Koláč s rebarborovým pyré
- Dĺžka prípravy (min): 50
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 4 ks vajcia
- 5 lyžíc práškového cukru
- 3 lyžice polohrubej múky
- 3 lyžice kukuričného škrobu (Gustin)
- 2 ks čajové lyžičky kypriaceho prášku
- 1 ks jahodový džem na potretie koláča
- 1 ks tuk a hrubú múku na vymastenie a vysypanie plechu
Na pyré:
- 500 g rebarbory
- 400 ml vody
- 1 ks 100-150 g kryštálového cukru
- 3 lyžice zemiakového škrobu
Na plnku:
- 20 g práškovej želatíny
- 1 ks ovocnú šťavu alebo vodu (na napučanie želatíny)
- 300 g mascarpone
- 3 balíčky vanilínového cukru
- 4 lyžice práškového cukru
- 150 g mäkkého tvarohu
- 1 ks lístky mäty na ozdobenie
Postup
Krok 1
Vajcia rozbijeme a oddelíme bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom. Po lyžiciach k nim pridávame polohrubú múku, kukuričný škrob a kypriaci prášok. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Krok 2
Cesto rozotrieme do vymasteného a vysypaného plechu. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 20 až 25 minút. Po vychladnutí cesto potrieme jahodovým džemom.
Krok 3
Pripravíme rebarborové pyré: Vodu s cukrom necháme zovrieť, do vriacej vody pridáme očistenú a na menšie kúsky nakrájanú rebarboru. Pod pokrievkou varíme asi 4 minúty. V malom množstve studenej vody rozmiešame zemiakový škrob. Rebarboru odstavíme a pomaly, za stáleho miešania k nej prilievame škrob. Dobre premiešame, vrátime späť na sporák a necháme prevrieť. Potom odstavíme. Necháme vychladnúť a pyré rozmixujeme.
Krok 4
Pripravíme plnku: Do vody alebo ovocnej šťavy dáme podľa návodu napučať želatínu. Mascarpone vymiešame s vanilínovým a práškovým cukrom. Pridáme tvaroh, rebarborové pyré, napučanú želatínu a spolu dobre premiešame.
Krok 5
Na cesto navrstvíme plnku a koláč odložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí pokrájame a ozdobíme lístkami mäty.