JAPONSKÝ ramen: Tradičná hustá a pikantná POLIEVKA
4. 2. 2022, 8:25 (aktualizované: 16. 9. 2024, 14:01)

Zdroj: Laura Witteková
Tradičná hustá a pikantná polievka je plná vitamínov. Jej základ tvorí silný bravčový alebo kurací vývar. Zasýti vás aj ako hlavné jedlo.
JAPONSKÝ RAMEN
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 4 HODINY
NA VÝVAR:
- 1 kg bravčového pleca
- 1-2 kg kostí na vývar (bravčových aj kuracích)
- 2 celé cibule
- pol hlavičky cesnaku
- 1 celý pór
- 2 očistené mrkvy
- 4 cm kus zázvoru (pokrájaný na plátky)
- 6-8 zrniečok celého korenia
- soľ
NA DOCHUTENIE:
- 1-2 lyžice sójovej omáčky
- trocha ryžového vína Mirin
- soľ
NA PODÁVANIE:
- huby (šitake, šimej, šampiňóny)
- olivový olej na opečenie
- 1-2 plátky riasy nori
- 3 jarné cibuľky
- 3 hrste sójových klíčkov
- uvarené cestoviny ramen (alebo špagety)
- 6 vajec uvarených na „hniličku“
- čierny a biely sezam na posypanie
- sezamový olej
- sušené čili vločky
Celý fotopostup na ďalších stranách...
POSTUP:
1. Suroviny na vývar dajte do väčšieho hrnca a zalejte studenou vodou. Bravčové plece zviažte motúzom do valca a pridajte ho do hrnca s vývarom asi hodinu po tom, ako ho začnete variť.
2. Na miernom ohni varte 3-4 hodiny. Silný vývar sceďte, dochuťte sójovou omáčkou, soľou a opatrne pridajte ryžové víno podľa chuti.
3. Na oleji krátko opečte huby. Riasu nakrájajte na malé pásiky, jarnú cibuľku na kolieska a sójové klíčky pol minúty povarte, sceďte a prelejte studenou vodou.
4. Zviazané mäso z vývaru schlaďte, odmotajte špagát a nakrájajte na menšie kúsky.
5. Na dno hlbšej misky alebo taniera vložte uvarené cestoviny. Rozložte plátky mäsa, prekrojené vajce, jarnú cibuľku, klíčky, opražené huby a pásiky nori.
6. Ramen posypte sezamom a zalejte horúcim vývarom. Dochuťte soľou, sezamovým olejom a, ak chcete, aj čili.
Ryžové víno s nižším obsahom alkoholu a vyšším obsahom cukru môžete nahradiť trochou bieleho vína alebo zriedeným vínnym octom a cukrom.