Reklama

Rezy Žerbó: Luxus, ktorý si môžete dovoliť aj v predvianočnom chaose

Laura Witteková

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Rezy Žerbó: Luxus, ktorý si môžete dovoliť aj v predvianočnom chaose

  • Dĺžka prípravy (min): 65
  • Počet porcií: 24
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Na cesto:

  • 4 lyžice vlažného mlieka (plus na potretie cesta)
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 20 g droždia
  • 400 g polohrubej múky (plus na vysypanie plechu)
  • 1 ks vajce
  • 1 ks žĺtok
  • 250 g zmäknutého masla (plus na vymazanie plechu)

Na plnku:

  • 1 ks ríbezľový lekvár
  • 250 g vlašských orechov
  • 130 g práškového cukru

Na polevu:

  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 150 g horkej čokolády (70%)

Postup

Krok 1

Vo vlažnom mlieku s cukrom a droždím nechajte vzísť kvások.

Krok 2

Do misy vlejte kvások, múku, vajce, žĺtok, zmäknuté maslo a vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na tri rovnaké časti a každú vyvaľkajte na veľkosť plechu.

Krok 3

Na vymastený a múkou vysypaný plech dajte prvý plát, dobre ho potrite ríbezľovým lekvárom, posypte polovicou mletých orechov zmiešaných s cukrom a prikryte druhým plátom cesta. Postup zopakujte – plát cesta natrite lekvárom, posypte zvyšnými orechmi, prikryte posledným plátom cesta, popichajte vidličkou, potrite mliekom a dajte piecť pri 200 °C na 20-25 minút.

Krok 4

Koláč nechajte vychladnúť a zatiaľ pripravte čokoládovú polevu: Do horúcej smotany dajte nasekanú čokoládu a nechajte ju rozpustiť.

Krok 5

Koláč polejte polevou a keď stuhne, rozkrájajte ho na malé obdĺžničky.