Tradičný KYSNUTÝ SLIVKOVÝ KOLÁČ: Nešetrite slivkami ani mrveničkou!
19. 8. 2022, 16:50 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Anza
Reklama
Chutí presne ako od babičky! V recepte sú síce mrazené slivky, ale smelo použite čerstvé, veď sú na vrchole sezóny!
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 20
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 2 ks krabice mrazených sliviek
- 2 ks žĺtky
- 200 ml mlieka
- 500 g hladkej múky
- 20 g droždia
- 80 g margarínu
- 60 g cukru
- 1 ks soľ
Na posýpku:
- 40 g masla
- 50 g hrubej múky
- 50 g práškového cukru
Postup
Krok 1
Do preosiatej múky pridajte cukor, soľ, rozpustené maslo, žĺtky, vykysnutý kvások a podľa potreby vlažné mlieko. Zo zmesi vypracujte vláčne cesto a nechajte ho vykysnúť.
Krok 2
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a pomocou valčeka ho preneste na veľký vymastený plech.
Krok 3
Na cesto poukladajte rozpolené mrazené slivky rezom nahor, posypte škoricovým cukrom, posýpkou pripravenou z múky, cukru a roztopeného masla. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte 30-40 minút.