Reklama

Milovaný ZÁVIN 6-krát inak: Chuťovka na CELÝ VÍKEND

Bratislavský závin s makovou a orechovou plnkou

Zdroj: Dobré jedlo /Laura Witteková

Reklama

Zozbierali sme pre vás sladké i slané záviny z rôznych druhov cesta.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upiekli ste tvrdé medovníčky? Naša cukrárka Veronika vás zachráni! TEASER

    BRATISLAVSKÝ ZÁVIN S MAKOVOU A ORECHOVOU PLNKOU

    Zdroj: Dobré jedlo /Laura Witteková

    Bratislavský závin s makovou a orechovou plnkou

    2 KUSY, PRÍPRAVA 30 MINÚT, KYSNUTIE 1 HODINA, PEČENIE 30 MINÚT

    Na cesto:

    • 150 ml teplého mlieka
    • 40 g čerstvého droždia
    • 1 lyžica krupicového cukru
    • 300 g hladkej múky
    • 300 g polohrubej múky
    • 60 g práškového cukru
    • pol lyžičky soli
    • 2 žĺtky
    • 180 g bravčovej masti
    • 1 žĺtok na potretie

    Na makovú plnku:

    • 120 ml mlieka
    • 120 g cukru
    • 250 g mletého maku
    • kôra z 1 citróna
    • 1 lyžička mletej škorice
    • 1-2 lyžice slivkového lekváru

    Na orechovú plnku:

    • 120 ml mlieka
    • 120 g cukru
    • 250 g mletých orechov
    • 1 lyžička vanilkovej pasty
    • 1 lyžica rumu

    POSTUP:

    1. Do teplého mlieka rozmrvte droždie, posypte lyžicou cukru, zakryte a nechajte vzísť kvások.
    2. Do druhej misy vsypte obe múky, práškový cukor a soľ. Pridajte žĺtky, masť, vzídený kvások a vypracujte hladké, pružné cesto. Jemne ho pomúčte, zakryte a nechajte na suchom, teplom mieste kysnúť jednu hodinu.
    3. Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Každú rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika.
    4. Pripravte plnky: Na makovú dajte mlieko s cukrom do hrnca a zohrejte pod bod varu. Do horúceho mlieka vsypte mak a dobre premiešajte. Pridajte ostatné suroviny, zmiešajte a nechajte vychladnúť. Na orechovú plnku takisto zohrejte mlieko s cukrom pod bod varu. Prisypte orechy, dobre premiešajte a pridajte zvyšné suroviny. Nechajte vychladnúť.
    5. Vyvaľkané cestá potrite plnkami a zaviňte ich. Záviny uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite žĺtkom a dajte na chladnejšie miesto, aby na nich zaschol. Potom záviny vráťte na teplé miesto a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
    6. Pred pečením záviny potrite ešte raz žĺtkom a dajte piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom teplotu znížte na 170 °C a záviny pečte dozlatista ďalších 15-20 minút.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      TEASER: Teľací REZEŇ so šalátom: Takto bude chutiť presne ako z Viedne

      BABIČKIN ŠKVARKOVÝ ZÁVIN

      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT

      Potrebujete:

      • 500 g hladkej múky
      • 280 g škvariek
      • 60 g kryštálového cukru
      • 1 vajce
      • 1 žĺtok
      • 50 g hrozienok
      • 2 klinčeky
      • 2 – 3 lyžice mlieka
      • ½ balíčka prášku do pečiva
      • 1 vanilínový cukor
      • 2 lyžice rumu
      • citrónová kôra
      • 4 jablká
      • 3 lyžice škorice
      • strúhanka

      POSTUP:

      1. Škvarky zomelieme a pridáme do múky zmiešanej s práškom do pečiva. Pridáme cukor, strúhanú citrónovú kôru, vajce rozšľahané so štipkou soli, na prášok roztlčené klinčeky, zalejeme mliekom a vypracujeme tuhšie cesto.
      2. Cesto necháme odpočívať najmenej pol hodiny, potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik, posypeme strúhankou, pokladieme strúhané jablká (príp. pokrájané na plátky), posypeme hrozienkami a mletou škoricou, vanilínovým cukrom a pokvapkáme rumom.
      3. Plát zvinieme, položíme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 35 – 40 minút.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        TEASER Slivkový koláč s bielym makom: Láska na prvé ochutnanie!

