Reklama

7x FAMÓZNE FIALOVÉ KOLÁČE: Ráčite černice či čučoriedky?

CHEESECAKE S ČERNICAMI A MRVENIČKOU

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ich sezóna sa práve začína, najedzte sa ich do sýtosti aj v týchto dobrotách!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:14
Remaining Time 0:14
Loaded: 100.00%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Super kuchynské vychytávky ZUZANY VAČKOVEJ - teaser

    CHEESECAKE S ČERNICAMI A MRVENIČKOU

    10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40-45 MINÚT

    POTREBUJETE:

    Na korpus:

    • 200 g karamelových sušienok
    • 40 g kokosového oleja

    Na plnku:

    • 500 g jemného tvarohu
    • 140 g hustého jogurtu
    • 65 g práškového trstinového cukru
    • kôra z pol citróna
    • 2 lyžice hladkej múky
    • 3 vajcia
    • 200 g černíc

    Na mrveničku:

    • 20 g hrubej múky
    • 20 g ovsených vločiek
    • 40 g trstinového cukru
    • 15 g kokosového oleja
    • 50  g nasekaných mandlí

    Recept pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:14
    Remaining Time 0:14
    Loaded: 41.78%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ovocné KOLÁČE Z PIŠKÓTOVÉHO CESTA: Šťavnaté a nadýchané mňam!

      POSTUP:

      1. Urobte korpus: V mise zmiešajte rozmixované sušienky s roztopeným kokosovým olejom a presypte do formy (15 x 22 cm) vystlanej papierom na pečenie. Dobre utlačte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10 minút.
      2. Pripravte plnku: V druhej mise vymiešajte tvaroh, jogurt, cukor, citrónovú kôru a múku dohladka. Pridajte dobre rozmiešané vajcia. Zmes nalejte na korpus a potom naň naneste tvarohovú plnku. Tú husto posypte černicami.
      3. Urobte mrveničku: Len zmiešajte všetky suroviny. Keď je hotová, namrvte ju na černice.
      4. Na dno rúry vyhriatej na 180 °C vložte plech s horúcou vodou a na strednú mriežku položte cheesecake. Pečte ho 40-45 minút. Potom rúru pomaly otvorte a cheesecake v ňom nechajte 10 minút chladnúť. Až potom ho vyberte a nechajte celkom vychladnúť.
      5. Cheesecake vložte na noc do chladničky a na druhý deň môžete podávať.

      Tip cukrárky Veroniky Kollárovej:  Cheesecake môžete urobiť aj vo väčšej forme (24 cm). Vtedy pridajte do korpusu o 50 g sušienok a 10 g kokosového oleja viac.

      Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:16
      Remaining Time 0:16
      Loaded: 35.52%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Malinový cheesecake:Ľahký koláč s tvarohom a malinami.

        ČERNICOVO-ČOKOLÁDOVÝ TART

        12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 55-60 MINÚT

        Na korpus:

        • 230 g mandľovej múky
        • 3 lyžice kukuričného škrobu
        • 2 lyžice masla (izbovej teploty)
        • štipka soli
        • 3 lyžice hnedého cukru
        • kôra z jedného citróna
        • maslo na vymazanie formy

        Na plnku:

        • 500 g černíc
        • 4 lyžice krupicového cukru
        • 3 lyžice kukuričného škrobu
        • 3 lyžice vody (izbovej teploty)
        • 2 lyžice citrónovej šťavy
        • 150    g horkej čokolády (54 %)

        Recept pokračuje na ďalšej strane>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Jemný BROSKYŇOVÝ CHEESECAKE, takto chutí naozajstné leto - TEASER

          POSTUP:

          1. Pripravte korpus: Všetky suroviny dajte do mixéra a dobre zmiešajte. Dno formy vyložte papierom na pečenie a boky vymažte maslom. Prstami do nej roztlačte cesto. Dajte na 30 minút do chladničky.
          2.  Vychladené cesto prikryte papierom na pečenie a zaťažte, vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 30 minút, kým okraje jemne nezhnednú. Papier s fazuľou dajte preč a korpus nechajte vychladnúť.
          3. Zatiaľ pripravte plnku: Černice rozmixujte na pyré a preceďte do hrnca. Pridajte cukor a priveďte do varu.
          4. V miske zmiešajte škrob, vodu, citrónovú šťavu a vlejte do vriaceho černicového pyré. Premiešajte a varte ešte dve minúty. Do černicovej hmoty vsypte nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Plnku vylejte na korpus a nechajte vychladnúť. Tart ozdobte černicami a môžete podávať.

          Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Najlepší SLIVKOVÝ LEKVÁR: RECEPT bez chémie a GENIÁLNY! Teaser
            Zdroj: NMH

            Černicovo-zázvorový páj

            10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 50-60 MINÚT

            POTREBUJETE:

            • 200 g masla (plus na vymastenie formy)
            • 320 g hladkej múky
            • štvrť lyžičky soli
            • štvrť lyžičky kypriaceho prášku
            • 7 lyžíc ľadovej vody
            • 1 lyžica jablkového octu

            Na plnku:

            • 850 g černíc
            • 135 g krupicového cukru
            • 35 g kukuričného škrobu
            • 1 lyžica jemne nastrúhaného zázvoru
            • 2 lyžičky vanilkového extraktu
            • kôra a šťava z polovice citróna
            • štipka soli
            • 1 vajíčko na potretie a 2 lyžice trstinového cukru na posypanie

            Recept pokračuje na ďalšej strane>>

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:11
            Remaining Time 0:11
            Loaded: 53.77%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Miňo Macuľa vám poradí, AKO PRIPRAVIŤ najlepšie ODPAĽOVANĚ CESTO - TEASER

              POSTUP:

              1. Urobte cesto: Do misy dajte studené maslo nakrájané na malé kocky, múku, soľ, kypriaci prášok a vypracujte mrveničku. Pridajte vodu, ocot a spojte. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky na 30 minút.
              2. Vychladené cesto rozdeľte na dve časti – 1/3 : 2/3. Väčšiu časť cesta rozvaľkajte a vložte do vymastenej formy (24 cm), aby cesto aj trochu pretŕčalo cez okraj a mohlo sa tak dobre spojiť s vrchnou časťou cesta.
              3. Urobte plnku: Do misy dajte černice, cukor, škrob, zázvor, vanilkový extrakt, kôru aj šťavu z citróna, štipku soli a jemne všetko premiešajte. Potom plnku natrite na cesto vo forme.
              4. Vyvaľkajte aj menšiu časť cesta, povykrajujte z neho ozdobné tvary a prikryte ním plnku. Zvyšné pretŕčajúce okraje cesta orežte a pritlačte k sebe.
              5. Páj potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte trstinovým cukrom. Dajte piecť na 50-60 minút do rúry vyhriatej na 200 °C na spodnú mriežku.
              6. Páj nechajte vychladnúť, rozkrájajte ho a môžete podávať.

              Dobrá rada cukrárky Veroniky Kollárovej: S cestom veľmi dlho nepracujte, lebo teplo z rúk môže roztopiť maslo, takže sa vám bude lepiť. Radšej ho vymiešajte v mixéri.

              Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:14
              Remaining Time 0:14
              Loaded: 83.55%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Ovocné KOLÁČE Z PIŠKÓTOVÉHO CESTA: Šťavnaté a nadýchané mňam!

                ČUČORIEDKOVÝ CHEESECAKE S ORECHOVOU KRUSTOU

                20-25 KÚSKOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT

                POTREBUJETE:

                Na krustu:

                • 140 g karamelových sušienok
                • 100 g vlašských orechov
                • 50 g masla (roztopeného)

                Na plnku:

                • 450 g čučoriedok
                • 6 plátkov želatíny
                • 500 g cream cheese (tučný jemný tvaroh)
                • 250 g mascarpone
                • 200 g smotany na šľahanie
                • 50 ml javorového sirupu
                • 3 lyžice práškového cukru
                • 1 lyžička vanilkového extraktu
                • kôra z jedného citróna

                Na ozdobu:

                • 1 smotana na šľahanie (40 %)
                • čučoriedky

                Recept pokračuje na ďalšej strane>>

                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:20
                Remaining Time 0:20
                Loaded: 29.38%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Pistáciový CHEESECAKE AKO SEN: Recept máme zo známej reštiky! Teaser
                  Zdroj: NMH

                  POSTUP:

                  1. Upečte krustu: Rúru vyhrejte na 180 °C. Dno formy (24 x 24 cm) vyložte papierom na pečenie. Sušienky s orechmi rozmixujte, spojte roztopeným maslom a utlačte na dno formy. Pečte 10 minút.
                  2. Urobte plnku: V mixéri dohladka rozmixujte čučoriedky a dajte bokom. Do studenej vody dajte napučať plátky želatíny. V mise vymiešajte cream cheese s mascarpone, so smotanou, s javorovým sirupom, cukrom, vanilkovým extraktom a kôrou z citróna do hladkej hmoty.
                  3. Do malého hrnčeka odoberte 100 ml čučoriedkového pyré, zohrejte ho a pridajte napučané želatínové plátky. Rozmiešajte, ale už nezohrievajte. Želatínovú zmes vmiešajte do čučoriedkového pyré a zapracujte do tvarohovej zmesi. Plnku vylejte na pripravený sušienkový korpus a dajte do chladničky na 5-6 hodín, ideálne na noc.
                  4. Cheesecake vyberte z chladničky a rozkrájajte na kocky. Smotanu na ozdobu vyšľahajte s čučoriedkami, aby sa pekne zafarbila. Ozdobte ňou kocky cheesecaku a navrch ešte uložte čučoriedky. Môžete podávať.

                  Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

                  Video Player is loading.
                  Stream Type LIVE
                  Advertisement
                  Current Time 0:00
                  Duration 0:15
                  Remaining Time 0:15
                  Loaded: 75.83%
                    • Chapters
                    • descriptions off, selected
                    • subtitles off, selected
                    Chutné pečené SLIVKY so škoricou a lieskovcami TEASER

                    Čučoriedkovo-černicová charlotta s piškótami

                    10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 30-35 MINÚT

                    POTREBUJETE:

                    Na korpus:

                    • 265 g hladkej múky
                    • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
                    • štipka soli
                    • 130 g krupicového cukru
                    • 170 g masla izbovej teploty
                    • 3 vajcia L
                    • 180 ml mlieka
                    • 1 lyžica citrónovej kôry
                    • 1 lyžica citrónovej šťavy

                    Na plnku:

                    • 250 g černíc (plus na ozdobu)
                    • 250 g čučoriedok (plus na ozdobu)
                    • 100 g krupicového cukru
                    • šťava a kôra z polovice pomaranča
                    • šťava z polovice citróna
                    • 2 lyžičky kukuričného škrobu
                    • 3 plátky želatíny
                    • voda
                    • 450 ml smotany na šľahanie
                    • 24 cukrárskych piškót";i:10;s:17:"kvietky na ozdobu

                    Recept pokračuje na ďalšej strane>>

                    Video Player is loading.
                    Stream Type LIVE
                    Advertisement
                    Current Time 0:00
                    Duration 0:11
                    Remaining Time 0:11
                    Loaded: 100.00%
                      • Chapters
                      • descriptions off, selected
                      • subtitles off, selected
                      Miňo Macuľa vám poradí, AKO PRIPRAVIŤ najlepšie ODPAĽOVANĚ CESTO - TEASER

                      POSTUP:

                      1. Rúru zapnite na 180 °C a dno formy (20 cm) vyložte papierom na pečenie.
                      2. Urobte korpus: Do misy dajte múku, kypriaci prášok, soľ, cukor a premiešajte. Pridajte maslo a miešajte, kým nedosiahnete konzistenciu piesku. Po jednom pridajte vajíčka a vždy dobre premiešajte. Nakoniec prilejte mlieko, citrónovú šťavu, kôru a prešľahajte na strednej rýchlosti, aby vzniklo hladké a nadýchané cesto.
                      3. Cesto vylejte do formy a pečte 30-35 minút. Urobte test špajdľou. Korpus nechajte celkom vychladnúť a potom ho prekrojte na dve rovnaké časti.
                      4. Pripravte plnku: Do hrnca dajte čučoriedky, černice, cukor, premiešajte a nechajte pustiť šťavu. Potom zmes rozmixujte a prepasírujte cez sitko, aby ste sa zbavili zrniečok. Pyré prelejte späť do hrnca, pridajte obe šťavy aj kôru, kukuričný škrob a priveďte do varu. Odstavte, prikryte fóliou a nechajte úplne vychladnúť.
                      5. Plátky želatíny nechajte 10 minút napučať v studenej vode. Dve lyžice smotany zohrejte, pridajte želatínu a miešajte, kým sa neroztopí. Potom zmes zamiešajte do čučoriedkovo-černicového pyré.
                      6. Zvyšnú smotanu vyšľahajte do pevných špičiek a jemne zamiešajte do pyré.
                      7. Na dno formy dajte prvý korpus a vylejte naň ovocnú penu. Jemne ju prikryte druhým korpusom a dajte do chladničky na 3-4 hodiny, ideálne však na noc.
                      8. Vychladenú charlottu vyberte z formy, dookola poukladajte piškóty, navrch nasypte černice a čučoriedky. Nakoniec ju ozdobte kvietkami a môžete podávať. Trebárs na letnej oslave.

