Rezy Žerbó: Luxus, ktorý si môžete dovoliť aj v predvianočnom chaose
10. 12. 2018, 9:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:19)

Zdroj: Laura Witteková
Rezy Žerbó: Luxus, ktorý si môžete dovoliť aj v predvianočnom chaose
- Dĺžka prípravy (min): 65
- Počet porcií: 24
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na cesto:
- 4 lyžice vlažného mlieka (plus na potretie cesta)
- 1 lyžica práškového cukru
- 20 g droždia
- 400 g polohrubej múky (plus na vysypanie plechu)
- 1 ks vajce
- 1 ks žĺtok
- 250 g zmäknutého masla (plus na vymazanie plechu)
Na plnku:
- 1 ks ríbezľový lekvár
- 250 g vlašských orechov
- 130 g práškového cukru
Na polevu:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 150 g horkej čokolády (70%)
Postup
Krok 1
Vo vlažnom mlieku s cukrom a droždím nechajte vzísť kvások.
Krok 2
Do misy vlejte kvások, múku, vajce, žĺtok, zmäknuté maslo a vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na tri rovnaké časti a každú vyvaľkajte na veľkosť plechu.
Krok 3
Na vymastený a múkou vysypaný plech dajte prvý plát, dobre ho potrite ríbezľovým lekvárom, posypte polovicou mletých orechov zmiešaných s cukrom a prikryte druhým plátom cesta. Postup zopakujte – plát cesta natrite lekvárom, posypte zvyšnými orechmi, prikryte posledným plátom cesta, popichajte vidličkou, potrite mliekom a dajte piecť pri 200 °C na 20-25 minút.
Krok 4
Koláč nechajte vychladnúť a zatiaľ pripravte čokoládovú polevu: Do horúcej smotany dajte nasekanú čokoládu a nechajte ju rozpustiť.
Krok 5
Koláč polejte polevou a keď stuhne, rozkrájajte ho na malé obdĺžničky.