KRÉMEŠ s orechovým cestom: Vianoce sú za dverami
1. 12. 2021, 17:25 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo
Už sa nám v kuchyni zvianočnieva.
- Dĺžka prípravy (min): 90
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 500 g lístkového cesta
- 5 ks vajec
- 200 g práškového cukru
- 100 g pomletých vlašských orechov
- 5 lyžíc polohrubej múky
- 2 lyžice kypriaceho prášku
Na plnku:
- 300 g masla
- 500 ml mlieka
- 2 balíčky pudingu s vanilkovou príchuťou
- 200 g práškového cukru
- 1 ks žĺtok
Postup
Krok 1
Žĺtky vymiešajte s práškovým cukrom, pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom, pomleté orechy a vmiešajte do tuha vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte 20 - 25 minút. Upečené cesto nechajte vychladnúť.
Krok 2
Lístkové cesto rozdeľte na dve časti. Každú časť cesta vyvaľkajte a preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto popichajte vidličkou, vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C jednotlivé cestá upečte.
Krok 3
Z mlieka, žĺtka a pudingových práškov uvarte hustú kašu, ktorú za občasného premiešania nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým cukrom, postupne pridávajte vychladnutú kašu a spolu vymiešajte.
Krok 4
Na jedno vychladnuté lístkové cesto natrite polovičnú časť plnky. Položte orechové cesto, ktoré potrite zvyšnou plnkou a priložte druhé vychladnuté lístkové cesto. Koláč odložte do chladu na pár hodín. Potom ho posypte práškovým cukrom a pokrájajte.