Je to tak, huby, ktoré ste vlastnoručne nazberali, nemusíte umývať

Keď sa v júni po pár daždivých dňoch ohlásili letné huby, pozberali sme ich neúrekom. Rôzne druhy, padali z košíka. No naoko krásne dubáky, rovno s nimi do atlasu, vnútri chrúmali maličké červíky. Prišli sme na to večer pri ich čistení. Koľká škoda! Skúsený hubár Braňo sa nad lamentovaním v telefóne iba pousmial a prehodil: „Práve preto zberám huby len na jeseň. Sú oveľa zdravšie.“ Držme si teda palce.

Praženica z čerstvých húb

Praženica z čerstvých húb
Praženica z čerstvých húb
Zdroj: archív

2 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

Potrebujete:

  • mix húb (kuriatka, osikáče, suchohríby, masliaky, dubáky)
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • petržlenová vňať
  • 3-4 vajcia
  • soľ, korenie
  • bravčová masť
  • Kváskový chlebík ako príloha

POSTUP:

  1. Huby len jemne oškrabkajte nožom od hliny a nakrájajte. Na masti opražte nakrájanú cibuľku s cesnakom, primiešajte huby, pustia vodu, a nasekanú petržlenovú vňať. Osoľte, okoreňte a duste 6-7 minút.
  2. Potom huby zalejte zľahka vyšľahanými vajcami so štipkou soli. Premiešajte, počkajte, kým vajcia stuhnú. Odstavte a nechajte minútku dôjsť. Praženicu podávajte posypanú nasekanou vňaťou s dobrým chlebom.

Dobrý tip Kataríny Brunovskej

Huby, ktoré ste vlastnoručne nazberali, nemusíte umývať vodou. Naozaj ich stačí len „oprášiť“ od hliny. Zachovajú si tak plnú chuť a nádhernú vôňu lesa.