ZEMIAKOVÁ kaša, pučené zemiaky, fučka či pyré: Ochutnajte naše recepty!
11. 5. 2024, 15:04 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Obľúbené prílohy zo zemiakov k mäsu, rybám i zelenine môžete povýšiť aj na jednoduché samostatné jedlo, ktoré sa hodí na večeru. Zapite kefírom, cmarom či acidkom.
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/ANZA
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
FUČKA S KARAMELIZOVANOU CIBUĽOU
5 porcií, príprava 10 minút, varenie 25 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Fučka chutí aj ako príloha s fašírkami.
POTREBUJETE:
- 1 kg múčnych zemiakov
- 4 lyžice hladkej múky
- 2-3 lyžice bravčovej masti
- 2-3 cibule
- soľ
POSTUP:
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky, zalejte vodou, osoľte a uvarte do mäkka. Čiastočne ich sceďte, ale vodu odložte. Popučte, zasypte väčšinou hladkej múky a povarte pár minút.
- Zemiaky pretlačte, premiešavajte a podľa potreby pridajte odloženú vodu z varenia alebo múku. Fučku prikryte a nechajte niekoľko minút dôjsť.
- Medzitým skaramelizujte na bravčovej masti cibule nakrájané na tenké plátky, primiešajte do fučky alebo ju cibuľou posypte. Podávajte s čerstvou alebo nakladanou zeleninou.
Pučené zemiaky s kelom
2 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút
Zdroj: Shutterstock
"Šťuchané" zemiaky vylepšite opečenou slaninou
POTREBUJETE:
- 500 g múčnych zemiakov typu B alebo C
- niekoľko listov kelu
- 100 g prerastenej slaniny
- olej
- 1 cibuľa
- 50 ml smotany na varenie
- za hrsť petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
- Ošúpané zemiaky varte asi 20 minut v osolenej vode. Pridajte nakrájaný kel a varte ešte 5 minút. Odtavte a tekutinu sceďte.
- Medzitým opečte v panvici nakrájanú slaninu. Ak treba, pridajte trocha oleja. Keď je slanina mierne zlatistá, primiešajte nadrobno nakrájanú cibuľu a opekajte asi 5 minút.
- Horúcu zmes zalejte smotanou, osoľte a okoreňte. Vmiešajte do zemiakov s kelom a zľahka popučte na hrubšie.
Zemiaková kaša s muškátovým orieškom
2 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Zemiaková kaša vylepšená kôprom a cesnakom.
POTREBUJETE:
- 500 g zemiakov typu B alebo C
- 50 - 80 ml horúceho mlieka
- 40 g masla
- strúhaný muškátový oriešok
- soľ
POSTUP:
- Očistené zemiaky nakrájané na kocky alebo kolieska zalejte vodou, osoľte a varte 25 minút, aby sa začali rozpadávať.
- Dobre sceďte, vlejte horúce mlieko a nakrájané maslo. Prikryté nechajte rozpustiť a potom dobre pretlačte, na hladkú hustejšiu kašu. Ak treba, prilejte trocha mlieka. Pridajte trocha orieška a podľa chuti dosoľte.
Naše tipy:
- Zo zemiakmi môžete dať variť v pomere 1:2 aj mrkvu, prípadne petržlen.
- Pár minút pred dovarením pridajte za dve hrste hrášku.
- Do scedených horúcich zemiakov pridajte špenátové listy. a spolu popučte.
Zemiakové pyré s fazuľou
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút
POTREBUJETE:
- 800 g zemiakov typu C
- 4 - 5 lyžíc bielej fazule z konzervy
- 1 lyžica masla
- 100 - 150 ml zohriatej smotany na šľahanie
- pol črievka topeného syra (môže byť aj celé balenie)
- soľ
POSTUP:
- Ošúpané zemiaky nakrájajte a varte domäkka v mierne osolenej vode. Po 15 minútach pridajte fazuľu. Varte ešte asi 10 minút a sceďte.
- Do horúcich zemiakov prilejte nálev z fazule, horúcu smotanu, pridajte syr, dosoľte, popučte a dobre vareškou premiešajte na jemné pyré. Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.