        ORECHOVÝ ZÁVIN S HRUŠKAMI

        10-12 PORCIÍ, 75 MINÚT

        Na cesto:

        • 500 g hladkej špaldovej múky
        • 50 g práškového cukru
        • 250 g masla
        • 180 ml jogurtu
        • pol balíčka kypriaceho prášku
        • 1 vajce na potretie

        Na plnku:

        • 40 ml rumu
        • 100 g sušených brusníc
        • 2-3 zrelé hrušky
        • 1 citrón
        • 40 g trstinového cukru
        • 50 g detských piškót
        • 200 g vlašských orechov (plus na ozdobu)
        • 2 lyžičky mletej škorice

        POSTUP:

        1. V múke rozmiešajte kypriaci prášok, cukor, pridajte zmäknuté maslo, jogurt a vypracujte tuhšie cesto.
        2. Na plnku v malom hrnčeku nechajte zovrieť rum a dajte doň brusnice, aby poriadne nasiakli. Do misy dajte očistené hrušky nakrájané na kocky, trochu ich pokvapkajte šťavou z citróna a pridajte cukor, kôru z citróna a dajte bokom.
        3. Piškóty rozmixujte s polovicou orechov a so škoricou. K hruškám pridajte scedené brusnice, druhú polovicu orechov nasekaných nahrubo a škoricovú strúhanku.
        4. Rúru vyhrejte na 190 °C. Cesto rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik. Do jeho stredu rozložte plnku a zrolujte. Konce závinu pevne stisnite, aby plnka ostala v ňom. Potom závin opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a stočte ho do tvaru slimáka. Potrite rozšľahaným vajcom, ozdobte orechmi a pečte asi 40 minút dozlatista.

        Kysnutý závin s tvarohovo-čerešňovou plnkou

        Zdroj: Laura Witteková

        Kysnutý závin s tvarohovo-čerešňovou plnkou

        Fotopostup nájdete tu:

        ZÁVIN S BYLINKOVÝMI ZEMIAKMI A KLOBÁSKOU

        4 KUSY, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

        Na cesto:

        • 500 g lístkového cesta
        • 1 vajce na potretie
        • sezam na posypanie

        Na plnku:

        • 2 šalotky
        • 2 strúčiky cesnaku
        • 1 lyžička sušeného tymianu
        • 150 g kyslej smotany
        • za hrsť nasekanej petržlenovej vňate (plus na ozdobu)
        • za hrsť nasekanej pažítky
        • štipka mletého muškátového orieška
        • 4 zemiaky (uvarené v šupke do polomäkka)
        • 1 nožička klobásy
        • soľ, mleté čierne korenie
        • maslo

        POSTUP:

        1. Urobte plnku: V panvici na masle opečte dozlatista šalotky nakrájané nadrobno, pridajte cesnak, tymian a minútku restujte.
        2. Nechajte vychladnúť, primiešajte kyslú smotanu, čerstvé bylinky, muškátový oriešok, soľ, korenie a dobre premiešajte.
        3. Uvarené zemiaky očistite a nakrájajte na tenšie plátky. Rúru zohrejte na 190 °C.
        4. Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik a rozkrájajte na 4 rovnaké pásy. Každý náznakovo nožom rozdeľte na 4 časti. Na dva z nich dajte trochu bylinkovej plnky a uložte zemiaky. Na ne dajte opäť trochu plnky a zopár koliesok klobásy. Prikryte ich kratšou časťou cesta, naň poukladajte zemiaky potreté bylinkovou plnkou a rozložte kolieska klobásy. Potom zrolujte do závinu. Rovnako postupujte so zvyšnými pásmi cesta.
        5. Záviny potrite rozšľahaným vajcom a posypte sezamom. Dajte ich piecť na 25 minút pekne dozlatista. Pred podávaním môžete záviny ozdobiť čerstvými bylinkami.

        ŠTEDRÁKOVÁ ŠTRÚDĽA

        Objavili sme ju v jednej bratislavskej pekárni a vypýtali sme si recept

        Zdroj: Mykola Nevrev

        Štedráková štrúdľa

        Recept nájdete tu:

        Tipy, ako urobiť dokonalý závin nájdete v nasledujúcom článku: