7x FAMÓZNE FIALOVÉ KOLÁČE: Ráčite černice či čučoriedky?
28. 8. 2022, 12:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Ich sezóna sa práve začína, najedzte sa ich do sýtosti aj v týchto dobrotách!
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
CHEESECAKE S ČERNICAMI A MRVENIČKOU
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40-45 MINÚT
POTREBUJETE:
Na korpus:
- 200 g karamelových sušienok
- 40 g kokosového oleja
Na plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 140 g hustého jogurtu
- 65 g práškového trstinového cukru
- kôra z pol citróna
- 2 lyžice hladkej múky
- 3 vajcia
- 200 g černíc
Na mrveničku:
- 20 g hrubej múky
- 20 g ovsených vločiek
- 40 g trstinového cukru
- 15 g kokosového oleja
- 50 g nasekaných mandlí
Recept pokračuje na ďalšej strane >>>
POSTUP:
- Urobte korpus: V mise zmiešajte rozmixované sušienky s roztopeným kokosovým olejom a presypte do formy (15 x 22 cm) vystlanej papierom na pečenie. Dobre utlačte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10 minút.
- Pripravte plnku: V druhej mise vymiešajte tvaroh, jogurt, cukor, citrónovú kôru a múku dohladka. Pridajte dobre rozmiešané vajcia. Zmes nalejte na korpus a potom naň naneste tvarohovú plnku. Tú husto posypte černicami.
- Urobte mrveničku: Len zmiešajte všetky suroviny. Keď je hotová, namrvte ju na černice.
- Na dno rúry vyhriatej na 180 °C vložte plech s horúcou vodou a na strednú mriežku položte cheesecake. Pečte ho 40-45 minút. Potom rúru pomaly otvorte a cheesecake v ňom nechajte 10 minút chladnúť. Až potom ho vyberte a nechajte celkom vychladnúť.
- Cheesecake vložte na noc do chladničky a na druhý deň môžete podávať.
Tip cukrárky Veroniky Kollárovej: Cheesecake môžete urobiť aj vo väčšej forme (24 cm). Vtedy pridajte do korpusu o 50 g sušienok a 10 g kokosového oleja viac.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>
ČERNICOVO-ČOKOLÁDOVÝ TART
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 55-60 MINÚT
Na korpus:
- 230 g mandľovej múky
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice masla (izbovej teploty)
- štipka soli
- 3 lyžice hnedého cukru
- kôra z jedného citróna
- maslo na vymazanie formy
Na plnku:
- 500 g černíc
- 4 lyžice krupicového cukru
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 3 lyžice vody (izbovej teploty)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 150 g horkej čokolády (54 %)
Recept pokračuje na ďalšej strane>>

POSTUP:
- Pripravte korpus: Všetky suroviny dajte do mixéra a dobre zmiešajte. Dno formy vyložte papierom na pečenie a boky vymažte maslom. Prstami do nej roztlačte cesto. Dajte na 30 minút do chladničky.
- Vychladené cesto prikryte papierom na pečenie a zaťažte, vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 30 minút, kým okraje jemne nezhnednú. Papier s fazuľou dajte preč a korpus nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ pripravte plnku: Černice rozmixujte na pyré a preceďte do hrnca. Pridajte cukor a priveďte do varu.
- V miske zmiešajte škrob, vodu, citrónovú šťavu a vlejte do vriaceho černicového pyré. Premiešajte a varte ešte dve minúty. Do černicovej hmoty vsypte nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Plnku vylejte na korpus a nechajte vychladnúť. Tart ozdobte černicami a môžete podávať.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
Černicovo-zázvorový páj
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 50-60 MINÚT
POTREBUJETE:
- 200 g masla (plus na vymastenie formy)
- 320 g hladkej múky
- štvrť lyžičky soli
- štvrť lyžičky kypriaceho prášku
- 7 lyžíc ľadovej vody
- 1 lyžica jablkového octu
Na plnku:
- 850 g černíc
- 135 g krupicového cukru
- 35 g kukuričného škrobu
- 1 lyžica jemne nastrúhaného zázvoru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- kôra a šťava z polovice citróna
- štipka soli
- 1 vajíčko na potretie a 2 lyžice trstinového cukru na posypanie
Recept pokračuje na ďalšej strane>>
POSTUP:
- Urobte cesto: Do misy dajte studené maslo nakrájané na malé kocky, múku, soľ, kypriaci prášok a vypracujte mrveničku. Pridajte vodu, ocot a spojte. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky na 30 minút.
- Vychladené cesto rozdeľte na dve časti – 1/3 : 2/3. Väčšiu časť cesta rozvaľkajte a vložte do vymastenej formy (24 cm), aby cesto aj trochu pretŕčalo cez okraj a mohlo sa tak dobre spojiť s vrchnou časťou cesta.
- Urobte plnku: Do misy dajte černice, cukor, škrob, zázvor, vanilkový extrakt, kôru aj šťavu z citróna, štipku soli a jemne všetko premiešajte. Potom plnku natrite na cesto vo forme.
- Vyvaľkajte aj menšiu časť cesta, povykrajujte z neho ozdobné tvary a prikryte ním plnku. Zvyšné pretŕčajúce okraje cesta orežte a pritlačte k sebe.
- Páj potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte trstinovým cukrom. Dajte piecť na 50-60 minút do rúry vyhriatej na 200 °C na spodnú mriežku.
- Páj nechajte vychladnúť, rozkrájajte ho a môžete podávať.
Dobrá rada cukrárky Veroniky Kollárovej: S cestom veľmi dlho nepracujte, lebo teplo z rúk môže roztopiť maslo, takže sa vám bude lepiť. Radšej ho vymiešajte v mixéri.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>
ČUČORIEDKOVÝ CHEESECAKE S ORECHOVOU KRUSTOU
20-25 KÚSKOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
Na krustu:
- 140 g karamelových sušienok
- 100 g vlašských orechov
- 50 g masla (roztopeného)
Na plnku:
- 450 g čučoriedok
- 6 plátkov želatíny
- 500 g cream cheese (tučný jemný tvaroh)
- 250 g mascarpone
- 200 g smotany na šľahanie
- 50 ml javorového sirupu
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- kôra z jedného citróna
Na ozdobu:
- 1 smotana na šľahanie (40 %)
- čučoriedky
Recept pokračuje na ďalšej strane>>
POSTUP:
- Upečte krustu: Rúru vyhrejte na 180 °C. Dno formy (24 x 24 cm) vyložte papierom na pečenie. Sušienky s orechmi rozmixujte, spojte roztopeným maslom a utlačte na dno formy. Pečte 10 minút.
- Urobte plnku: V mixéri dohladka rozmixujte čučoriedky a dajte bokom. Do studenej vody dajte napučať plátky želatíny. V mise vymiešajte cream cheese s mascarpone, so smotanou, s javorovým sirupom, cukrom, vanilkovým extraktom a kôrou z citróna do hladkej hmoty.
- Do malého hrnčeka odoberte 100 ml čučoriedkového pyré, zohrejte ho a pridajte napučané želatínové plátky. Rozmiešajte, ale už nezohrievajte. Želatínovú zmes vmiešajte do čučoriedkového pyré a zapracujte do tvarohovej zmesi. Plnku vylejte na pripravený sušienkový korpus a dajte do chladničky na 5-6 hodín, ideálne na noc.
- Cheesecake vyberte z chladničky a rozkrájajte na kocky. Smotanu na ozdobu vyšľahajte s čučoriedkami, aby sa pekne zafarbila. Ozdobte ňou kocky cheesecaku a navrch ešte uložte čučoriedky. Môžete podávať.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>
Čučoriedkovo-černicová charlotta s piškótami
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 30-35 MINÚT
POTREBUJETE:
Na korpus:
- 265 g hladkej múky
- 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- 130 g krupicového cukru
- 170 g masla izbovej teploty
- 3 vajcia L
- 180 ml mlieka
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Na plnku:
- 250 g černíc (plus na ozdobu)
- 250 g čučoriedok (plus na ozdobu)
- 100 g krupicového cukru
- šťava a kôra z polovice pomaranča
- šťava z polovice citróna
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- 3 plátky želatíny
- voda
- 450 ml smotany na šľahanie
- 24 cukrárskych piškót";i:10;s:17:"kvietky na ozdobu
Recept pokračuje na ďalšej strane>>
POSTUP:
- Rúru zapnite na 180 °C a dno formy (20 cm) vyložte papierom na pečenie.
- Urobte korpus: Do misy dajte múku, kypriaci prášok, soľ, cukor a premiešajte. Pridajte maslo a miešajte, kým nedosiahnete konzistenciu piesku. Po jednom pridajte vajíčka a vždy dobre premiešajte. Nakoniec prilejte mlieko, citrónovú šťavu, kôru a prešľahajte na strednej rýchlosti, aby vzniklo hladké a nadýchané cesto.
- Cesto vylejte do formy a pečte 30-35 minút. Urobte test špajdľou. Korpus nechajte celkom vychladnúť a potom ho prekrojte na dve rovnaké časti.
