Dokonalý vývar

6 porcií

Potrebujete:

  • 400 g hovädzieho chvosta
  • 200 g hovädzieho zadného
  • 2 kuracie trupy
  • po 5 zrniek nového a čierneho korenia
  • 1 menšia cibuľa so šupkou
  • 2 klinčeky
  • 2 bobkové listy
  • 1 vetvička tymianu
  • 4 stonky zeleru
  • pol póru
  • 4 mrkvy
  • 1 kaleráb
  • 4 strúčiky cesnaku
  • štipka mletého mušlátového orieška
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Umyté mäso vložte do hrnca so studenou vodou (asi 3-4 litre). Na strednom ohni uveďte do varu a priebežne odoberajte zrazené bielkoviny. Keď s apolievka vyčistí, znížte oheň, pridajte korenie, cibuľu s nastoknutými klinčekami, trocha tymianu a bobkový list. Varte 1,5 - 2 hodiny.
  2. Do hrnca pridajte očistenú zeleninu a  odokryté pomaly varte ďašiu hodinu.  Zeleninu aj koreniny vyberte, do hrnca vložte strúčiky cesnaku a ochuťte muškátovým orieškom. Polievku osoľte, okoreňte a varte ešte pol hodinu. Podľa potreby doplňte trochou vriacej vody.
  3. Vyberte mäso, kosti oberte a mäso nakrájajte na menšie kúsky. Spolu s nakrájanu zeleninou vráťte do hrnca, dosoľte a odstavte. Polievku podávajte s domácimi rezancami alebo mrveničkou.