                      Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

                      Video Player is loading.
                      Stream Type LIVE
                      Advertisement
                      Current Time 0:00
                      Duration 0:14
                      Remaining Time 0:14
                      Loaded: 42.33%
                        • Chapters
                        • descriptions off, selected
                        • subtitles off, selected
                        Domáci SORBET: Takto vám už nikdy nestuhne na kameň! TEASER

                        Moravské koláčiky s tvarohom, čučoriedkami a černicami

                        25 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT

                        POTREBUJETE:

                        Na cesto:

                        • 75 ml teplého mlieka
                        • 1 lyžica kryštálového cukru
                        • 375 g polohrubej múky (plus 1 lyžica na kvások a na pomúčenie dosky)
                        • pol kocky droždia
                        • 60 g práškového cukru
                        • 65 g zmäknutého masla
                        • pol lyžičky mletej vanilky
                        • 2 žĺtky
                        • pol lyžičky soli
                        • 200 ml smotany na šľahanie

                        Na tvarohovú plnku:

                        • 250 g hrudkovitého tučného tvarohu
                        • kôra z polovice citróna
                        • 3-4 lyžice cukru (podľa chuti)
                        • 1 žĺtok
                        • 1 rozšľahané vajíčko na potretie
                        • čerstvé čučoriedky a černice

                        Recept pokračuje na ďalšej strane>>

                        ×
                        Video Player is loading.
                        Stream Type LIVE
                        Advertisement
                        Current Time 0:00
                        Duration 0:23
                        Remaining Time 0:23
                        Loaded: 25.37%
                          • Chapters
                          • descriptions off, selected
                          • subtitles off, selected
                          Takto si vyrobíte ZMRZLINOVÉ NEBÍČKO: Úplne jednoduché!

                          POSTUP:

                          1. Urobte cesto: Do misky vlejte teplé mlieko, pridajte cukor, lyžicu múky a rozmrvte droždie. Nechajte 10-15 minút vzísť kvások.
                          2. Do veľkej misy dajte všetky ostatné suroviny na cesto, smotanu predtým vyšľahajte. Prilejte kvások a vypracujte hladké, vláčne a nelepivé cesto. Prikryté ho nechajte kysnúť minimálne hodinu na teplom mieste.
                          3. Zatiaľ pripravte tvarohovú plnku: Len zmiešajte všetky suroviny.
                          4. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, rozvaľkajte na hrúbku 1 cm a povykrajujte kolieska s priemerom 7 cm. Kolieska prstami ešte jemne roztiahnite a do stredu každého dajte lyžičku tvarohovej zmesi. Potom kolieska uzavrite – spojte ich koncami, aby vznikli buchtičky.
                          5. Buchtičky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie zlepenou stranou dole. Pomúčeným pohárikom urobte do každej buchtičky priehlbinku na ovocie. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a naplňte černicami aj čučoriedkami. Nechajte ešte 10-15 minút podkysnúť a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút, kým koláčiky nie sú pekne zlatisté.

                          Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

                          Video Player is loading.
                          Stream Type LIVE
                          Advertisement
                          Current Time 0:00
                          Duration 0:19
                          Remaining Time 0:19
                          Loaded: 31.45%
                            • Chapters
                            • descriptions off, selected
                            • subtitles off, selected
                            TOSKÁNSKA CHLEBOVÁ POLIEVKA je sýta a rozvonia vám celú kuchyňu. TEASER

                            ČUČORIEDKOVO-BROSKYŇOVÁ CROSTATA

                            12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 30 MINÚT

                            POSTUP:

                            Na cesto:

                            • 250 g hladkej múky
                            • 50 g krupicového cukru
                            • 2 lyžice kukuričného škrobu
                            • pol lyžičky mletej vanilky
                            • štipka soli
                            • 170 g studeného masla
                            • 50-60 ml studenej vody

                            Na mandľovú plnku:

                            • 160 g mletých mandlí
                            • 60 g masla
                            • 50 g krupicového cukru
                            • 1 lyžica citrónovej kôry
                            • 1 vajce (L)
                            • 2 lyžice hladkej múky
                            • 1 hrnček čučoriedok
                            • 3-4 broskyne
                            • rozšľahané vajce na potretie, trstinový cukor na posypanie

                            POSTUP:

                            1. Urobte cesto: Do misy dajte múku, cukor, škrob, vanilku, soľ, maslo a vypracujte na mrveničku. Prilejte vodu a spracujte na hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte aspoň na hodinu chladiť.
                            2. Pripravte mandľovú plnku: Dobre vymiešajte všetky suroviny.
                            3. Vychladené cesto položte na papier na pečenie (bude sa vám lepšie prenášať na plech) a rozvaľkajte ho na hrúbku 4 mm do tvaru kruhu. 
                            4. Cesto preneste na plech a do stredu naneste mandľovú plnku. Rozotrite ju tak, aby okraj (asi 4 cm) ostal voľný. Na plnku poukladajte čučoriedky a nakrájané broskyne.
                            5. Okraje cesta potrite rozšľahaným vajcom a posypte trstinovým cukrom. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte dozlatista asi 30 minút. Podávajte vychladené.

                            Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej:
                            „Keď okraje cesta potriete nielen vajcom, ale ho aj posypete trstinovým cukrom, vaša crostata bude krásne chrumkavá.“

                            Autor článku

                            Veronika Kollárová

                            redaktorka magazínu Dobré jedlo
                            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.