Milovaný ZÁVIN 6-krát inak: Chuťovka na CELÝ VÍKEND
3. 12. 2021, 16:42 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo /Laura Witteková
Zozbierali sme pre vás sladké i slané záviny z rôznych druhov cesta.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Galéria k článku

BRATISLAVSKÝ ZÁVIN S MAKOVOU A ORECHOVOU PLNKOU
Zdroj: Dobré jedlo /Laura Witteková
Bratislavský závin s makovou a orechovou plnkou
2 KUSY, PRÍPRAVA 30 MINÚT, KYSNUTIE 1 HODINA, PEČENIE 30 MINÚT
Na cesto:
- 150 ml teplého mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- 1 lyžica krupicového cukru
- 300 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 60 g práškového cukru
- pol lyžičky soli
- 2 žĺtky
- 180 g bravčovej masti
- 1 žĺtok na potretie
Na makovú plnku:
- 120 ml mlieka
- 120 g cukru
- 250 g mletého maku
- kôra z 1 citróna
- 1 lyžička mletej škorice
- 1-2 lyžice slivkového lekváru
Na orechovú plnku:
- 120 ml mlieka
- 120 g cukru
- 250 g mletých orechov
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 1 lyžica rumu
POSTUP:
- Do teplého mlieka rozmrvte droždie, posypte lyžicou cukru, zakryte a nechajte vzísť kvások.
- Do druhej misy vsypte obe múky, práškový cukor a soľ. Pridajte žĺtky, masť, vzídený kvások a vypracujte hladké, pružné cesto. Jemne ho pomúčte, zakryte a nechajte na suchom, teplom mieste kysnúť jednu hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Každú rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika.
- Pripravte plnky: Na makovú dajte mlieko s cukrom do hrnca a zohrejte pod bod varu. Do horúceho mlieka vsypte mak a dobre premiešajte. Pridajte ostatné suroviny, zmiešajte a nechajte vychladnúť. Na orechovú plnku takisto zohrejte mlieko s cukrom pod bod varu. Prisypte orechy, dobre premiešajte a pridajte zvyšné suroviny. Nechajte vychladnúť.
- Vyvaľkané cestá potrite plnkami a zaviňte ich. Záviny uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite žĺtkom a dajte na chladnejšie miesto, aby na nich zaschol. Potom záviny vráťte na teplé miesto a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
- Pred pečením záviny potrite ešte raz žĺtkom a dajte piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom teplotu znížte na 170 °C a záviny pečte dozlatista ďalších 15-20 minút.

BABIČKIN ŠKVARKOVÝ ZÁVIN
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
Oškvarkový závin
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g hladkej múky
- 280 g škvariek
- 60 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 50 g hrozienok
- 2 klinčeky
- 2 – 3 lyžice mlieka
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 1 vanilínový cukor
- 2 lyžice rumu
- citrónová kôra
- 4 jablká
- 3 lyžice škorice
- strúhanka
POSTUP:
- Škvarky zomelieme a pridáme do múky zmiešanej s práškom do pečiva. Pridáme cukor, strúhanú citrónovú kôru, vajce rozšľahané so štipkou soli, na prášok roztlčené klinčeky, zalejeme mliekom a vypracujeme tuhšie cesto.
- Cesto necháme odpočívať najmenej pol hodiny, potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik, posypeme strúhankou, pokladieme strúhané jablká (príp. pokrájané na plátky), posypeme hrozienkami a mletou škoricou, vanilínovým cukrom a pokvapkáme rumom.
- Plát zvinieme, položíme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 35 – 40 minút.

ORECHOVÝ ZÁVIN S HRUŠKAMI
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
orechový závin
10-12 PORCIÍ, 75 MINÚT
Na cesto:
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 50 g práškového cukru
- 250 g masla
- 180 ml jogurtu
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 1 vajce na potretie
Na plnku:
- 40 ml rumu
- 100 g sušených brusníc
- 2-3 zrelé hrušky
- 1 citrón
- 40 g trstinového cukru
- 50 g detských piškót
- 200 g vlašských orechov (plus na ozdobu)
- 2 lyžičky mletej škorice
POSTUP:
- V múke rozmiešajte kypriaci prášok, cukor, pridajte zmäknuté maslo, jogurt a vypracujte tuhšie cesto.
- Na plnku v malom hrnčeku nechajte zovrieť rum a dajte doň brusnice, aby poriadne nasiakli. Do misy dajte očistené hrušky nakrájané na kocky, trochu ich pokvapkajte šťavou z citróna a pridajte cukor, kôru z citróna a dajte bokom.
- Piškóty rozmixujte s polovicou orechov a so škoricou. K hruškám pridajte scedené brusnice, druhú polovicu orechov nasekaných nahrubo a škoricovú strúhanku.
- Rúru vyhrejte na 190 °C. Cesto rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik. Do jeho stredu rozložte plnku a zrolujte. Konce závinu pevne stisnite, aby plnka ostala v ňom. Potom závin opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a stočte ho do tvaru slimáka. Potrite rozšľahaným vajcom, ozdobte orechmi a pečte asi 40 minút dozlatista.
Kysnutý závin s tvarohovo-čerešňovou plnkou
Zdroj: Laura Witteková
Kysnutý závin s tvarohovo-čerešňovou plnkou
Fotopostup nájdete tu:
ZÁVIN S BYLINKOVÝMI ZEMIAKMI A KLOBÁSKOU
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Závin s klobásou
4 KUSY, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Na cesto:
- 500 g lístkového cesta
- 1 vajce na potretie
- sezam na posypanie
Na plnku:
- 2 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 150 g kyslej smotany
- za hrsť nasekanej petržlenovej vňate (plus na ozdobu)
- za hrsť nasekanej pažítky
- štipka mletého muškátového orieška
- 4 zemiaky (uvarené v šupke do polomäkka)
- 1 nožička klobásy
- soľ, mleté čierne korenie
- maslo
POSTUP:
- Urobte plnku: V panvici na masle opečte dozlatista šalotky nakrájané nadrobno, pridajte cesnak, tymian a minútku restujte.
- Nechajte vychladnúť, primiešajte kyslú smotanu, čerstvé bylinky, muškátový oriešok, soľ, korenie a dobre premiešajte.
- Uvarené zemiaky očistite a nakrájajte na tenšie plátky. Rúru zohrejte na 190 °C.
- Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik a rozkrájajte na 4 rovnaké pásy. Každý náznakovo nožom rozdeľte na 4 časti. Na dva z nich dajte trochu bylinkovej plnky a uložte zemiaky. Na ne dajte opäť trochu plnky a zopár koliesok klobásy. Prikryte ich kratšou časťou cesta, naň poukladajte zemiaky potreté bylinkovou plnkou a rozložte kolieska klobásy. Potom zrolujte do závinu. Rovnako postupujte so zvyšnými pásmi cesta.
- Záviny potrite rozšľahaným vajcom a posypte sezamom. Dajte ich piecť na 25 minút pekne dozlatista. Pred podávaním môžete záviny ozdobiť čerstvými bylinkami.
ŠTEDRÁKOVÁ ŠTRÚDĽA
Objavili sme ju v jednej bratislavskej pekárni a vypýtali sme si recept
Zdroj: Mykola Nevrev
Štedráková štrúdľa
Recept nájdete tu:
Tipy, ako urobiť dokonalý závin nájdete v nasledujúcom článku: