objednať časopis
všetky kategórie

Netreba vždy utekať do pekárne či do obchodu po pečivo. Zvládnete ho upiecť aj sami. A k čerstvým rožkom, baglom či žemliam urobte výbornú nátierku!

CHLEBOVÉ PALIČKY S BAKLAŽÁNOVOU NÁTIERKOU

Chlebové paličky s baklažánovou nátierkou.
Chlebové paličky s baklažánovou nátierkou.
Zdroj: Laura Witteková

6-8 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT + KYSNUTIE

Potrebujete:

Na chlebové paličky:

  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 250 ml vlažnej vody
  • 350 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice olivového oleja

Na potretie:

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 4 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
  • 2-3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • soľ podľa chuti

Na baklažánovú nátierku (baba ganuš):

  • 2 väčšie baklažány
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice tahini pasty
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička soli
  • petržlenová vňať a zaatar korenie na ozdobenie (zmes korenín zo Stredného východu)
Chlebové paličky s baklažánovou nátierkou.
Chlebové paličky s baklažánovou nátierkou.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

POSTUP:

  1. Na baba ganuš: Rozkrojte baklažány pozdĺžne na polovicu. Rezy potrite olivovým olejom a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 210 °C a pečte približne 30-45 minút, aby baklažány boli úplne mäkké. Dužinu vydlabte rovno do sitka a nechajte ju 10 minút odkvapkávať. Následne ju preložte a nechajte celkom vychladnúť. Potom ju roztlačte vidličkou alebo rozmixujte. Zmiešajte ju s pretlačeným cesnakom, tahini pastou, citrónovou šťavou a soľou.
  2. Pripravte cesto na chlebové tyčinky: Rozmrvte droždie do veľkej misky a zmiešajte s 1 lyžičkou cukru. Pridajte teplú vodu, dobre premiešajte a nechajte približne 10 minút aktivovať droždie. Pridajte múku, soľ a olej. Vymieste hladké, pružné cesto. Ak bude príliš lepivé, pridajte trochu múky.
  3. Čistú misu potrite olivovým olejom a vložte do nej cesto. Prikryte a nechajte kysnúť približne 45 minút až hodinu. Vykysnuté cesto premiestnite na dosku vysypanú múkou a rozvaľkajte na obdĺžnik.
  4. V miske zmiešajte pretlačený cesnak, jemne nasekanú petržlenovú vňať, bazalku, olej a osoľte podľa chuti. Zmes dobre premiešajte a rozotrite ju po celej ploche cesta. Potom ho preložte na polovicu a pomocou radielka alebo noža nakrájajte približne na 2,5 cm široké pásy. Každý pás vezmite do ruky, jemne pokrúťte a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Tyčinky nechajte ešte 15 minút podkysnúť a potom ich vložte do rúry vyhriatej na 220 °C a pečte približne 9-10 minút, aby bol povrch pekne zlatý. Vyberte a ešte teplé podávajte s výbornou baklažánovou nátierkou baba ganuš, ktorú na tanieri pokvapkajte olivovým olejom, posypte korením zaatar a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

Kategórie