Reklama

ZEMIAKOVÁ kaša, pučené zemiaky, fučka či pyré: Ochutnajte naše recepty!

Fučka s fašírkami.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Obľúbené prílohy zo zemiakov k mäsu, rybám i zelenine môžete povýšiť aj na jednoduché samostatné jedlo, ktoré sa hodí na večeru. Zapite kefírom, cmarom či acidkom.

FUČKA S KARAMELIZOVANOU CIBUĽOU

5 porcií, príprava 10 minút, varenie 25 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Fučka chutí aj ako príloha s fašírkami.

POTREBUJETE:

  • 1 kg múčnych zemiakov
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 2-3 lyžice bravčovej masti
  • 2-3 cibule
  • soľ 

POSTUP:

  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky, zalejte vodou, osoľte a uvarte do mäkka. Čiastočne ich sceďte, ale vodu odložte. Popučte, zasypte väčšinou hladkej múky a povarte pár minút.
  2. Zemiaky pretlačte, premiešavajte a podľa potreby pridajte odloženú vodu z varenia alebo múku. Fučku prikryte a nechajte niekoľko minút dôjsť.
  3. Medzitým skaramelizujte na bravčovej masti cibule nakrájané na tenké plátky, primiešajte do fučky alebo ju cibuľou posypte. Podávajte s čerstvou alebo nakladanou zeleninou. 

Pučené zemiaky s kelom

2 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút

Zdroj: Shutterstock

"Šťuchané" zemiaky vylepšite opečenou slaninou

POTREBUJETE:

  • 500 g múčnych zemiakov typu B alebo C
  • niekoľko listov kelu
  • 100 g prerastenej slaniny
  • olej
  • 1 cibuľa
  • 50 ml smotany na varenie
  • za hrsť petržlenovej vňate
  • soľ, mleté čierne korenie
  1. Ošúpané zemiaky varte asi 20 minut v osolenej vode. Pridajte nakrájaný kel a varte ešte 5 minút. Odtavte a tekutinu sceďte.
  2. Medzitým opečte v panvici nakrájanú slaninu. Ak treba, pridajte trocha oleja. Keď je slanina mierne zlatistá, primiešajte nadrobno nakrájanú cibuľu a opekajte asi 5 minút.
  3. Horúcu zmes zalejte smotanou, osoľte a okoreňte. Vmiešajte do zemiakov s kelom a zľahka popučte na hrubšie.

Zemiaková kaša s muškátovým orieškom

2 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút

Zdroj: Shutterstock

Zemiaková kaša vylepšená kôprom a cesnakom.

POTREBUJETE:

  • 500 g zemiakov typu B alebo C
  • 50 - 80 ml horúceho mlieka
  • 40 g masla
  • strúhaný muškátový oriešok
  • soľ

POSTUP:

  1. Očistené zemiaky nakrájané na kocky alebo kolieska zalejte vodou, osoľte a varte 25 minút, aby sa začali rozpadávať.
  2. Dobre sceďte, vlejte horúce mlieko a nakrájané maslo. Prikryté nechajte rozpustiť a potom dobre pretlačte, na hladkú hustejšiu kašu. Ak treba, prilejte trocha mlieka. Pridajte trocha orieška a podľa chuti dosoľte.

Naše tipy:

  1. Zo zemiakmi môžete dať variť v pomere 1:2 aj mrkvu, prípadne petržlen.
  2. Pár minút pred dovarením pridajte za dve hrste hrášku.
  3. Do scedených horúcich zemiakov pridajte špenátové listy. a spolu popučte.

Zemiakové pyré s fazuľou

4 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút

POTREBUJETE:

  • 800 g zemiakov typu C
  • 4 - 5 lyžíc bielej fazule z konzervy
  • 1 lyžica masla
  • 100 - 150 ml zohriatej smotany na šľahanie
  • pol črievka topeného syra (môže byť aj celé balenie)
  • soľ

POSTUP:

  1. Ošúpané zemiaky nakrájajte a varte domäkka v mierne osolenej vode. Po 15 minútach pridajte fazuľu. Varte ešte asi 10 minút a sceďte.
  2. Do horúcich zemiakov prilejte nálev z fazule, horúcu smotanu, pridajte syr, dosoľte, popučte a dobre vareškou premiešajte na jemné pyré. Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.