R: Rebarborovo- pudingový koláč
- Dĺžka prípravy (min): 90
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na cesto:
- 1 ks 200-240 g polohrubej múky
- 60 g práškového cukru
- 1 ks žĺtok
- 150 g rastlinného tuk
- 1 ks soľ
Na plnku:
- 700 g rebarbory
- 1 ks 1½ lyžice masla
- 2 lyžice krupicového cukru
- 250 ml mlieka
- 1 ks zlatý klas
- 1 balíček vanilínového cukru
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 ks žĺtok
- 1 lyžica zlatého klasu
- 2 lyžice mlieka
Postup
Krok 1
Z múky, tuku, práškového cukru, žĺtka a štipky soli vypracujte cesto. Rozvaľkajte ho na pomúčenej doske do okrúhleho tvaru a vyložte ním dno i boky vymastenej, múkou vysypanej, okrúhlej vrúbkovanej formy. Cesto popichajte vidličkou a dajte do vyhriatej rúry predpiecť na 7-10 minút.
Krok 2
Z 250 ml mlieka, práškového cukru a zlatého klasu uvarte puding. Do teplého pudingu vmiešajte žĺtok, premiešajte a nechajte vychladnúť.
Krok 3
600 g rebarbory pokrájajte, posypte krupicovým cukrom a poduste v panvici na rozpustenom masle. V 2 lyžiciach mlieka rozmiešajte 1 lyžicu zlatého klasu, vlejte do udusenej rebarbory a krátko povarte. Odstavte z ohňa, pridajte vychladnutý puding a spolu premiešajte.
Krok 4
Plnku navrstvite na predpečené cesto vo forme, povrch torty posypte zvyšnou pokrájanou rebarborou, posypte vanilínovým cukrom a v rúre vyhriatej na 180 °C upečte.