Obrátený ananásový koláč

8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 450 g čerstvého ananásu
  • 200 ml vody
  • 330 g krupicového cukru
  • 190 g masla izbovej teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 vajcia
  • 300 g hladkej múky
  • pol lyžičky kypriaceho prášku
  • pol lyžička sódy bikarbóny
  • 60 g mandlí (mletých najemno)
  • 250 g bieleho jogurtu
Obrátený ananásový koláč
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

POSTUP:

  1. Do hrnca dajte ananás nakrájaný na plátky, vodu, 200 g cukru a priveďte do varu. Varte 10-15 minút, kým sa tekutina nezredukuje a nevznikne sirup.
  2. Dno formy (20 cm) vysteľte papierom na pečenie a formu obaľte alobalom. Na dno poukladajte plátky ananásu od kraja smerom do stredu a polejte polovicou sirupu.
  3. Teraz pripravte cesto: Do misy dajte maslo, cukor, vanilkový extrakt a vyšľahajte na svetlú penu. Po jednom pridajte vajíčka a vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, so sódou bikarbónou a s mletými mandľami. Nakoniec pridajte jogurt a všetko dobre zapracujte, ale nepremiešajte.
  4. Cesto opatrne nalejte na poukladaný ananás a formu položte na plech. Plech s formou vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 50-60 minút. Ak by vrch koláča rýchlejšie tmavol, prikryte ho alobalom. Urobte test špajdľou.
  5. Koláč vyberte z rúry, obkrúžte nožom okolo bokov, aby ste ho uvoľnili z formy, a nechajte 5 minút vychladnúť.
  6. Potom formu prikryte plochým podnosom a opatrne, ale rýchlo preklopte hore dnom. Uvoľnite formu, odstráňte jej dno a koláč nechajte vychladnúť. Podávajte ho poliaty zvyšným sirupom.

Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej:

Naplnenú formu určite uložte na plech a tak dajte piecť. Nezašpiníte si rúru v prípade, že by počas pečenia vytieklo z koláča trocha sirupu.

Výborné obrátené koláče nájdete aj na ďalšej strane >>>