PETRA TÓTHOVÁ v krásnej kašmírovej kuchyni: Tajná špajza aj ŽĹTKOVÉ REZY!
10. 3. 2024, 8:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)
Známa cukrárka a porotkyňa televíznej súťaže o pečení snívala už dlho o svojej perfektnej a praktickej kuchyni. Pozvala nás do nej a aj sladko pohostila... Nazrite aj vy a vyskúšajte jej obľúbený veľkonočný koláčik!
Zdroj: Mária Abrahámová
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Kašmírová...
Táto farba kuchynskej linky jej imponuje preto, že má tendenciu trocha meniť farby podľa toho, ako na ňu dopadá svetlo. Raz je sivá, inokedy mierne do béžova či ružova... "K tomuto neutrálnemu odtieňu si viete krásne prispôsobiť farby doplnkov," neskrýva nadšenie naša hostiteľka. Všimnite si, ako jej pristane Petrina obľúbená zlatá a ružová.
Pracovná doska
Biela mramorovaná pracovná doska, ktorá vyzerá ako kameň, je v skutočnosti keramika. Je to veľmi odolný materiál, ktorý vydrží búchanie i rezanie. A môžete na ňu položiť aj veľmi horúci hrniec či plech. Navyše sa dobre udržiava čistá.

Drez
Keramický je aj krásny priestranný drez, ktorý ukrýva jednu malú ale praktickú vychytávku - hubku a handričku si Petra odkladá na pohyblivú podložku, takže nepôsobia rušivo. Uložiť na ňu môžete aj horúce sitko či hrniec. A všimnite si aj efektné a praktické zlaté kohútiky po bokoch na saponát a mydlo. Krásne ladia s úchytkami na skrinkách...
Zdroj: Mária Abrahámová
Petra Tóthová v kuchyni: Skrytá špajza je v kuchyni nenápadne zabudovaná.
Špajza
Tú má Petra teda riadne schovanú vedľa veľkej chladničky, oproti umývadlu. na prvý pohľad ju nenájdete, až keď otvorí dvere... "Takúto špajzu volajú narnia. Naozaj adekvátny názov, pretože vstupujete do iného sveta," vraví. Okrem poličiek veľmi oceňuje aj malú pracovnú dosku na odkladanie plechov, hrncov... Vedľa špajze má vysokú, úzku vysúvaciu skrinku s poličkami na potraviny.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CqV1SJIqto7/
Syn Viktorko: V špajzi som našiel mamine žĺtkové rezy!
Blíži sa Veľká noc. Upečte žĺtkové rezy a vyskúšajte Petrin recept. Na videu dole sledujte, ako zručná cukrárka koláč krája, aby poleva nepopraskala:
PETRINE ŽĹTKOVÉ REZY
na 1 plech, príprava 25 minút + natieranie polevy a tuhnutie, pečenie 20 minút
POTREBUJETE:
- 250 g masla mäkkého
- 125 g práškového cukru
- 125 g hnedého cukru pomletého na práškový
- 300 g pomletých vlašských orechov
- 6 bielkov
- štipka soli
- 150 g polohrubej múky
- pol lyžičky muškátového orieška
- 1 balíček kypriaceho prášku
Na polevu:
- 250 g práškového cukru
- 6 žĺtkov
- 1 lyžica kakaa
- 1-2 lyžičky horúcej vody
POSTUP:
- Maslo, práškový a hnedý práškový cukor vymiešajte do nadýchanej peny primiešajte orechy.
- Vyšľahajte bielky so soľou do pevného snehu a zapracujte ich zľahka po častiach do orechovej hmoty. Postupne pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a muškátový oriešok.
- Vylejte na plech 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie a cesto urovnajte. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 30 - 35 minút.
- Kým sa cesto pečie, vyšľahajte do hustej peny žĺtky s práškovým cukrom a vanilkou.
- Okamžite po vybraní z rúry vylejte žĺtkovú zmes na horúce cesto a hneď pekne uhlaďte. Nechajte zatuhnúť pri izbovej teplote.
- Kakao zalejte vodou, rozmiešajte na kašičku a tuhú polevu pofŕkajte štetcom.
Petrin tip: Zvolila som toto zdobenie, lebo mi pripomína škvrny na prepeličích vajíčkach.
Nazrite aj do týchto kuchýň: