Reklama

ZEMIAKOVÁ kaša, pučené zemiaky, fučka či pyré: Ochutnajte naše recepty!

Fučka s fašírkami.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Obľúbené prílohy zo zemiakov k mäsu, rybám i zelenine môžete povýšiť aj na jednoduché samostatné jedlo, ktoré sa hodí na večeru. Zapite kefírom, cmarom či acidkom.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jedinečné CUKETOVÉ RECEPTY: Nebudete vedieť, ktorý skôr pripraviť!

    FUČKA S KARAMELIZOVANOU CIBUĽOU

    5 porcií, príprava 10 minút, varenie 25 minút

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Fučka chutí aj ako príloha s fašírkami.

    POTREBUJETE:

    • 1 kg múčnych zemiakov
    • 4 lyžice hladkej múky
    • 2-3 lyžice bravčovej masti
    • 2-3 cibule
    • soľ 

    POSTUP:

    1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kocky, zalejte vodou, osoľte a uvarte do mäkka. Čiastočne ich sceďte, ale vodu odložte. Popučte, zasypte väčšinou hladkej múky a povarte pár minút.
    2. Zemiaky pretlačte, premiešavajte a podľa potreby pridajte odloženú vodu z varenia alebo múku. Fučku prikryte a nechajte niekoľko minút dôjsť.
    3. Medzitým skaramelizujte na bravčovej masti cibule nakrájané na tenké plátky, primiešajte do fučky alebo ju cibuľou posypte. Podávajte s čerstvou alebo nakladanou zeleninou. 
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!

      Pučené zemiaky s kelom

      2 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút

      Zdroj: Shutterstock

      "Šťuchané" zemiaky vylepšite opečenou slaninou

      POTREBUJETE:

      • 500 g múčnych zemiakov typu B alebo C
      • niekoľko listov kelu
      • 100 g prerastenej slaniny
      • olej
      • 1 cibuľa
      • 50 ml smotany na varenie
      • za hrsť petržlenovej vňate
      • soľ, mleté čierne korenie
      1. Ošúpané zemiaky varte asi 20 minut v osolenej vode. Pridajte nakrájaný kel a varte ešte 5 minút. Odtavte a tekutinu sceďte.
      2. Medzitým opečte v panvici nakrájanú slaninu. Ak treba, pridajte trocha oleja. Keď je slanina mierne zlatistá, primiešajte nadrobno nakrájanú cibuľu a opekajte asi 5 minút.
      3. Horúcu zmes zalejte smotanou, osoľte a okoreňte. Vmiešajte do zemiakov s kelom a zľahka popučte na hrubšie.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Najlepšia zemiaková kaša: Vyskúšajte ju podľa našich rád!

        Zemiaková kaša s muškátovým orieškom

        2 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút

        Zdroj: Shutterstock

        Zemiaková kaša vylepšená kôprom a cesnakom.

        POTREBUJETE:

        • 500 g zemiakov typu B alebo C
        • 50 - 80 ml horúceho mlieka
        • 40 g masla
        • strúhaný muškátový oriešok
        • soľ

        POSTUP:

        1. Očistené zemiaky nakrájané na kocky alebo kolieska zalejte vodou, osoľte a varte 25 minút, aby sa začali rozpadávať.
        2. Dobre sceďte, vlejte horúce mlieko a nakrájané maslo. Prikryté nechajte rozpustiť a potom dobre pretlačte, na hladkú hustejšiu kašu. Ak treba, prilejte trocha mlieka. Pridajte trocha orieška a podľa chuti dosoľte.

        Naše tipy:

        1. Zo zemiakmi môžete dať variť v pomere 1:2 aj mrkvu, prípadne petržlen.
        2. Pár minút pred dovarením pridajte za dve hrste hrášku.
        3. Do scedených horúcich zemiakov pridajte špenátové listy. a spolu popučte.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Stravujete sa bezlepkovo? Možno nemusíte! Dnes o celiakii

          Zemiakové pyré s fazuľou

          4 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút

          POTREBUJETE:

          • 800 g zemiakov typu C
          • 4 - 5 lyžíc bielej fazule z konzervy
          • 1 lyžica masla
          • 100 - 150 ml zohriatej smotany na šľahanie
          • pol črievka topeného syra (môže byť aj celé balenie)
          • soľ

          POSTUP:

          1. Ošúpané zemiaky nakrájajte a varte domäkka v mierne osolenej vode. Po 15 minútach pridajte fazuľu. Varte ešte asi 10 minút a sceďte.
          2. Do horúcich zemiakov prilejte nálev z fazule, horúcu smotanu, pridajte syr, dosoľte, popučte a dobre vareškou premiešajte na jemné pyré. Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.