Reklama

Navarte podľa EVY RYSOVEJ: Takéto super MENU pripravila nám!

Eva Rysová (Len Dobré jedlo) archív

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Varenie bolo popri herectve jej veľkou vášňou, ktorú ako vzácne korenie nadeľovala s láskou svojim najbližším. Pred desiatimi rokmi sme ju navštívili doma a bola naozaj skvelou hostiteľkou.

Aj keď pani Eve zdravotný stav už nedovolí vyvárať obľúbené pochúťky, my aj po rokoch s láskou spomíname na krásne chvíle v jej kuchyni a parádnu hostinu, ktorú pripravila pre čitateľov Dobrého jedla.

Prajeme vám veľa zdravia!

Filmové retro s Marošom Kramárom.

Zdroj: Archív vydavateľstva

Filmové retro s Marošom Kramárom.

" Vo varení ma ovplyvnila najmä mamička. Opatrujem si od nej vlastnoručne písané recepty. Bola predovšetkým dobrá cukrárka, piekla veľa a naozaj famózne. Pred sviatkami všetky tie dobroty balila do škatúľ a ja som ich po celej rodine i priateľoch rozvážala. Aj ja pečiem rada, i keď som mala na to vždy menej času. Myslím pri tom na mamu. Vždy pečiem s ňou, akoby na jej počesť, aj keď tu už dlhé roky nie je. Podobný pocit som zažívala, keď som kedysi plietla svetre pre vnúčatá. Vtedy akoby som bola s nimi. A mamička to zrejme tak pociťovala pri pečení. Bola so všetkými, ktorým z toho potom štedro nadelila. Po otcovej smrti pracovala ako kozmetička a bývala dlho v práci. Aby som ju trocha odbremenila, rozhodla som sa, že sa počas vysokoškolských prázdnin naučím variť. Bývali sme v dome, kde z kuchyne viedli presklené dvere rovno na gánok.

Oproti cez dvor na prízemí žila susedka, ktorá kedysi vyučovala na rodinnej škole varenie. Obe sme mali v kuchyni otvorené dvere a vždy, keď sa u mňa vyskytol pri sporáku nejaký problém, zakričala som na ňu: ‚Teta Kluvánková, lepia sa mi palacinky. Čo mám robiť?‘ ‚To máš riedke cesto,‘ zakričala mi ona. ‚Teta Kluvánková, ešte stále sa  lepia!‘ Nešťastne som volala o pomoc znova. ‚Tak si dala do cesta veľa cukru alebo máš studený tuk...‘ Vždy mi takto na diaľku radila bez toho, aby sa vybehla pozrieť za mnou, pretože aj ona bola zabratá prípravou obeda. Takto som sa naučila variť. Pri palacinkách bola na tom najhoršie moja mladšia sestra. Tie potrhané som nechcela nechať, kým príde mama, tak som nepodarkami nakŕmila sestru. Odvtedy som ich už napiekla množstvo. Ja ich mám najradšej posypané cukrom a pokvapkané citrónovou šťavou," povedala nám.

VYNIKAJÚCE RECEPTY nájdete na ďalšej strane>>

Zelerovo-orechový šalát

pre 4 až 6 osôb

Zdroj: Dobré jedlo

Potrebujete:

  • 1 menšie balenie majonézy Starej mamy
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 1 črievko topeného syra
  • 1 – 2  lyžičky práškového cukru
  • citrónovú šťavu z ½ citróna
  • štipka mletého čierneho korenia
  • ½ väčšieho čerstvého zeleru
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 80 g vlašských orechov
  • žeruchu alebo zelerovú vňať na ozdobenie

POSTUP:

  1. Majonézu vymiešajte so smotanou, s horčicou, topeným syrom, práškovým cukrom, citrónovou šťavou a korením podľa chuti.
  2. Zeler očistite a nahrubo nastrúhajte, ale až vtedy, keď máte rozmiešanú majonézu, aby nezoxidoval. Zmiešajte s ochutenou majonézou, pridajte pretlačený cesnak a nahrubo nasekané vlašské orechy. Dajte vychladiť. Pred podávaním posypte žeruchou alebo nasekanou vňaťou. Podávajte s chlebom alebo bagetou.

Dobrá rada Evy Rysovej : Aby ste si boli istí, že zeler je naozaj čerstvý a dostatočne tuhý na strúhanie, kúpte ho radšej rozkrojený. Budete mať istotu, že dužina nebude „vatová“.

Miškova parížska polievka

pre 6 osôb

Zdroj: Dobré jedlo

Potrebujete:

  • 3 väčšie mrkvy
  • 4 – 5 stoniek stonkového zeleru
  • 2 kuracie prsia
  • 1 lyžica  olivového oleja
  • 1 lyžica vegety alebo 1 kocku zeleninového bujónu
  • štipka mletého čierneho korenia
  • štipka štipľavej červenej papriky alebo čili
  • cesnak podľa chuti

POSTUP:

  1. Na olivovom oleji postupne uduste na kolieska alebo na menšie kocky nakrájanú očistenú mrkvu a po chvíli pridajte očistený,  na plátky nakrájaný stonkový zeler, ktorý ste pred tým zbavili „fúzov“. Potom primiešajte umyté, na kocky nakrájané kuracie prsia. Ochutíte korením, paprikou a soľou a duste asi 3 minúty, kým mäso nezačne chytať bielu farbu. Zalejte 1, 5 litrom horúcej vody a pridajte vegetu alebo kocku zeleninového bujónu.
  2. Na miernom ohni varte 10 až 15 minút, aby zelenina nebola priveľmi uvarená a zostala chrumkavá. 5 minút pred dokončením môžete pridať na plátky nakrájaný cesnak.

