Keď rastú, dáme HUBOVÚ: 6x sýta polievka z plného košíka!
16. 8. 2021, 11:01 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Kapustnica, papcún, ramen, kapučíno... Do všetkých idú huby podľa vášho výberu!
Hustý napenený krém pripravte zo zmesi húb, alebo čisto z kuriatok.
HUBOVÉ KAPUČÍNO
4 PORCIE
Potrebujete:
- 150 g zmesi sušených húb
- 40 g masla
- 2 šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- štipka mletého nového korenia
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- 250-300 g kuriatok
- 1 lyžica posekanaj vňate ligurčeka
- 300 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie + na ozdobenie
- soľ, mleté biele korenie
Zdroj: Laura Witteková
POSTUP:
- Huby prepláchnite a namočte na 15 – 20 minút do 300 ml studenej vody. Potom ich sceďte, vyžmýkajte. Vodu odložte.
- Na masle speňte očistenú, nadrobno nakrájanú šalotku. Po 2 minútach pridajte očistený, na plátky nakrájaný cesnak. Premiešajte a pridajte scedené huby. Ochuťte novým korením, muškátovým orieškom, ligurčekom, soľou a bielym korením.
- Pridajte očistené, nakrájané kuriatka a 10 minút opekajte. Prilejte vodu z húb a horúci vývar. Varte asi 5 minút. Potom zmes rozmixujte na hladký krém, prilejte 100 ml smotany, priveďte k varu a odstavte.
- Horúci krém rozdeľte do hrnčekov. Na vrch môžete dať vyšľahanú smotanu. Posypte trochou mletého muškátového orecha a podávajte horúce.
PAPCÚN S HUBAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Dano Veselsky
Potrebujete:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 bobkový list
- niekoľko guľôčok čierneho korenia
- 1 stredne veľká cibuľa
- 300 g lesných húb
- 100 g slaniny nakrájanej nadrobno
- 1 lyžica hladkej múky
- maslo, soľ
- smotana na šľahanie (nemusí byť)
- ocot, čerstvé bylinky
NA HALUŠKY:
- 1 vajce
- štipka soli
- voda
- hladká múka
Postup pokračuje na ďalšej strane>>
Zdroj: Dobré jedlo
POSTUP:
- Ošúpané zemiaky nakrájajte na kolieska, zalejte vodou, tú osoľte a pridajte do nej guľočky čierneho korenia. Uveďte do varu.
- V panvici na masle opražte očistenú cibuľu nakrájanú na drobno, pridajte očistené a nakrájané huby, osoľte. Spolu poduste. Huby pridajte do hrnca k takmer uvareným zemiakom.
- Pripravte halušky: Do misky k vajcu pridáte soľ, vodu a múku. Urobte redšie cesto a cez sitko na halušky zavarte halušky do polievky.
- V panvici opečte slaninu, pridajte hladkú múku a krátko opražte. Slaninovú zápražku vlejte do polievky a chvíľu povarte. Do polievky môžete pridať aj smotanu na šľahanie a polievku prevariť.
- Polievku dochuťte octom a čerstvými bylinkami.
JAPONSKÝ RAMEN
Vynikajúca a zdravá polievka. Aj do nej idú huby! Namiesto shitake skúste dať nakrájané šapmiňóny.
Zdroj: Laura Witteková
Japonský ramen

Video Player is loading.
Super zdravá japonská polievka ramen: Takto ju pripravil kuchár ĽubošHUBOVÁ POLIEVKA S POHÁNKOU
Tradičná polievka z Kysúc
Zdroj: Vydavateľstvo Fortuna Libri
KAPUSTNICA SO ZÁZVOROM A HUBAMI
Poriadne ostrá!
Zdroj: DJ/Laura Witteková
ŠOŠOVICOVÁ S DUBÁKMI
Na kyslo so smotanou
Zdroj: Dobré jedlo
Dobré hubárske rady na záver
Zdroj: Profimedia.sk