Reklama

JAPONSKÝ ramen: Tradičná hustá a pikantná POLIEVKA

Japonský ramen

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tradičná hustá a pikantná polievka je plná vitamínov. Jej základ tvorí silný bravčový alebo kurací vývar. Zasýti vás aj ako hlavné jedlo.

JAPONSKÝ RAMEN

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 4 HODINY

NA VÝVAR:

  • 1 kg bravčového pleca 
  • 1-2 kg kostí na vývar (bravčových aj kuracích)
  • 2 celé cibule
  • pol hlavičky cesnaku
  • 1 celý pór
  • 2 očistené mrkvy
  • 4 cm kus zázvoru (pokrájaný na plátky)
  • 6-8 zrniečok celého korenia
  • soľ

NA DOCHUTENIE:

  • 1-2 lyžice sójovej omáčky
  • trocha ryžového vína Mirin
  • soľ

NA PODÁVANIE:

  • huby (šitake, šimej, šampiňóny)
  • olivový olej na opečenie
  • 1-2 plátky riasy nori
  • 3 jarné cibuľky
  • 3 hrste sójových klíčkov
  • uvarené cestoviny ramen (alebo špagety)
  • 6 vajec uvarených na „hniličku“
  • čierny a biely sezam na posypanie
  • sezamový olej
  • sušené čili vločky

Celý fotopostup na ďalších stranách...

POSTUP:

1. Suroviny na vývar dajte do väčšieho hrnca a zalejte studenou vodou. Bravčové plece zviažte motúzom do valca a pridajte ho do hrnca s vývarom asi hodinu po tom, ako ho začnete variť.

2. Na miernom ohni varte 3-4 hodiny. Silný vývar sceďte, dochuťte sójovou omáčkou, soľou a opatrne pridajte ryžové víno podľa chuti.

3. Na oleji krátko opečte huby. Riasu nakrájajte na malé pásiky, jarnú cibuľku na kolieska a sójové klíčky pol minúty povarte, sceďte a prelejte studenou vodou.

4. Zviazané mäso z vývaru schlaďte, odmotajte špagát a nakrájajte na menšie kúsky.

5. Na dno hlbšej misky alebo taniera vložte uvarené cestoviny. Rozložte plátky mäsa, prekrojené vajce, jarnú cibuľku, klíčky, opražené huby a pásiky nori.

6. Ramen posypte sezamom a zalejte horúcim vývarom. Dochuťte soľou, sezamovým olejom a, ak chcete, aj čili.

Ryžové víno s nižším obsahom alkoholu a vyšším obsahom cukru môžete nahradiť trochou bieleho vína alebo zriedeným vínnym octom a cukrom.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!