Nadišiel jej čas: Rebarborový koláč s tvarohom
13. 5. 2015, 8:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:09)

Zdroj: archív
Nadišiel jej čas: Rebarborový koláč s tvarohom
- Dĺžka prípravy (min): 110
- Počet porcií: 5
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 350 g hladkej múky
- 125 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 ks žĺtok
- 1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva
- 120 ml mlieka
- 1 lyžica kakaa
Plnka:
- 300 ml mlieka
- 1 ks Zlatý klas
- 130 g krupicového cukru
- 1 ks vajce
- 250 g tvarohu
- 300 g rebarbory
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 ks žĺtok na potretie cesta
Postup
Krok 1
Z hladkej múky, masla, práškového cukru, zo žĺtka, z kypriaceho prášku, mlieka a z kakaa vypracujeme cesto. Odložíme ho do chladu na 30 minút. Odležané cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme na veľkosť hlbokého plechu s rozmermi 23 x 23 cm, ktorý sme predtým vymastili a vysypali múkou.
Krok 2
Na cesto dáme plnku a pokrájanú rebarboru zmiešanú s vanilínovým cukrom. Prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta, mierne pritlačíme, povrch potrieme žĺtkom, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme pri teplote 180 stupňov Celzia.
Krok 3
Po vychladnutí pokrájame a posypeme práškovým cukrom.
Krok 4
Plnka: Z mlieka, zo Zlatého klasu a zo žĺtka uvaríme puding a necháme vychladnúť.
Krok 5
Z bielka a cukru vyšľaháme tuhý sneh a spolu s tvarohom ho zamiešame do studeného pudingu.