Reklama

Koláč s rebarborovým pyré

Reklama

Koláč s rebarborovým pyré

  • Dĺžka prípravy (min): 50
  • Počet porcií: 8
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 4 ks vajcia
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 3 lyžice kukuričného škrobu (Gustin)
  • 2 ks čajové lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 ks jahodový džem na potretie koláča
  • 1 ks tuk a hrubú múku na vymastenie a vysypanie plechu

Na pyré:

  • 500 g rebarbory
  • 400 ml vody
  • 1 ks 100-150 g kryštálového cukru
  • 3 lyžice zemiakového škrobu

Na plnku:

  • 20 g práškovej želatíny
  • 1 ks ovocnú šťavu alebo vodu (na napučanie želatíny)
  • 300 g mascarpone
  • 3 balíčky vanilínového cukru
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 150 g mäkkého tvarohu
  • 1 ks lístky mäty na ozdobenie

Postup

Krok 1

Vajcia rozbijeme a oddelíme bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom. Po lyžiciach k nim pridávame polohrubú múku, kukuričný škrob a kypriaci prášok. Nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

Krok 2

Cesto rozotrieme do vymasteného a vysypaného plechu. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 20 až 25 minút. Po vychladnutí cesto potrieme jahodovým džemom.

Krok 3

Pripravíme rebarborové pyré: Vodu s cukrom necháme zovrieť, do vriacej vody pridáme očistenú a na menšie kúsky nakrájanú rebarboru. Pod pokrievkou varíme asi 4 minúty. V malom množstve studenej vody rozmiešame zemiakový škrob. Rebarboru odstavíme a pomaly, za stáleho miešania k nej prilievame škrob. Dobre premiešame, vrátime späť na sporák a necháme prevrieť. Potom odstavíme. Necháme vychladnúť a pyré rozmixujeme.

Krok 4

Pripravíme plnku: Do vody alebo ovocnej šťavy dáme podľa návodu napučať želatínu. Mascarpone vymiešame s vanilínovým a práškovým cukrom. Pridáme tvaroh, rebarborové pyré, napučanú želatínu a spolu dobre premiešame.

Krok 5

Na cesto navrstvíme plnku a koláč odložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí pokrájame a ozdobíme lístkami mäty.