šupky a nakrájať.
- Do koláčov ich môžete použiť surové alebo lepšie krátko tepelne upravené – podusené v troche vody s cukrom a citrónovou šťavou.
KDE?
- Do koláčov, štrúdle, bublaniny, nákypov, dezertov, do kompótu, džemu, ovocných šalátov, štiav alebo v podobe čatní či omáčky ako príloha k mäsu či syru.
S ČÍM ?
- Chutí v kombinácii so škoricou, vanilkou, tvarohom, pudingom, jahodami, jablkami či egrešmi.
Na ďalších stranách nájdete recepty na výborné koláče>>
REBARBOROVÝ KOLÁČ S JAHODAMI A TVAROHOM
1 OKRÚHLA FORMA NA PEČENIE S PRIEMEROM 22 CM, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 1 balenie mrazeného lístkového cesta
- múka na posypanie dosky
- 5 až 6 stoniek rebarbory
- 3 lyžice hnedého cukru
- 2 jablká
- pol citróna
- 3 balíčky vanilínového cukru
- 250 g jahôd
- 2 nektárinky
- 250 g hrudkovitého tvarohu";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie
Pokračovanie na ďalšej strane>>

Video Player is loading.
Jahodovo - rebarborová limonáda s mätou: Od Mateja z Penny Coffea
Video Player is loading.
Z rebarbory pripravíte krehký koláč aj buchtové šatôčkyPOSTUP:
- Mrazené lístkové cesto nechajte povoliť, potom asi tretinu odrežte a odlote na neskôr. Zvyšok cesta rozvaľajte na pomúčenej doske do tvaru kruhu a preložte do formy vystlanej papierom na pečenie tak, aby cestom boli pokryté aj boky.
- Rebarboru a jablká očisite, nakrájjte, v hrnci posyte hnedým cukrom a na miernom ohni duste asi 10 minút. Priebežne miešajte, pridajte šťavu z citróna a balíček vanilínového cukru.
- Umyté jahody a nektárinky nakrájjte na väčšie kúsky a pridajte do hrnca k rebarbore. Za stáleho miešania varte, kým sa z ovocnej zmesi nevyparí tekutina. Potom odstavte.
- Mierne vychladnutú zmes navrstvite na cesto. Posypte tvarohom a zvyšným vanilkovým cukrom.
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Z odloženého cesta vyvaľkajte tenšie pásiky a v tvare mriežky ich poukladajte navrch koláča. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 170 °C a pete ešte asi 15 minút do zlatista. Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom.
KAKAOVO-REBARBOROVÝ KOLÁČ S TVAROHOM
8 PORCIÍ
KOLÁČ S REBARBOROVÝM PYRÉ
8 PORCIÍ
SNEHOVÁ TORTA S REBARBOROU
8 PORCIÍ
JOGURTOVO-REBARBOROVÝ KOLÁČ
6 PORCIÍ
REBARBOROVO-PUDINGOVÝ KOLÁČ
8 PORCIÍ