Reklama

ŠPECIÁLNA POLIEVKA na korona november: Plná VITAMÍNOV a môžu ju aj histaminici!

Polievka bez histamínu

Zdroj: Alexandra Rymšinová/DJ

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Mnohí histaminici vôbec netušia, že nimi naozaj sú. A pri tom sa, dajme tomu, aj dlhší čas sťažujú, že ich po jedle prepadne žihľavka, zle im trávi alebo tečie z nosa...

„Často ich považujú za hypochondrov, no rozhodne to tak nie je. Príznaky histamínovej intolerancie vedia skutočne znepríjemniť život,“ hovorí alergiologička Veronika Pružincová.  Ešteže existuje riešenie - špeciálna diéta.

Mrkvovo-zázvorová polievka bez histamínu

4 PORCIE PRÍPRAVA 15 MINÚT VARENIE 25 MINÚT

SUROVINY:

  • 1 cibuľa
  • 250 g mrkvy
  • 1 väčší zemiak
  • kúsok zázvoru
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 1-2 lyžice olivového oleja
  • štipku rozmarínu
  • soľ

POSTUP:

  1. Mrkvu, zázvor a cibuľu ošúpte a nakrájajte ich na menšie kúsky. Všetko spolu opražte na oleji. 
  2. Zmes zalejte vývarom, osoľte, pridajte rozmarín a nechajte asi 25 minút variť. 

 

Zdroj: shutterstock

Príznaky histamínovej intolerancie: návaly horúčavy, závraty.

Asi 5 – 8 percent ľudí trpí histamínovou intoleranciou. Z toho 65 percent tvoria ženy. Je ich viac najmä preto, lebo na rozdiel od mužov častejšie vyhľadajú lekára. Dotlačia ich k tomu najmä estetické problémy, ako je nepríjemné nafukovanie či zhoršená pleť.

Ste ďalší kandidát na HIT?

Ak odpoviete kladne na viac z týchto otázok, mali by ste navštíviť odborníka. Možno netrpíte práve histamínovou intoleranciou, no telo vám dáva jasné signály, že niečo nie je v poriadku.

1. Trápia vás alergie?
2. Po jedle vás svrbí pokožka, vyhádžete sa, nafúkne vás alebo rozbolí hlava?
3. Búši vám srdce a kolíše tlak?
4. Začervenáte sa po jedle alebo alkohole?
5. Trpíte migrénami alebo astmou?
6. Často pijete (vodu)?
7. Máte nepravidelný menzes?
8. Melanchólia, vnútorný nepokoj, depresia alebo panika sa stali vaším najnovším spoločníkom?
9. Zle znášate alkohol

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.