„Je fantastická, milujem ju doteraz. Určite aj preto, že mi ju varil práve on,“ spomína Mária Čírová.

„Dedko som mnou chodil na všetky hodiny spevu, klavíra aj súťaže, keď som bola malá. Prežila som s ním neskutočne veľa pekného. A vždy keď sme mali pár hodín voľno, zobral ma k sebe domov a pohostil. Doteraz nechápem, ako je možné, že mi dal na výber aspoň tri jedlá! Na túto polievku som sa tešila asi najviac. Vďaka párkom je jemne pikantná a krásne sfarbená...“

Mária, ako dieťa
Mária, ako dieťa
Zdroj: archív

Hustá šošovicová polievka

Hustá šošovicová polievka
Hustá šošovicová polievka
Zdroj: Laura Witteková

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 35-40 MINÚT

SUROVINY

  • 200 g šošovice
  • 1 cibuľa
  • múka na zahustenie
  • 1,5 l vývaru (vody)
  • 1 strúčik cesnaku
  • mletá červená paprika, bobkový list, majorán
  • zmes koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
  • soľ, korenie
  • maslo
  • 2-3 spišské párky (domáca klobáska) a chlieb na podávanie

POSTUP:

  1. Šošovicu dajte aspoň na hodinu do vody. Na masle opražte dosklovita nakrájanú cibuľu a pridajte za dve lyžice múky. Restujte do svetlohneda a potom zápražku zalejte vývarom. Pridajte premytú šošovicu, cesnak, mletú červenú papriku a bobkový list. Nakoniec vmiešajte nakrájanú koreňovú zeleninu a varte, kým všetka zelenina nebude mäkká.
  2. Pred koncom varenia, asi 5 minút, pridajte do polievky spišské párky (klobásku) – môžete ich predtým orestovať na masti, ak chcete.
  3. Z hrnca vyberte bobkový list a polievku ochuťte majoránom, soľou, korením, ak treba. Závisí od toho, aký slaný je vývar, párky. Polievku podávajte s dobrým chlebíkom.