OPEKANÉ ZEMIAKOVÉ PIROHY S PEČEŇOU A BRYNDZOU
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 150-200 g múčnych zemiakov
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- voda podľa potreby
- hrášok (môže byť aj mrazený)
- 3 červené cibule (ošúpané a nakrájané na plátky)
- 1 lyžicu cukru
- soľ
Na plnku:
- 250 g kuracej (kačacej) pečene
- 1 cibuľu nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g bryndze
- 150 g uvarených zemiakov
- soľ, mleté čierne korenie
- olej, maslo
POSTUP
- Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode, najlepšie deň vopred (bude ich treba na cesto aj na plnku).
- Pripravte plnku: Pečene očistite, nakrájajte na menšie kúsky. Na tuku osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, zvýšte plameň, pridajte cesnak a nakrájané pečene. Opečte ich tak, aby v strede zostali jemne ružové. Ku koncu ich osoľte a okoreňte. Nechajte vychladnúť.
- Všetky zemiaky ošúpte a postrúhajte. Časť zemiakov premiešajte s múkou, vodou, vajcom a so soľou. Vypracujte mäkké, ale tvarovateľné a nelepivé cesto. Ostatok zemiakov premiešajte s bryndzou a dochuťte soľou.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 4-5 mm, povykrajujte z neho kruhy a tie naplňte sčasti bryndzovou a sčasti pečeňovou plnkou. Pirohy uzavrite, zvyšné cesto premieste a postup opakujte. Pirohy varte v riadne osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú, a potom ešte niekoľko minút. Ak ich nepodávate hneď, schlaďte ich v studenej vode.
- V panvici s maslom osmažte plátky cibule. Pridajte lyžicu cukru a pokračujte v smažení, kým cibuľa nebude mierne skaramelizovaná. Hrášok krátko povarte vo vriacej osolenej vode.
- Pred podávaním pirohy opečte na tuku. Servírujte ich so zvyšnou pečeňou, s hráškom, cibuľou a bryndzou.
Dokonalá kombinácia BRYNDZE a karfiolu v krémovej POLIEVKE. Recept je TU >>>