objednať časopis
všetky kategórie

Zahusťovanie polievok zápražkou je jednou z najobľúbenejších metód, ktorá dokáže zmeniť redšiu polievku na hladkú a krémovú pochúťku. Prečítajte si tipy a rady, ako rôznymi spôsobmi dosiahnete dokonalý výsledok.

Trochu vedy okolo zápražky

Pórová polievka.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Zápražka je z gastronomického hľadiska prostriedok dodávajúci tekutine potrebnú hustotu, ktorú sama nemá. Zahustenie polievky zápražkou zlepší jej chuť, v ústach navodí lahodný zamatový pocit a polievke dodá krémovitosť. Podľa spôsobu prípravy môže byť buď mastná – ak ju robíte na masle alebo oleji, alebo suchá – pri príprave bez tuku.

Hustá fazuľová polievka.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Podľa stupňa zafarbenia a spôsobu použitia rozoznávame zápražku:
- svetlú (bielu) – používa sa do bielych polievok (zemiakovej, hubovej, karfiolovej či kôprovej)
- svetlohnedú – hodí sa do ostatných zapražených polievok (hrachovej, rascovej) a omáčok
- hnedú – zahusťujú sa ňou tmavé omáčky a guláše

Aby sa vám zápražka podarila, urobte TOTO >>>