objednať časopis
všetky kategórie

Bryndza je naša veľká láska. Bodaj by nie, veď je slovenské zlato. Má neopakovateľnú chuť a v kuchyni s ňou dokážeme čarovať. Napríklad aj takto.

OPEKANÉ ZEMIAKOVÉ PIROHY S PEČEŇOU A BRYNDZOU

Bryndzové pirohy s pečeňou.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 150-200 g múčnych zemiakov
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • voda podľa potreby
  • hrášok (môže byť aj mrazený)
  • 3 červené cibule (ošúpané a nakrájané na plátky)
  • 1 lyžicu cukru
  • soľ

Na plnku:

  • 250 g kuracej (kačacej) pečene
  • 1 cibuľu nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g bryndze
  • 150 g uvarených zemiakov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej, maslo
Bryndzové halušky ako sen!
Čítajte viac
TOP RECEPT na BRYNDZOVÉ HALUŠKY: Od šéfa chovateľov oviec na SLOVENSKU NEMÁ CHYBU!

POSTUP

  1. Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode, najlepšie deň vopred (bude ich treba na cesto aj na plnku).
  2. Pripravte plnku: Pečene očistite, nakrájajte na menšie kúsky. Na tuku osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, zvýšte plameň, pridajte cesnak a nakrájané pečene. Opečte ich tak, aby v strede zostali jemne ružové. Ku koncu ich osoľte a okoreňte. Nechajte vychladnúť.
  3. Všetky zemiaky ošúpte a postrúhajte. Časť zemiakov premiešajte s múkou, vodou, vajcom a so soľou. Vypracujte mäkké, ale tvarovateľné a nelepivé cesto. Ostatok zemiakov premiešajte s bryndzou a dochuťte soľou.
  4. Cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 4-5 mm, povykrajujte z neho kruhy a tie naplňte sčasti bryndzovou a sčasti pečeňovou plnkou. Pirohy uzavrite, zvyšné cesto premieste a postup opakujte. Pirohy varte v riadne osolenej vriacej vode, kým nevyplávajú, a potom ešte niekoľko minút. Ak ich nepodávate hneď, schlaďte ich v studenej vode.
  5. V panvici s maslom osmažte plátky cibule. Pridajte lyžicu cukru a pokračujte v smažení, kým cibuľa nebude mierne skaramelizovaná. Hrášok krátko povarte vo vriacej osolenej vode.
  6. Pred podávaním pirohy opečte na tuku. Servírujte ich  so zvyšnou pečeňou, s hráškom, cibuľou a bryndzou.

Dokonalá kombinácia BRYNDZE a karfiolu v krémovej POLIEVKE. Recept je TU >>>

Kategórie