RÍBEZĽOVÉ SLIMÁKY
12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20-25 MINÚT
Ríbezľové slimáky
Zdroj: Laura Witteková
Potrebujete:
Na cesto:
- 200 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 80 g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky + na posypanie
- štipka soli
- 2 vajcia
- 100 g rozpusteného masla
- olej alebo maslo na vymazanie formy
Na náplň:
- 200 g jemného tučného tvarohu
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 300 g červených ríbezlí
Ríbezľové slimáky
Zdroj: Laura Witteková
POSTUP:
- V mise zmiešajte vlažné mlieko, cukor, pridajte rozdrobené droždie, premiešajte a nechajte vzísť kvások.
- Do veľkej misy preosejte múku, soľ, pridajte vajcia, rozpustené schladnuté maslo, kvások a vymieste hladké cesto. Ak je potrebné, pridajte ešte múku alebo mlieko, podľa nasiakavosti múky. Cesto vložte do misy vysypanej múkou, prikryte a nechajte kysnúť aspoň hodinu.
- Zatiaľ pripravte náplň: Tvaroh zmiešajte s vanilkovou pastou, cukrom a so škrobom.
- Vykysnuté cesto preložte na dosku posypanú múkou a rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Cesto natrite náplňou a husto posypte očistenými ríbezľami. Zo širšej strany zrolujte do rolády a nakrájajte na 12 kusov. Plech vymažte olejom alebo roztopeným maslom a aj každého slimáka dookola potrite, aby sa po upečení ľahko oddeľovali.
- Slimáky uložené v plechu prikryte utierkou a ešte nechajte 20 minút podkysnúť.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 20-25 minút, aby povrch koláčikov získal peknú zlatú farbu. Nechajte vychladnúť a môžete sa do nich pustiť.
Viac ríbezľových receptov nájdete na ďalšej strane >>>