Tento recept má Eva Rysová od vnuka Miška, ktorý žije v Kanade. kedysi, počas študijného pobytu v Paríži ho núdza donútila variť, tak si vymyslel túto chutnú polievku.

Pečeňová paštéta

pre celú rodinu

Zdroj: Dobré jedlo

Potrebujete:

  • 400 g kuracej pečene
  • 120 g kačacej alebo husacej masti
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 4 vajcia
  • 1 lyžičky vegety
  • štipka sušeného majoránu
  • mleté čierne korenie a soľ podľa chuti
  • masť alebo olej a strúhanku na vymastenie a vysypanie bábovkovej formy

Na obloženie:

  • listový šalát
  • reďkovky
  • paradajky
  • papriku

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáca paštéta z kuracej pečienky je jednoduchá na prípravu

    POSTUP:

    1. Opláchnutú pečeň rozmixujte s masťou, šľahačkovou smotanou, vajcami, vegetou, trochou korenia a soli na jemnú masu.
    2. Bábovkovú formu (najlepšie z jenského skla) vytrite masťou, vysypte strúhankou a dajte do nej rozmixovanú zmes. Vložte do predhriatej rúry a pri teplote 190 až 200 ° C pečte asi 40 minút. Drevenou špajdľou zistite, či je už upečená.
    3. Upečenú pečeňovú „bábovku“ nechajte vychladnúť vo forme a potom ju vyklopte. Obložte listovým šalátom a ostatnou zeleninou. Podávajte s chlebom.

    Vynikajúca chuťovka k vínu alebo k pivu (ale aj desiata do školy).

    Záhorácke mäso

    pre 6 osôb

    Zdroj: Dobré jedlo

    Potrebujete:

    • 500 g kyslej kapusty
    • 1 cibuľa
    • 150 g oravskej slaniny
    • 6 bravčových kotliet z karé (môže byť aj krkovička alebo pliecko)
    • 200 g kyslej smotany
    • olej podľa potreby
    • mleté čierne korenie, soľ

    POSTUP:

    1. Kapustu scedďte alebo vyžmýkajte tak, aby v nej ostalo trocha šťavy a pokrájajte, ale nie veľmi nadrobno. Na jemno nakrájanú cibuľu speňte na 1 lyžici oleja a pridajte na kocky alebo na kratšie pásiky nakrájanú slaninu. Po 5 minútach pridajte kapustu a prikryté duste 15 minút.
    2. Kotlety umyte, osušte papierovým obrúskom, naklepte a mierne okoreňte a osoľte. Opečte na rozhorúčenom oleji z oboch strán asi po 2 minútach.
    3. Opečené mäso rozložte na plech s nepriľnavým povrchom alebo vyložený alobalom, mierne potretým olejom. Na každú kotletu navrstvite kopček udusenej kapusty a na vrch po lyžici smotany. Vo vyhriatej rúre pri teplote 200  °C zapekajte 10 až 15 minút. Podávajte s uvarenými zemiakmi alebo so zemiakovým pyré.

    Dobrá rada Evy Rysovej

    Ak chcete touto šťavnatou pochúťkou ponúknuť hostí, môžete si kapustu a opečené mäso pripraviť deň vopred. Zapiecť ho môžete  tesne pred príchodom hostí, ktorým vôňa hneď udrie do nosa. Návšteva sa bude oblizovať skôr, ako ochutná

     A na koniec šťavnatý koláčik! >>

    Jablkový koláč s orechmi

    na 1 plech

    Zdroj: Dobré jedlo

    Potrebujete:

    • 200 g polohrubej múky
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 200 g kryštálového cukru
    • 4 vajcia
    • 100 ml oleja
    • 100 ml mlieka
    • 1 lyžica kakaa
    • tuk a múa na vymastenie a vysypanie plechu

    Na posypanie:

    • 100 – 150 g  vlašských orechov
    • 500 – 700 g šťavnatých jabĺk
    • 250 ml šľahačkovej smotany
    • 2 vajcia
    • 100 g práškového cukru

    POSTUP:

    1. Pripravte cesto: Preosiatu múku zmiešajte s kypriacim práškom, cukrom, vajcami, olejom, mliekom a kakaom. Hladké cesto vylejte do vymasteného a vysypaného plechu, alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote 180 °C pečte asi 15 minút tak, aby cesto nebolo ešte celkom dopečené.
    2. Medzitým nahrubo nasekajte vlašské orechy a nahrubo nastrúhajte očistené jablká. Trocha z nich vyžmýkajte šťavu a jablká rovnomerne nasypte na predpečené cesto. Potom navrstvite nasekané orechy a zalejte rozmiešanou smotanou s vajcami a cukrom. Dajte späť do horúcej rúry a na tej istej teplote pečte ešte 15 minút.

    Dobrý tip: Vychladený koláč môžete vylepšiť čokoládovou polevou, ale výborne chutí aj bez nej.