CHLEBOVÉ PALIČKY S BAKLAŽÁNOVOU NÁTIERKOU
Chlebové paličky s baklažánovou nátierkou.
Zdroj: Laura Witteková
6-8 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT + KYSNUTIE
Potrebujete:
Na chlebové paličky:
- 21 g čerstvého droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 250 ml vlažnej vody
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice olivového oleja
Na potretie:
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 4 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
- 2-3 lyžice extra panenského olivového oleja
- soľ podľa chuti
Na baklažánovú nátierku (baba ganuš):
- 2 väčšie baklažány
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice tahini pasty
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička soli
- petržlenová vňať a zaatar korenie na ozdobenie (zmes korenín zo Stredného východu)
Chlebové paličky s baklažánovou nátierkou.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
POSTUP:
- Na baba ganuš: Rozkrojte baklažány pozdĺžne na polovicu. Rezy potrite olivovým olejom a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 210 °C a pečte približne 30-45 minút, aby baklažány boli úplne mäkké. Dužinu vydlabte rovno do sitka a nechajte ju 10 minút odkvapkávať. Následne ju preložte a nechajte celkom vychladnúť. Potom ju roztlačte vidličkou alebo rozmixujte. Zmiešajte ju s pretlačeným cesnakom, tahini pastou, citrónovou šťavou a soľou.
- Pripravte cesto na chlebové tyčinky: Rozmrvte droždie do veľkej misky a zmiešajte s 1 lyžičkou cukru. Pridajte teplú vodu, dobre premiešajte a nechajte približne 10 minút aktivovať droždie. Pridajte múku, soľ a olej. Vymieste hladké, pružné cesto. Ak bude príliš lepivé, pridajte trochu múky.
- Čistú misu potrite olivovým olejom a vložte do nej cesto. Prikryte a nechajte kysnúť približne 45 minút až hodinu. Vykysnuté cesto premiestnite na dosku vysypanú múkou a rozvaľkajte na obdĺžnik.
- V miske zmiešajte pretlačený cesnak, jemne nasekanú petržlenovú vňať, bazalku, olej a osoľte podľa chuti. Zmes dobre premiešajte a rozotrite ju po celej ploche cesta. Potom ho preložte na polovicu a pomocou radielka alebo noža nakrájajte približne na 2,5 cm široké pásy. Každý pás vezmite do ruky, jemne pokrúťte a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Tyčinky nechajte ešte 15 minút podkysnúť a potom ich vložte do rúry vyhriatej na 220 °C a pečte približne 9-10 minút, aby bol povrch pekne zlatý. Vyberte a ešte teplé podávajte s výbornou baklažánovou nátierkou baba ganuš, ktorú na tanieri pokvapkajte olivovým olejom, posypte korením zaatar a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>