- Pripravte plnku: Do hrnca dajte čučoriedky, černice, cukor, premiešajte a nechajte pustiť šťavu. Potom zmes rozmixujte a prepasírujte cez sitko, aby ste sa zbavili zrniečok. Pyré prelejte späť do hrnca, pridajte obe šťavy aj kôru, kukuričný škrob a priveďte do varu. Odstavte, prikryte fóliou a nechajte úplne vychladnúť.
- Plátky želatíny nechajte 10 minút napučať v studenej vode. Dve lyžice smotany zohrejte, pridajte želatínu a miešajte, kým sa neroztopí. Potom zmes zamiešajte do čučoriedkovo-černicového pyré.
- Zvyšnú smotanu vyšľahajte do pevných špičiek a jemne zamiešajte do pyré.
- Na dno formy dajte prvý korpus a vylejte naň ovocnú penu. Jemne ju prikryte druhým korpusom a dajte do chladničky na 3-4 hodiny, ideálne však na noc.
- Vychladenú charlottu vyberte z formy, dookola poukladajte piškóty, navrch nasypte černice a čučoriedky. Nakoniec ju ozdobte kvietkami a môžete podávať. Trebárs na letnej oslave.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>
Moravské koláčiky s tvarohom, čučoriedkami a černicami
25 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 75 ml teplého mlieka
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 375 g polohrubej múky (plus 1 lyžica na kvások a na pomúčenie dosky)
- pol kocky droždia
- 60 g práškového cukru
- 65 g zmäknutého masla
- pol lyžičky mletej vanilky
- 2 žĺtky
- pol lyžičky soli
- 200 ml smotany na šľahanie
Na tvarohovú plnku:
- 250 g hrudkovitého tučného tvarohu
- kôra z polovice citróna
- 3-4 lyžice cukru (podľa chuti)
- 1 žĺtok
- 1 rozšľahané vajíčko na potretie
- čerstvé čučoriedky a černice
Recept pokračuje na ďalšej strane>>
POSTUP:
- Urobte cesto: Do misky vlejte teplé mlieko, pridajte cukor, lyžicu múky a rozmrvte droždie. Nechajte 10-15 minút vzísť kvások.
- Do veľkej misy dajte všetky ostatné suroviny na cesto, smotanu predtým vyšľahajte. Prilejte kvások a vypracujte hladké, vláčne a nelepivé cesto. Prikryté ho nechajte kysnúť minimálne hodinu na teplom mieste.
- Zatiaľ pripravte tvarohovú plnku: Len zmiešajte všetky suroviny.
- Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, rozvaľkajte na hrúbku 1 cm a povykrajujte kolieska s priemerom 7 cm. Kolieska prstami ešte jemne roztiahnite a do stredu každého dajte lyžičku tvarohovej zmesi. Potom kolieska uzavrite – spojte ich koncami, aby vznikli buchtičky.
- Buchtičky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie zlepenou stranou dole. Pomúčeným pohárikom urobte do každej buchtičky priehlbinku na ovocie. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a naplňte černicami aj čučoriedkami. Nechajte ešte 10-15 minút podkysnúť a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút, kým koláčiky nie sú pekne zlatisté.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>
ČUČORIEDKOVO-BROSKYŇOVÁ CROSTATA
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT
POSTUP:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 50 g krupicového cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- pol lyžičky mletej vanilky
- štipka soli
- 170 g studeného masla
- 50-60 ml studenej vody
Na mandľovú plnku:
- 160 g mletých mandlí
- 60 g masla
- 50 g krupicového cukru
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 1 vajce (L)
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 hrnček čučoriedok
- 3-4 broskyne
- rozšľahané vajce na potretie, trstinový cukor na posypanie
POSTUP:
- Urobte cesto: Do misy dajte múku, cukor, škrob, vanilku, soľ, maslo a vypracujte na mrveničku. Prilejte vodu a spracujte na hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte aspoň na hodinu chladiť.
- Pripravte mandľovú plnku: Dobre vymiešajte všetky suroviny.
- Vychladené cesto položte na papier na pečenie (bude sa vám lepšie prenášať na plech) a rozvaľkajte ho na hrúbku 4 mm do tvaru kruhu.
- Cesto preneste na plech a do stredu naneste mandľovú plnku. Rozotrite ju tak, aby okraj (asi 4 cm) ostal voľný. Na plnku poukladajte čučoriedky a nakrájané broskyne.
- Okraje cesta potrite rozšľahaným vajcom a posypte trstinovým cukrom. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte dozlatista asi 30 minút. Podávajte vychladené.
Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej:
„Keď okraje cesta potriete nielen vajcom, ale ho aj posypete trstinovým cukrom, vaša crostata bude krásne chrumkavá.“